Selecteer een pagina

Archieven

Chris Hedges over de toekomst van Amerika

Chris Hedges is een Amerikaanse journalist en oorlogscorrespondent die gespecialiseerd is in de Amerikaanse politiek in het Midden Oosten. Daarnaast schrijft hij boeken en hij is winnaar van de Pulitzer prijs. In 10 jaar tijd heeft hij 10 boeken geschreven over de Amerikaanse politiek en de krachten achter deze politiek. Hij is de zoon van een dominee, maar hij noemt zichzelf geen christen meer, omdat het christendom volgens hem is verworden tot een geloof in het recht op welvaart en rijkdom. Zijn nieuwste boek, Days of Destruction, Days of Revolt, is geschreven in samenwerking met de cartoonist Joe Sacco. Het gaat over de manier waarop het kapitalisme sommige steden en streken in de VS reeds volledig heeft verwoest. Hij noemt deze steden “Sacrifice Zones”.

Chris Hedges “Days of Destruction, Days of Revolt” duurt 10 minuten.

Chris Hedges heeft “Het Kapitaal” van Marx gelezen en hij begrijpt het economische mechanisme van het mondiale kapitalisme in termen van de tegenstelling tussen kapitaal en arbeid. Volgens Hedges is dit wereldwijde economische systeem nu aan het instorten.

Chris Hedges: “We are witnessing the collapse of globalization” duurt 12 minuten.

Het volgende interview van Bill Moyers met Hedges gaat over zijn nieuwste boek. Het is geĆÆllustreerd met beelden uit de zwaarst getroffen streken in de VS, maar ook met de tekeningen van Joe Sacco. Mijnbouw heeft hele bergen ontbost en verwoest, de rivieren zijn er vergiftigd. Hele steden zijn verlaten en in verval, de infrastructuur is zwaar verwaarloosd. De armoede onder de bevolking groeit, het minimumloon is veel te laag, de werkloosheid is groot. Een kleine groep mensen profiteert, maar voor de meerderheid van de wereldbevolking betekent het kapitalisme slechts bittere armoede! Deze armoede slaat nu ook toe in de VS en, zoals we weten, eveneens in Zuid Europa.

Hedges praat ook over zijn ervaringen als oorlogscorrespondent in het Midden Oosten en de Balkan. Hij heeft zelf gezien hoeveel ellende er voortvloeit uit de voortdurende oorlogen. Toen hij protesteerde tegen de inval van de VS in Irak, werd hij ontslagen bij de New York Times. Maar journalisten behoren volgens Hedges de waarheid te spreken, dat is een morele plicht! Nu steunt Hedges de Occupy-beweging, want als de bevolking niet in opstand komt tegen het kapitalisme, dan staat ons een dictatuur te wachten die alle trekken vertoont van Orwells 1984!

De laatste minuten van deze video bevatten een interview met de tekenaar Joe Sacco. Op de website van Bill Moyers staat een artikel van Chris Hedges over zijn nieuwe boek: The Poor Have to Help the Poor in Camden. Daarin staat ook een link naar een pdf met een voorpublicatie. Deze link laadt langzaam. Heb dus even geduld, maar dan lees je een ontroerend stripverhaal!

Chris Hedges Sits Down With Bill Moyers duurt 57 minuten.

Voor de liefhebbers voeg ik hier de links toe naar twee lange lezingen van Chris Hedges. Zelf heb ik deze nog niet beluisterd.

Chris Hedges – Empire of Illusion: The End of Literacy and the Triumph of Spectacle, gepubliceerd op 15 augustus 2012, duurt een uur en 22 minuten.
Journalist Chris Hedges discusses his book, “Empire of Illusion: The End of Literacy and the Triumph of Spectacle,” at Cambridge Forum. Hedges argues that we now live in two societies; the first is literate and can cope with complexity. The second is retreating from a reality-based world into one of false certainty and magic. http://forum-network.org

Chris Hedges “Call to Action to create a new Political Movement replacing corrupt Government”, gepubliceerd op 1 april 2012, duurt een uur en 21 minuten.
Further informations about Chris and topics addressed are available in favourites, play lists on my channel and complementary video responses. Mirrored: http://www.youtube.com/user/joefriendly “Chris Hedges calls us to action, to create a new political movement to replace our corrupt government and obsolete economic institutions, building on what’s begun by Occupy Wall Street. Talk at Church of All Souls in New York City February 7, 2012. Video by Joe Friendly. Apologies for occasional camera shaking, but the speaker’s audio is extra fine as result of that tiny wireless AZDEN mic at Chris’s lips that the church let me stick on with a tiny rubber band at the last moment before he was about to speak!

17 Reacties

 1. Gerrit

  Een berichtje vandaag in Trouw, voor degeen die nog niet door had hoe reclame werkt

  Een generatie kinderen groeit op met de logo’s van fastfoodbedrijven geprogrammeerd in hun hersenen, zo schrijft de Britse krant The Sunday Times. Wanneer tieners reclamebeelden te zien krijgen zoals het logo van McDonald’s, tonen scans een reactie in de belonings- en eetlustcentra van hun brein. .

  De studie werd uitgevoerd aan de University of Missouri-Kansas City en de University of Kansas Medical Center. Kinderen tussen 10 en 14 jaar werden onder een MRI-scanner gemonitord, terwijl ze de logo’s bekeken van 120 merken, zoals McDonald’s, Rice Krispies en BMW.

  De resultaten tonen aan dat de logo’s van voedingsmerken activiteit genereerden in die delen van het brein die gelinkt worden aan het verwerken van beloning en eetlust. Dezelfde hersengebieden reageerden niet op bekende logo’s die niets met voeding te maken hebben.

  “De breinen van kinderen zijn ingeprent met voedingslogo’s, waardoor ze bijzonder vatbaar zijn om slechte beslissingen te nemen over wat ze eten”, zegt studieleider Amanda Bruce aan The Sunday Times.

  Antwoord
  • Gerrit

   Pffff. Er staat toch: Een bericht vandaag in Trouw. (Tenminste op hun internet site, want aan dat vod kan ik, waar ik woon, niet komen) Is dat tegenwoordig geen link meer? En Gerrit is geen schuilnaam maar mijn echte naam. Zijn mr. drs eigenlijk wel jouw echte titels, zou ik net zo goed kunnen vragen. O ja, even dit nog, ik mag ook een titel voor mijn naam zetten, maar dat vind ik nogal arrogant overkomen, daarom doe ik dat nooit. Ga je dit nu weer verwijderen, omdat je dit beledigend vind? De vraag wat er achter ‘mijn schuilnaam’ zit is zeker niet beledigend.

   Antwoord
 2. maneschijn

  Interessant!
  Paar opmerkingen:
  1) eindelijk iemand die Marx’ analyse snapt zonder dat meteen Marxisme(communisme, etc.) te noemen. De Russische Revolutie was “gekaapt” door enthousiaste opportunisten, en volgde niet het natuurlijke verloop waarvan we nog steeds getuige zijn. Marx is nog steeds niet achterhaald.

  2) de titel van zijn laatste boek, “Days of Destruction, Days of Revolt”, doet sterk denken aan anarchistische document “Days of War, Nights of Love”, te vinden via CrimethInc.com of rechtstreeks online op http://www.daysofwarnightsoflove.com/

  3) nog beter: eindelijk iemand die afstand neemt van “het nieuwe atheĆÆsme” van Richard Dawkins, Daniel Dennett, de overigens goedbedoelende Douglas Hofstadter (Pulitzer Prize -want goede propaganda!- voor Godel, Escher Bach) en anderen.
  Hedges’ Pulitzer (2002) was voor hij die kant van het (nep-)debat verliet.
  Het belang van zijn positie kan niet worden onderschat: de hele schijn-tweedeling tussen Schepping (“Intelligent Design” is een defensief eufemisme – of moet dat lijken) en Evolutie, die in Amerika maar ook hier steeds meer (van de VPRO tot nogal rechtse blogs) terreinwinst boekt, verkondigt in beide versies hetzelfde: de mens is nietig, het individuele bewustzijn een illusie (van den Duvel of van de genen maakt toch geen verschil?) en we kunnen maar beter luisteren naar degenen die het weten: Gods vertegenwoordigers op Aarde of Dennett en consorten.

  Sinds Dawkins publicatie “The Selfish Gene” (1976) ben ik geen verzet van enige betekenis tegengekomen tegen deze systematische indoctrinatie met zogenaamd wetenschappelijke argumenten.

  Het is van groot belang dat mensen als Hedges gehoord (en gelezen) worden. Er moeten er meer zijn. (Eentje schreef dit bericht.)
  Goed werk, Bou, prima werk. Ga zo door … šŸ˜‰

  Antwoord
  • mr. drs. Bou

   Dank je wel, Maneschijn. šŸ™‚

   Antwoord
 3. Ambiorix

  Chris Hedges analyseert scherp. Daarom verbaasd het mij dat hij geen standpunt durft in te nemen over 9/11. Het enige dat ik mij kan voorstellen is dat hij dat niet durft vanwege het repressieve mediaklimaat waarin een dergelijk standpunt tot sociale uitsluiting leidt. Ronduit ontluisterend is zijn commentaar: http://www.youtube.com/watch?v=rtBazX6xpaM

  Wat mij beangstigd is dat intellectuelen wegkijken. Een ontwikkeling die we ook aan de vooravond van WOII zagen en zo prachtig werd verwoord door George Steiner.

  Antwoord
  • mr. drs. Bou

   Soms vraag ik me af hoeveel mensen er nog geloven in de War on Terror. Pepe Escobar geloofde er meteen al niet in.

   War on Terror Forever

   By Pepe Escobar

   January 25, 2013 “Information Clearing House” –

   And the winner of the Oscar for Best Sequel of 2013 goes to… The Global War on Terror (GWOT), a Pentagon production. Abandon all hope those who thought the whole thing was over with the cinematographic snuffing out of “Geronimo”, aka Osama bin Laden, further reduced to a fleeting cameo in the torture-enabling flick Zero Dark Thirty.

   It’s now official – coming from the mouth of the lion, Chairman of the Joint Chiefs of Staff General Martin Dempsey, and duly posted at the AFRICOM site, the Pentagon’s weaponized African branch.

   Exit “historical” al-Qaeda, holed up somewhere in the Waziristans, in the Pakistani tribal areas; enter al-Qaeda in the Islamic Maghreb (AQIM). In Dempsey’s words, AQIM “is a threat not only to the country of Mali, but the region, and if… left unaddressed, could in fact become a global threat.”

   With Mali now elevated to the status of a “threat” to the whole world, GWOT is proven to be really open-ended. The Pentagon doesn’t do irony; when, in the early 2000s, armchair warriors coined the expression “The Long War”, they really meant it.

   Even under President Obama 2.0’s “leading from behind” doctrine, the Pentagon is unmistakably gunning for war in Mali – and not only of the shadow variety. [1] General Carter Ham, AFRICOM’s commander, already operates under the assumption Islamists in Mali will “attack American interests”.

   Antwoord
 4. mrpettjo

  Zeker 30 burgerorganisaties en – groepen, waaronder 2 Million Bikers tot DC, Jihad Watch, Freedom Watch, Gun Owners of America, Accuracy in Media, Tea Party Patriots en het Western Center for Journalism hebben zich verenigd in de Reclaim America Now coalitie, die hoopt dat er een tweede Amerikaanse revolutie komt om het land te ontdoen van president Obama en de corrupte politieke kliek in Washington.

  http://xandernieuws.punt.nl/content/2013/11/Tientallen-burgerorganisaties-roepen-op-tot-tweede-Amerikaanse-revolutie

  Antwoord
  • mrpettjo

   Project Censored over de top 25 van meest gecensureerde verhalen in de Amerikaanse msm pers:

   Meer dan 60 studenten van Amerikaanse universiteiten werken jaarlijks aan het samenstellen van deze lijst. De missie van Project Censored is om zowel studenten als het publiek iets te leren over de rol van een vrije pers in een vrije samenleving – en om het nieuws te melden dat het nieuws niet haalde en waarom.

   Ook dit jaar valt de mond open van verbazing bij het doornemen van de lijst. Obama heeft o.a. in Nederland nog steeds vele sympathisanten, maar zoals je uit deze universitair samengestelde en tot in de puntjes geverifieerde lijst kunt halen is dat vooral omdat zijn daden niet breed uitgemeten worden in de media.

   http://www.earth-matters.nl/58/1244/rfid-chips/top-25-van-meest-gecensureerde-verhalen-van-2009-2010-must-read.html

   Antwoord
 5. Boudine

  What It Means to Be a Socialist

  By Chris Hedges

  September 21, 2015 “Information Clearing House” – “Truthdig” – We live in a revolutionary moment. The disastrous economic and political experiment that attempted to organize human behavior around the dictates of the global marketplace has failed. The promised prosperity that was to have raised the living standards of workers through trickle-down economics has been exposed as a lie. A tiny global oligarchy has amassed obscene wealth, while the engine of unfettered corporate capitalism plunders resources, exploits cheap, unorganized labor and creates pliable, corrupt governments that abandon the common good to serve corporate profit. The relentless drive by the fossil fuel industry for profits is destroying the ecosystem, threatening the viability of the human species. And no mechanisms to institute genuine reform or halt the corporate assault are left within the structures of power, which have surrendered to corporate control. The citizen has become irrelevant. He or she can participate in heavily choreographed elections, but the demands of corporations and banks are paramount.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie + 7 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieƫn