Archieven

Seks-slavernij in ons vrije en democratische landje

Het ziet er zo gezellig uit op de Amsterdamse Wallen, maar de werkelijkheid achter de rosse ramen is bitter! De vrouwen die daar worden aangeboden ter bevrediging van de seksuele lust van mannen, zijn slavinnen in de ergste betekenis van het woord. Ze zijn de gevangenen van hun pooiers, die hen met grof geweld dwingen om hun lichaam te verkopen. De sympathieke filmer Rageh Omaar heeft een serie documentaires gemaakt over moderne slavernij. Het eerste deel gaat over seks-slavernij, waarbij ons land zeer duidelijk in beeld komt.

In ons vrije Nederland is prostitutie tegenwoordig legaal. Onze verlichte democratische wetgevers hoopten aldus een einde te maken aan de criminaliteit rond deze branche, maar het tegendeel blijkt het geval. Volgens schattingen zijn er in Nederland meer dan 3500 verhandelde vrouwen, voor het merendeel afkomstig uit Midden- en Oost-Europa. Nederland is verworden tot een vrijplaats voor de handel in seks-slavinnen. De slachtoffers worden veelal geronseld in de totaal verarmde landen van het voormalige Sovjet blok. Zij denken dat een paspoort naar het “Vrije Westen” een toegangskaartje is voor een betere toekomst, maar deze schijn bedriegt. Ze vallen ten prooi aan de mensenhandelaren, ze worden verkocht en verkwanseld, verkracht en in een raam gezet. Rageh Omaar volgde het spoor…

Slavery: A 21st Century Evil – Sex slaves

In Nederland doet men graag alsof er niets aan de hand is. Zo blijft het gezellig in de Amsterdamse binnenstad. In de Oekraïne weet men wel beter, daar protesteren de vrouwen heftig tegen deze slavenhandel. De vrouwenbeweging FEMEN uit de Oekraïne, die in 2008 is opgericht, werd internationaal bekend door hun topless protesten tegen seks toerisme, internationale huwelijksbureaus en andere vormen van seks-slavernij. Zij weten ook welke rol de Katholieke Kerk speelt in de seksuele uitbuiting van vrouwen (en kinderen!). Drie demonstranten van FEMEN protesteerden in november van dit jaar in het Vaticaan tegen de seksuele “moraal” van de RK Kerk.

Topless protest in Ukraine FEMEN euronews 2011 against sex tourism

Topless in Vatican: FEMEN strips against ‘Catholic witch-hunt’
Geüpload door RussiaToday op 7 nov 2011

De Canadese regisseuse Esther Bienstock maakte in 2005 voor PBS FRONTLINE een documentaire over de handel in seks-slavinnen: Sex Slaves. Deze docu is al eens eerder op BOUblog geplaatst. In 2006 werd deze documentaire uitgezonden door VPRO-Tegenlicht, maar helaas staat deze Nederlands ondertitelde versie wegens auteursrechten niet online. Daarom heeft onze onvolprezen vertaler Eheu een Franstalige versie van de docu ondertiteld. Deze staat onder het origineel.

Het verhaal begint met de bittere armoede in de dorpen van Moldavië en de Oekraïne, waar meisjes worden geronseld om via Turkije te worden doorverkocht aan pooiers en bordelen in heel West-Europa. Katja, de vrouw van Viorel uit Odessa, was vier maanden zwanger toen zij door een kennis voor 1000 dollar werd verkocht aan een zeer gewelddadige pooier in Istanbul. Viorel doet een beroep op een hulporganisatie die zich bezig houdt met de opsporing van slachtoffers van vrouwenhandel. Met de cameraploeg van Frontline gaat hij op zoek naar Katja. Door te werken met verborgen camera’s geeft de documentaire een indringend beeld van de wereld van de vrouwenhandel en seksuele slavernij. Na de val van het Communisme werd de handel in seks-slavinnen de snelst groeiende tak van georganiseerde misdaad. Moldavië en de Oekraïne zijn daarbij de voornaamste bronnen van seks-slavinnen.

Frontline: Sex slaves duurt 55 minuten.

De Internationale Handel in Seks-Slavinnen

Ondertiteld door Eheu, begeleidende tekst op Anarchiel.

De Internationale Handel in Seks-Slavinnen from Eheu on Vimeo.

Dit artikel is een herplaatsing. Het werd geplaatst op 20 december 2011 en nu plaats ik het nu: 5 oktober 2012, 20:50

17 Reacties

 1. Eheu

  Dank je wel Bou!
  Een opmerking (ook bij andere films die ik uit het Frans vertaald/ondertiteld heb is dat het geval): de ‘Franse versie’ die ik vertaald heb is dik een HALF UUR langer!
  Ik kan dat niet goed verklaren, behalve natuurlijk dan dat die ‘Franse’ versie een bewerkte en iig flink uitgebreidere versie moet zijn van die die (klaarblijkelijk) door PBS en de VPRO is uitgezonden. Bovendien staat bij ‘mijn’ versie niet ‘Esther’ Bienstock als producer vermeld, maar (dacht ik toch goed te zien op het eind) RIC Bienstock.
  Het zou wel interessant zijn als iemand dat eens uit kon zoeken (mogelijk i.v.m. met ‘taboe’- karakter van de docu). Ik zelf heb daar geen tijd voor en de ‘gewone’ media volg ik al járen niet meer.

  Groeten

  Eheu!

  Antwoord
 2. excellentie zwembad

  prostitutie moet gewoon genationaliseerd worden

  Antwoord
  • anna

   Dat is wat ze doen met het verbod. Op dit moment is de staat actief betrokken bij het invoeren van slavernij, ook in Nederland. Met andere woorden, ik zou de staat NOOIT vertrouwen als het om het beperken van mensenhandel gaat. Lees eens de Vaatstra files, Lucia de B, Edwin de roy van Z, slachtoffers van robert M. etc etc. Allemaal voorbeelden van Nederlandse burgers die dankzij de staat niet meer vrij mogen leven. Er is maar 1 oplossing en dat is het verbeteren dan de kwaliteit van ons justitie systeem, zodat eeieder wiens mensenrechten geschonden worden, gewoon toegang heeft tot rechtsbescherming.

   Antwoord
 3. mr. drs. Bou

  Geachte Excellentie,

  Toe maar! Voor je het weet is iedere uitkeringsgerechtigde dan weer aan de slag! Er is immers altijd emplooi voor een staatshoer! Onverschillig de sekse, want ook mannen zijn tegenwoordig erg in trek.

  Prostitutie is mensenhandel van de ergste soort. Om de prostitutie te bestrijden, worden meestal de slachtoffers vervolgd, dat zijn de hoeren. Alleen in Zweden vervolgt men de daders, de hoerenlopers en de pooiers. En terecht!

  Antwoord
 4. excellentie zwembad

  Dus als ik voor geld omdat ik dat toevallig leuk vind seks heb met iemand dan ben ik dus een slachtoffer?

  Antwoord
 5. mr. drs. Bou

  Excellentie,

  De meeste slachtoffers vinden het toevallig helemaal niet leuk. Als ze niet een X aantal klanten per dag afwerken, dan worden ze afgetuigd door hun pooier!

  Natuurlijk zijn er ook dames die verslaafd zijn aan seks, geld en glamour, maar de meeste meiden die in de prostitutie terecht komen, zijn daar niet uit vrije wil. Vaak raken ze ook verslaafd aan drugs, want ze krijgen cocaïne om het vol te houden. Als je je in die wereld verdiept, reken dan maar op een beerput!

  Antwoord
 6. excellentie zwembad

  Precies en om die te beschermen moet het een staatsbedrijf worden ipv overlaten aan louche griezels

  de vrijwilligeheid moet gegarandeerd worden en een goed systeem voor hen die het niet meer leuk vinden .

  Met verbieden heeft men nooit iets bereikt .

  En je vergeet heren.
  Een maat van me heeft het jaren zonder enige stress of spijt gedaan, hij vond het wel makkelijk om aan zijn hobby geld te verdienen . Nu getrouwd trouwens.

  Ik vind dat mensen te makkelijk veroordelen .
  Seks is ook gewoon leuk voor veel mensen.

  Antwoord
 7. mr. drs. Bou

  Geachte excellentie,

  En dat alles onder leiding van een zekere Joris D.? 🙁

  Seks is ook gewoon leuk zonder dat er voor betaald wordt! 🙂

  Antwoord
  • Mr. Anderson

   “Seks is ook gewoon leuk zonder dat er voor betaald wordt!”

   Beste Bou,

   Hier heb je zeker gelijk in, maar ik vind het kort door de bocht.

   Wat denk je over mensen met een beperking die toch behoefte hebben aan intimiteit en voor wie dit de enige mogelijkheid is om intiem te zijn? Mensen met een sociale fobie of een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis bijvoorbeeld.

   Antwoord
 8. mr. drs. Bou

  Beste mr. Anderson,

  Dat is best wel een probleem.
  Maar een veel groter probleem vormt volgens mij de handel in seks-slavinnen!
  Ik denk daarom niet dat betaalde seks de oplossing is. Het is juist de kern van het probleem!

  Mensen met een sociale fobie of een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis hebben volgens mij meer behoefte aan begrip, dan aan een betaalde professionele hoer die hen tegen een X bedrag per uur even komt afrukken. Wat een armoede!

  Antwoord
  • Mr. Anderson

   Laat ik allereerst vooropstellen dat ik het 100% met je eens ben wat betreft de handel in seks-slavinnen. Mocht het probleem in Nederland daadwerkelijk zodanig zijn, dan moet er mijn inziens snel gekeken worden naar een oplossing. Al acht ik de kans hiervoor erg klein door wat je zelf al hebt benoemt, namelijk Joris D. en de zijnen.

   Ook moet je niet vergeten dat er genoeg Nederlandse prostituees, maar ook prostituees uit het Oostblok zijn die niet voor een pooier werken en dus zelfstandig opereren.

   Het ging mij enkel en alleen om de stelling: “Seks is ook gewoon leuk zonder dat er voor betaald wordt!”.

   Hier ben ik het mee eens, er gaat niks boven seks met een geliefde weet ik uit ervaring, echter heeft niet iedereen de mogelijkheid om een partner aan de haak te slaan door bijvoorbeeld psychische klachten. Ik leid een aantal jaar aan een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis door wat ik als kind heb meegemaakt. Geen enkele normale, goed in het leven staande, goed uitziende vrouw wil op dat gebied iets met mij te maken hebben omdat ik mij in sociale situaties als een mafkees gedraag.

   Alle therapieën, medicijnen en begrip van de wereld zullen hier niks aan veranderen. Dus begrijp me niet verkeerd, ik waardeer je sarcasme, maar zelf heb ik helaas wel de behoefte aan een betaalde professionele hoer die mij tegen een x bedrag per uur even komt afrukken. Echt een armoede!!

   Antwoord
   • Mr. Anderson

    @Bou: edit knop voor typos zou handig zijn…

    Antwoord
 9. excellentie zwembad

  @bou
  nee die jongen koos zijn eigen klanten

  Antwoord
 10. Sancho Panza

  Nederland van TIER 1 naar TIER 3 status betreffende trafficking. Zou een goed begin moeten zijn. Kan binnen een dag gebeuren. Laten we Washington even afwachten. De vervolgzitting met NL overheid.

  Antwoord
 11. Fred

  Lekker makkelijk lullen vanuit een rijke westerse stoel. Natuurlijk doen veel vrouwen dit niet vrijwillig en worden ze uitgebuit. Maar er zijn ook genoeg vrouwen die dit vrijwillig “gedwongen” doen!
  Dit zijn vrouwen die dit als laatste redmiddel zien om uit hun desastreuse armoede te komen.
  Pak deze vrouwen dit af en je pakt hun laatste redmiddel af op deze miserabele wereld.

  En politici doen net alsof ze prostitutie erg vinden maar het enigste dat zij erg vinden is dat deze vrouwen geen belastingen afdragen.
  Ze misbruiken hun situatie om hen op alle mogelijke manieren toch nog belastingen te laten betalen. Dit doen ze dan in naam van veiligheid voor die prostituee’s maar ze zijn in feite niks anders dan nog een andere uitbuiter van hun misere!!!!!!

  Antwoord
 12. Fred

  Dit is wat politici werkelijk dwars zit:

  http://www.telegraaf.nl/buitenland/10447184/__Prostituees_moeten_kaartje_kopen__.html

  Politici zijn zelf de grootste pooiers van deze wereld. Iedereen verkoopt zijn lichaam min of meer zodat deze heren in dure luxe hotels kunnen vertoeven en in prive jets de wereld over kunnen vliegen.

  Het kan hen werkelijk geen bal schelen hoe het met die prostituee gesteld is daar zij zelf de grootste klanten zijn…

  En dan niet vergeten hoe het westen de rest van de wereld als zijn hoer gebruikt! Wij zijn hier allemaal medeplichtig aan:

  http://www.nu.nl/economie/2925389/stop-landopkoop-in-arme-landen.html

  Waarschijnlijk beseffen de meesten niet eens wat dit artikel betekend. Hoeveel mensen dit indirect de misdaad in duwt, misdaad als mensenhandel en prostitutie.Het Westen is verantwoordelijk voor al deze uitbuitingen die vaak prostitutie tot gevolg heeft!

  Antwoord
 13. Vicky

  Ondertussen zijn er honderden, zo niet duizenden vrouwen die gedwongen in de seksindustrie werken.

  Ra, ra, ra … dit kan toch niet alleen Demminks schuld zijn?

  Mijn vraag: hoe is het mogelijk dat er niets gebeurt, niets wat zoden aan de dijk zet? Ook al wisten we dat er ergens in Amsterdam een of twee meiden tegen hun wil vastgehouden en misbruikt worden, zou dan niet de hele stad uitgekamd moeten worden? Is dat niet de verantwoordelijkheid van B&W en van de politie?

  Wat is er eenvoudiger voor de politie om te organiseren dan twee maal per jaar alle verdachte buurten uitkammen en alle dames een voor een ondervragen, of ze gedwongen zijn of dit zelf willen. Met de pooiers erbij, dan kunnen die meteen opgepakt worden en voor heel wat jaren vastgezet worden. [minimum straf 10 jaar of meer]

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën