Selecteer een pagina

Archieven

Marianne Vaatstra en het AZC Kollum

Het lichaam van Marianne werd gevonden in een weiland langs de Keningswei. Ten oosten van deze “plaats delict” lag op minder dan 1 km afstand het AZC Kollum. Voorheen was dat camping De Poelplaets, maar op het moment van de moord woonden daar ruim 400 asielzoekers in stacaravans. In februari 1999 was Marianne door een van die asielzoekers bedreigd. Zijn naam is Feik Mustafa, hij was 16 jaar en hij woonde met zijn vader in het AZC. Hij viel Marianne lastig in de Ringobar, vlak bij haar woonplaats. Er volgde een ruzie, waarbij Feik haar bedreigde met een gebaar: ik snijd je de keel af! Feik was er samen met zijn vriend Ali Hassan, die jaren ouder was dan Feik. De Ringobar heeft Feik en Ali toen de verder toegang tot de bar ontzegd.

Nadat Marianne was gevonden met afgesneden keel, wezen de vingers al snel naar Feik Mustafa, Ali Hassan en het AZC. Getuigen verklaarden dat juist deze asielzoekers de avond van Koninginnedag in snackbar ‘t Filtsje ruzie hadden met Spencer en Wietse. Ook hadden zij de banden van die jongens laten leeglopen. De recherche wilde hier echter niets van weten!

In het weekeinde onmiddellijk na de moord werd Feik Mustafa overgeplaatst naar Musselkanaal, naar een AMOG voor onhandelbare asielzoekers. Volgens getuigen gebeurde dat op 3 mei, maar dit wordt van hogerhand ontkend. Feik zou pas zijn overgeplaatst op 18 mei en ook niet naar Musselkanaal, maar ieder bewijs ontbreekt. Inmiddels heeft Feik asiel gekregen en is hij “regulier gehuisvest”.

Ook Ali Hassan was na het weekeinde verdwenen. Deze asielzoeker woonde niet alleen op het AZC Kollum, maar hij had ook een kamer in Leeuwarden. In dat zelfde huis had ook Roos van Z. een kamer. Tien jaar na dato stond er van haar een belangrijke verklaring in de Telegraaf: Getuige moord Marianne Vaatstra verbreekt na tien jaar stilzwijgen. Roos van Z. zegt dat Ali Hassan die zaterdagochtend rond 08.30 uur op haar adres aan de Kleine Kerkstraat 17 verscheen in een bebloed T-shirt en met een mes, met de woorden: “Zij hadden haar keel verder door moeten snijden. Wie? Marianne Vaatstra(!)“. Vele getuigen zeggen dat Ali Hassan meestal was gekleed in een trainingspak. Dat hij ‘s morgens vroeg op 1 mei in bebloed T-shirt en zonder trainingsjack thuiskwam, zou alles te maken kunnen hebben met het bebloede trainingsjack dat was gevonden bij het zwembad Paradyske, tussen de vindplaats van het lichaam en het AZC. Dat trainingsjack is verdwenen en Ali Hassan ook!

Over deze verdwijning is iets meer bekend, omdat een getuige die werkte op het uitzetcentrum van Schiphol, Ali Hassan daar heeft gezien. In het weekend van 1-2 mei arriveerde een zekere Ali met twee Friese politiemensen op ‘t Grenshospitium Amsterdam. “Hij zag eruit of hij al geen twee dagen onder de douche had gestaan“. Deze Ali is na 2 dagen in isoleer uitgezet zonder papieren en hij dook later op in Noorwegen. Volgens het OM is dat echter niet mogelijk, het is niet Ali Hassan en zijn DNA is reeds uitgesloten!

Van Feik en Ali bestaan ook de dossiers niet meer. Deze zijn kort na de moord “gestolen” uit de auto van de directrice van het AZC Kollum. Zij had “toevallig” een vrij weekeinde toen Marianne werd vermoord. Wim Dankbaar heeft in een lang telefoongesprek met haar invaller iets meer vernomen van de gang van zaken. Dit gesprek is het beluisteren waard!

Om deze uitzetting te regelen, is overleg nodig van de “driehoek”, dat zijn: burgemeester Visser van Kollumerland, de hoofdinspecteur van politie Severein en de hoofdofficier van Justitie Harm Brouwer te Leeuwarden. Harm Brouwer is daarna gepromoveerd tot Super PG, de hoogste post op het Openbaar Ministerie. Hij heeft altijd ontkend dat hij hoofdofficier was tijdens de moord op Marianne Vaatstra, maar inmiddels heeft Minister Opstelten in antwoord op Kamervragen van Hero Brinkman verklaard dat Harm Brouwer inderdaad de hoofdofficier van Leeuwarden was.

Pas een maand na de moord op Marianne begon de recherche enige aandacht te besteden aan het AZC. Dat was mede op aandringen van de bewoners zelf, die bevrijd wilden worden van de verdenking. Zij mochten toen DNA afstaan, zodat hun daderschap kon worden uitgesloten. Wat echter niet is gebeurd, is een onderzoek naar wat zij in de nacht van 30 april op 1 mei 1999 hebben gezien of gehoord! Het horen van deze getuigen zou aan het licht kunnen brengen wat zich die nacht op de camping heeft afgespeeld. Ook zouden deze mensen misschien kunnen getuigen over de wonderbaarlijke verdwijning van Feik en Ali.

Volgende week zullen 8080 Nederlandse mannen, wonende in een straal van 5 km van de vindplaats van het lichaam van Marianne, worden onderzocht op hun DNA. Dat is een peperduur FAKE onderzoek! Doe er dus niet aan mee, maar eis dat er een onderzoek komt naar de verdwijning van Feik en Ali!

Ceterum censeo Joris D. strafrechtelijk… wordt vervolgd.

26 Reacties

 1. WDankbaar

  From: Wim Dankbaar [mailto:dank@xs4all.nl]
  Sent: dinsdag 25 september 2012 13:44
  To: ‘a.bronsvoort@om.nl’; ‘M.Kompier@om.nl’; ‘h.brouwer@rechtspraak.nl’
  Cc:
  Subject: RE: Onderzoekmariannevaatstra

  Geachte mevrouw Bronsvoort,

  Waarom opent het OM Leeuwarden een facebook pagina over het DNA onderzoek in de Vaatstra zaak, maar sluit de mogelijkheid om te reageren af zodra ik één onwelvallige reactie geef, die meteen wordt verwijderd?

  Wat is de zin van social media als het niet social is en reacties gecensureerd worden? Hoe is dit te rijmen met de openheid en transparantie van het Openbaar Ministerie? Kunt u niet op zijn minst aangeven WAAROM mijn reactie is verwijderd? Was het niet de heer Brouwer die zich zo sterk maakte voor deelname van burgers bij opsporings-onderzoeken?

  http://www.om.nl/algemene_onderdelen/uitgebreid_zoeken/@127210/burgerparticipatie/

  Laat ik voorop stellen dat ik burgerparticipatie op zich een uitstekende zaak vind. De opsporing van strafbare feiten kan niet zonder de medewerking van burgers. Maar dan moet ik daar meteen aan toevoegen dat ik nadrukkelijk onderscheid maak tussen burgerparticipatie en burgeropsporing. Over die laatste zal ik straks enige zorgen uitspreken.

  Maar nu eerst de burgerparticipatie. Deze definieer ik als het meekijken en het meedenken met de politie en het OM.
  Voorbeelden van meekíjken zijn:
  – Initiatieven als Burgernet, eerst alleen in Nieuwegein, maar nu wordt het door het hele land verspreid;
  – Het reageren op opsporingsberichtgeving. Die is niet alleen te zien bij de AVRO en de NOS, maar ook op de commerciële zenders, bij regionale en lokale omroepen, op teletekst en natuurlijk ook op het internet;
  – De vele tips die binnenkomen bij Meld Misdaad Anoniem;
  – En als laatste voorbeelden van het meekijken: het aanleveren van foto’s en filmpjes.

  Bij meedenken gaat de betrokkenheid van de burgers een stapje verder. Het gaat dan niet alleen om wat zij als getuige kunnen inbrengen, maar ook om eventuele kennis en ervaring die mogelijk relevant is voor het onderzoek.

  Met vriendelijke groet,

  Wim Dankbaar

  Antwoord
 2. WDankbaar

  From: Wim Dankbaar [mailto:dank@xs4all.nl]
  Sent: maandag 24 september 2012 17:51
  To: ‘a.bronsvoort@om.nl’; ‘M.Kompier@om.nl’; ‘m.severein@rechtspraak.nl’; ‘h.brouwer@rechtspraak.nl’
  Cc:

  Subject: Rida Hashimi

  Geachte mevrouw Bronsvoort,

  Rida Hashimi was in 1999 een asielzoeker en een klasgenoot van Feik Mustafa (de vriend van hoofdverdachte Ali Hassan die Marianne had bedreigd en kort na de moord werd overgeplaatst) op de Piter Jelles scholengemeenschap in Kollum. Deze twee maten zijn 2 dagen voor de moord op Marianne van school gestuurd wegens onhandelbaar gedrag.

  Rida Hashima zat kort na de moord (sinds 4 mei 1999) gedetineerd in de Groningse jeugdinrichting Het Poortje, waar de heer Severein, de toenmalige hoofdofficier die de woordvoering deed over het onderzoek in de zaak Vaatstra, voorzitter van het bestuur was.

  Kunt u mij via de functie “reply all” aangeven of Hashimi verdachte is geweest in de moord op Marianne en wat de reden was dat hij gedetineerd in Het Poortje zat? Kunt u mij tevens vertellen wie er bij het OM Leeuwarden op de hoogte waren van de detentie van Rida Hashimi zo kort na de moord?

  Kunt u mij tot slot vertellen waarom het OM Groningen niet doorkomt met een vervolging van mijn persoon n.a.v. de smaadaangifte van Jano Hassan, die volgens mij, evenals Feik Mustafa, Rida Hashimi en een reeks andere getuigen, kan bevestigen dat het OM in 1999 een verkeerde Ali Hassan heeft aangehouden?

  Met vriendelijke groet,

  Wim Dankbaar

  Antwoord
 3. mr. drs. Bou

  ghellioz mailde me deze vraag:

  adhv jou foto weet je zeker dat het AZC daar zat? ik meende dat het AZC langs de trekweg gesitueerd was en dat je er vanaf de trekweg moest komen. Deze positie is mij onbekend!!

  AZC Trekweg 9291MP Kollum

  Dat klopt! De voordeur lag aan een zijweg van de Trekweg die ook Trekweg heet. De achterdeur lag echter aan een weggetje dat ‘t Paradyske heet. En de zijdeur kwam uit achter het zwembad.

  Zie deze Google kaart!

  Zowel de achterdeur als de zijdeur stonden altijd wagenwijd open, zonder enige bewaking of zelfs maar een hek. Er was aan de achterkant wel wat prikkeldraad en een houten hek, maar dat hek stond gewoon open. Het was meer bedoeld voor de koeien. En van de zijdeur, het pad naar het zwembad, kreeg je modderige voeten, maar daar zal geen kind mee zitten op een warme zomerdag. Vanuit het AZC was er gratis entree…, lekker zwemmen in het Paradyske!

  De badmeester vond dat bebloede jack op 1 mei 1999 in de struiken aan de oostkant van het zwembad.

  Antwoord
  • mr. drs. Bou

   In januari meldde zich een vrouw die verklaarde de ochtend na de moord op Marianne Vaatstra een huisgenoot te hebben gezien die met bebloede handen thuiskwam. De man zou hebben gezegd dat hij iemands strot dieper had moeten doorsnijden. ‘Het meisje blijkt zich nu in de datum te hebben vergist’, zegt Mous.

   De getuige reageerde naar aanleiding van recente nieuwsfeiten in de media waarin een oud-gevangene beweert dat hij bij de moordenaar van Vaatstra in de cel heeft gezeten. De gevangene zou Ali heten, net zoals de toenmalige huisgenoot van de getuige. ‘Uit gegevens van de Gemeentelijke Bevolkingsadministratie blijkt dat er toentertijd wel vijf Ali’s in haar straat woonden.’ Tijdens gesprekken van rechercheurs met de getuige blijkt ze zich te hebben vergist.

   ‘We hebben het verhaal over Ali de celgenoot alsnog onderzocht’, zegt Mous. ‘Deze week zijn we erachter gekomen dat die man helemaal geen Ali heet. Daarnaast zat de zogenaamde Ali op het moment van de moord vast.’

   Marianne Vaatstra was 16 jaar oud toen ze in 1999 werd verkracht en vermoord. Haar lichaam werd gevonden bij Veenklooster.

   De Volkskrant zegt wat het OM zegt en zo voort!

   Antwoord
   • mr. drs. Bou

    Beste Douwe,

    Jij noemt het een complot, maar het is een systeem. De Telegraaf zit ook in het systeem…

    Antwoord
 4. Douwe Ritsema

  Akkoord, systeem, dat is een betere omschrijving.

  Wim Dankbaar, die toch onvermoeibaar met honderden mensen heeft gesproken, lijkt toch geen contact te hebben gehad met deze getuige, althans, op Rechtiskrom kon ik haar niet vinden.
  Deze getuige, die je gerust een supergetuige mag noemen, wist te vertellen, dat Ali de naam van Marianne al noemde, nog vóór zij gevonden was; dat lijkt me genoeg om Ali achter de tralies te krijgen.
  Van dhr Dankbaar kun je toch niet zeggen, dat hij deel uitmaakt van het systeem 😉

  Antwoord
 5. Janneke

  Beste Douwe,

  Je hebt gelijk. Als je nagaat dat Ali s’-morgens thuis komt met een bebloed T-shirt meteen na de nacht van de moord op Marianne en een mes bij zich heeft en de naam van Marianne riep dan lijkt het erop dat hij geen schaap heeft geslacht in die nacht.
  Bovendien is er een bebloed blauw trainingsjack door de badmeester gevonden bij het zwembad wat hij diezelfde dag nog naar het politiebureau heeft gebracht. Te weten dat die Ali altijd in een trainingspak rondliep volgens vele getuigen. Ook is die Ali niet meer teruggekomen op het AZC s’-nachts na de moord op Marianne en was ook snel verdwenen uit het appartement waar Rosalien van Zessen (de getuige) woonde. Wel allemaal toevallig en opvallend.

  Antwoord
 6. mr. drs. Bou

  Daarnet ontving ik deze e-mail met attachment:

  Brief van Rechercheur W.Bakker heb ik van 1 van de beveiligers van het AZC gekregen deze brief is op het AZC gebracht! Jongen 1 is Feik mustafa(word alleen ouder geschat,en dat klopte volgens de beveiligers) jongen 2 is Kleine Ali! en deze zijn dus in de nacht van de moord gezien! tussen veenklooster en AZC dus idd het klopte wat Officier Roelof de Graaf in het krantenartikel van 9-7-1999 tegen Anne de Jong van de Kolumercourant vertelde dat het verdwenen tweetal in de nacht van de moord uit waren geweest in de omgeving van het plaats delict! in de nacht van de moord!

  Antwoord
 7. Piet

  Ik dacht dat het AZC indertijd aan de trekwei richting Dokkum lag toch?
  En niet, zoals op de foto getoond, bij het zwembad het Paradyske, of ben ik abuis Bou?

  Antwoord
 8. Piet

  Ja ik was abuis, nu weet ik het weer. Klopt wat je zegt.

  Antwoord
 9. Bastiaan von Stapelberg

  !9 november verdachte, waarschijnlijk ook de dader, aangehouden. Blijschap en terecht want een moord zou eigenlijk nooit mogen verjaren. Maar even realiteit, 13 jaar, via een groot dna onderzoek, door druk van journalisten niet in de doofpot gestopt. Denk niet dat je echt blij moet worden want het Friese politie korps is en blijft FC KNUDDE in het kwadraat

  Antwoord
 10. appie b. broek

  Het wordt hoe langer hoe duidelijker welke ‘macht’ hier achter zit. Het is de ‘Asielzoekersindustrie’ met haar vertakkingen in het OM, de NOS en de zgn.’kwaliteitsmedia’!

  Antwoord
  • sancho panza

   Industrie??? Noem het gerust Mafia! De directrice van het AZC was zo in eens alle dossiers kwijt op 1 mei 1999. Gossie hoe kan dat? Nadien in de anonimiteit (Ziek… doodziek) en nu ineens weer op TV. Die zien we straks terug op een een of andere mooie positie voor bewezen diensten.

   Antwoord
 11. Onno Dekker

  Hoe kan een Ali zowel in Leeuwarden als in AZC wonen
  bij het verhaal van Rosalin van Zessen?
  Zijn er nog meer Ali’s?

  Antwoord
  • mrpettjo

   Er is in deze zaak maar een 160 cm korte Ali.. De lange Ali die mede door het OM in het nieuws kwam is wel op het Kollumer AZC geweest om een operatie te ondergaan maar is al maanden voordat de moord op Marianne Vaatstra plaatsvond uit het land vertrokken.

   Antwoord
 12. DeGrijzeDuif

  Bij het lezen van het tegenrapport staat dat zowel het gesprek met Gerrit Veldman als Rosalin van Zetten op tape/band is vastgelegd. Wordt hiermee het letterlijke gesprek met de agenten bedoeld of een later gesprek,achteraf?

  Antwoord
  • Boudine Berkenbosch

   Weet ik niet, Grijze Duif, maar misschien heeft iemand anders het antwoord.

   Verder verzoek ik je vriendelijk om steeds onder dezelfde gegevens te posten. Anders denkt WordPress dat dit een eerste reactie is. Geeft niet, hoor, maar dan moet je wel wachten tot ik je reactie toelaat. En dat kost mij dus wat extra handelingen.

   Deze uitleg geldt ook voor andere posters!

   Antwoord
  • Boudine Berkenbosch

   p.s.: Ik heb nog even gecontroleerd of er geen twee Grijze Duiven zijn, maar het blijkt hem te zitten in de hoofdletters. WordPress is hoofdletter gevoelig…
   In elk geval bent u nu twee maal goedgekeurd. 😉
   Ook meen ik te vermoeden hoe u op Zaplog heet. Leuk dat u nu ook op BOUblog post! 🙂

   Antwoord
 13. DeGrijzeDuif

  Ik reageer op 2 laptops en een smartphone door elkaar heen. Voor mij qua gebruikte namen ook verwarrend…. lol. In te verleden wat ik censuur. Maar sinds mijn nieuwe blog steeds vaker dgd. Dank voor te welkom. De Vaatstra zaak is vrij nieuw voor me, sinds je post over het nieuwe boek mbt de Baybasin taps. Het laat me niet meer los… fascinerend en werkelijk te bizar voor woorden!

  Antwoord
  • Boudine Berkenbosch

   Beide Laptops zijn nu welkom. Ik controleer wel of u een en dezelfde bent!

   Antwoord
 14. DeGrijzeDuif

  Het interview van Mauritz met Myra geeft duidelijkheid. De gesprekken met de agenten zelf zijn vastgelegd.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

dertien − tien =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën