Archief
Artikelen

Over een week zijn er weer verkiezingen voor de 2e Kamer. Alle partijen doen daarom hun best om kiezers voor zich te winnen, het circus is compleet, de verkiezingsretoriek spat van de beeldbuis, overal wordt gedebatteerd en de peilingen roepen dagelijks een andere partij uit tot winnaar. Natuurlijk is dit allemaal onzin, praatjes vullen immers geen gaatjes! Het resultaat van dit politieke proces is helaas dat een steeds grotere groep mensen weigert om nog te gaan stemmen. Deze niet-stemmers zijn meestal van linkse signatuur, ze zijn zo links dat ze tegen dit hele politieke systeem zijn. Terwijl stemmen toch weinig moeite kost, laten zij hun stem verloren gaan.

Op welke partij u zou moeten stemmen, kan ik niet zeggen. Er doen ditmaal 20 partijen mee, waarvan er 10 reeds in de 2e Kamer zitten. De helft van de partijen is nieuw, men kan hen daarom niet beoordelen op hun politieke beleid in het verleden, maar slechts op hun partijprogramma, hun goede voornemens en hun idealisme. Mocht een van deze kleine partijen een of twee zetels winnen, dan zou dat leuk zijn. Hoewel hun politieke inbreng klein blijft, brengen zij een nieuw geluid in de politiek. Heb dus even een overzicht, met een link naar hun website:

De Partij van de Toekomst staat op lijst 20 en deed al eerder aan de verkiezingen mee. De SOPN staat op lijst 19 en heet voluit: Souverein Onafhankelijke Pioniers Nederland. Zij zijn o.a. voor een onvoorwaardelijk basisinkomen. Op lijst 18 staat de Anti Europa Partij, die vlag zal de lading wel dekken. Op lijst 17 staat de Liberaal Democratische Partij, zij zijn voor ondernemerschap en voor een goed sociaal vangnet. Op lijst 16 staat 50-PLUS, voor de ouderen. Op lijst 15 staat Democratisch Politiek Keerpunt DPK, dat o.a. pleit voor een kleinere overheid, dus minder ambtenaren. Op lijst 14 staat de Libertarische Partij, ook hier zal de vlag de lading wel dekken. Op lijst 13 staat Nederland Lokaal, zij willen de politiek dichter bij de mensen brengen. Op lijst 12 de Partij voor Mens en Spirit, politiek vanuit het hart! Op lijst 11 de Piratenpartij, niet te verwarren met de SOPN. De Piraten zijn voor een vrije informatiesamenleving.

Met de andere 10 partijen hebben we reeds ervaring in Den Haag. De ooit zo machtige Christenen zijn krimpende. Het Christen Democratisch Appel (lijst 4) is nu afhankelijk van andere partijen om mee te mogen regeren. De ChristenUnie heeft als slogan: “voor de verandering” en de Staatkundig Gereformeerde Partij is voor huwelijk en gezin, maar ook voor Israël. Gelukkig is er geen Islamitische Partij, dan kunnen de Christenen en de Moslims elkaar in de Kamer niet in de haren vliegen. In een seculiere staat als Nederland hoort de religie volstrekt niet thuis in de politiek.

In het politieke spectrum staat rechts van het midden de VVD. Deze Partij voor Vrijheid en Democratie wil de zwaarste lasten afwentelen op mensen die ze niet kunnen dragen. Een hoog eigen risico in de zorg, waarvoor we ook reeds verplicht een hoge premie betalen, die last komt neer op de zieken, de ouderen, de invaliden. Geen bijstand meer voor mensen die de Nederlandse taal niet voldoende beheersen, die last komt neer op de meest kansarme mensen in onze samenleving. Het geld dat daarmee wordt binnengehaald of bespaard, gaat naar de managers en de banken, de zogenaamde vrije ondernemers. En het gaat natuurlijk naar defensie, oftewel de wapenhandel van de NATO. Als de VVD inderdaad de grootste partij wordt, zoals op dit moment blijkt uit de peilingen, dan wordt Mark Rutte eerst formateur en daarna weer Eerste Minister. Gezien zijn internationale politieke carrière weten we dan wel zo ongeveer wat ons te wachten staat…

In de rechtse hoek staan ook de partij voor ondernemers Democraten 66 en het Orwelliaanse Groen Links. Groen Links is niet groen en niet links! Zij pleiten systematisch voor militair ingrijpen, zoals in Libië en Afghanistan (Kunduz). Zij zijn in feite dus leger-groen en bloed-rood! Groen Links is echter een kameleon die de kleur aanneemt van zijn omgeving. Is deze omgeving blauw, dan is Groen Links rechts. Is deze rood, dan wordt het misschien weer Groen Links. Uiterst rechts staat nogal eenzaam de Partij voor de Vrijheid PVV, die over een aantal jaren wellicht is geslonken tot dat ene blanke blondje dat graag met modder gooit.

Links van het midden staan de vriendelijke Partij voor de Dieren, de eufemistische Partij voor de Arbeid en de sociale Socialistische Partij. De Partij voor de Dieren is niet alleen vriendelijk voor de dieren, maar pleit ook voor een mens-vriendelijk en vooral groen beleid. De Partij van de Arbeid was ooit de partij voor arbeiders, maar tegenwoordig behartigt die partij vooral de belangen van overheidspersoneel. De Socialistische Partij noemt zich socialistisch, maar ze zijn sociaal. Zij komen op voor de mensen die in onze maatschappij in de verdrukking raken en ze laten zich niet ringeloren door de ondemocratische Euro-eisen van de Europese Unie. Socialistisch zijn ze echter niet, want socialisme is een volledig ander politiek systeem. Voorlopig is dat niet haalbaar, maar een sociaal beleid is wel mogelijk, dus dan maar sociaal!

Hoewel men kan kiezen uit 20 verschillende partijen, is de belangrijkste keuze op dit moment die tussen links en rechts. Nogmaals een rechts kabinet onder leiding van Mark Rutte, of een links kabinet onder leiding van Emile Roemer? Dat is de vraag! Natuurlijk zal het verschil niet hemelsbreed zijn. Nederland is immers aan handen en voeten gebonden door internationale verdragen, de wereldeconomie, de NATO, Brussel, het Koningshuis en andere ondemocratische instituten en mechanismen. Het verschil zal echter wel voelbaar zijn, ook in uw portemonnee!

Mark Rutte at The Chicago Council on Global Affairs duurde voor mij nog geen anderhalve minuut! 😉

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

70 Reacties op “BOUblog stemadvies: ga stemmen!”

 • Swarlos:

  Sorry Bou… ik lees uw artikelen vaak met plezier omdat ze erg informatief zijn, maar hier slaat u de plank flink mis. Of u nou links of rechts stemt, het doet er niet toe want politiek = corrupt.
  Op Herstel de Republiek staan een hoop artikelen over het waarom niet stemmen. Ik raad u aan om daar even te kijken! http://herstelderepubliek.wordpress.com/2012/09/01/verkiezingstijd

  Verder wil ik u nog even bedanken, want dit is een van de eerste sites die mij een alternatieve kijk op de wereld gaf. Dus bedankt en ga vooral zo door!

 • Hebik:

  Ik ben wel benieuwd hoe jij objectief je stem bepaald zonder dat je jezelf voor de gek houdt.

 • excellentie zwembad:

  Ik heb niet de intentie om een van die charlatans voor mij te laten spreken terwijl het vast staat dat ze niet mij zullen vertegenwoordigen.

  Als u stemt dan tekent u voor een anti-democratisch systeem waarin u niets te vertellen heeft!

  De vertegenwoordigende democratie is een ouderwets en onfunctioneel systeem dat wordt gebruikt om een oligarchie aan de macht te houden en de burger vooral zijn mond te snoeren.

  Ik pas er voor om mijn stem daar voor te lenen .
  Ik heb zelf namelijk een stem en die geef ik niet weg !

  • mr. drs. Bou:

   Waarde Excellentie,

   Ook ik heb een stem en die geef ik voortdurend weg. BOUblog is gratis en toegankelijk voor iedereen. Dat u weigert om uw stem weg te geven, is in mijn ogen zuinig, zelfs gierig, in elk geval niet genereus.

   Het is maar adem en slechts een zucht, maar toch kan een stem veel doen! 🙂

 • Gerrit:

  Nou Bou, zodra je mij kunt vertellen van welke partij ik iets goeds kan verwachten, ga ik stemmen. Beetje domme oproep, vind je zelf ook niet?

 • excellentie zwembad:

  http://www.youtube.com/watch?v=mZ4dJZAQzzc

  Campagnespot Partij tegen de Burger: De kiezer kan dood neervallen

  Gepubliceerd op 4 sep 2012 door speldnl

  Veel mensen maken zich zorgen. Over hun baan. Over hun huis. Over hun toekomst. Als politiek moeten we dat soort zorgen versterken en aanwakkeren.

 • mr. drs. Bou:

  Jammer is natuurlijk wel, dat men alleen vóór en niet tégen kan stemmen. Dan maar voor de SOPN of de SP of zo… Weet ik veel?

  Néé, ik wéét niet veel! 😉

 • Lidy:

  Als je van plan bent niet te stemmen gun dan je stem aan een nieuwe partij, zodat die een kans krijgen. Persoonlijk twijfel ik tussen de piratenpartij en de SP. De laatste omdat ik beslist niet wil dat de VVD weer de grootste partij wordt en dus de premier mag leveren. Rutte vind ik een ramp. Pechtold idem dito. Als Bilderbergers zijn ze m.i niet meer dan marionetten. Daarom alleen al hoop ik dat die nieuwe partijen een plek verwerven in het parlement zodat zij het regeringsbeleid kritisch kunnen volgen en tegenwicht kunnen bieden.

 • Ben:

  Ik ga niet meer stemmen. Ik ben tot de conclusie gekomen dat alle politici in ons land dom en/of crimineel zijn. Je kunt dus kiezen uit 3 mogelijkheden.

  De laatste jaren heb ik SP gestemd. Echter de SP heeft de laatste jaren het socialistische pad verlaten, hetgeen gelijk staat aan klasseverraad. Bommel kroop bij de vs ambassadeur op schoot om te vertellen dat de SP niet echt socialistisch is. De standpunten van de SP tav Lybie en Syrie waren en zijn ronduit een totaal schandaal.

  De SOPN durft het er niet eens over dat het kapitalisme vervangen moet worden. Hoe kansloos en wereldvreemd kun je je opstellen?

  En over de rest van het geteisem hebben we het maar helemaal niet.

  Allemaal, allemaal neoliberaal.

  Ter vermaak in deze context nog even George Carlin: http://www.youtube.com/watch?v=xIraCchPDhk

  George Carlin Doesn’t vote

  Groeten, Ben

 • mr. drs. Bou:

  Beste Ben,

  George Carlin is een Amerikaan en in de VS kun je stemmen tussen rechts en rechts. In Nederland ligt het anders, daar kun je stemmen tussen het blanke blondje en voorbij de tomaat.

  In elk geval heb ik weer eens een knuppeltje in het hoenderhok gegooid. En jawel, ik ga wel stemmen, al weet ik nog niet precies op wie. En ik denk niet dat het helpt, maar alle kleine beetjes helpen misschien een heel klein beetje!

  Het liefst zou ik stemmen tegen Bilderberg-Rutte en zijn vette VVD! Maar dat kan weer eens niet. 🙁

 • mr. drs. Bou:

  Heb even een Kleintje:

  Hoezo verkiezingen

  dinsdag 4 september 2012
  Volgende week is het zover, dan wordt de CDA-VVD-PvdA coalitie in het harnas gehesen. Allemaal verantwoordelijke politici, die weten wat het landsbelang in deze barre tijden nodig heeft. Die allemaal weten dat er geen alternatief is en dat de burgers zich gewoon moeten neerleggen bij wat de financiële markten eisen. Want ja, die maken tenslotte de dienst uit, toch? In het kader van goed verkiezingsnieuws is het waard even te noemen dat Griekenland toch bijna gered is, maar er moet nog een broekriemgaatje worden bijgemaakt. Want het is nodig om de zesdaagse werkweek in te voeren. Aldus de Troika. Verder is er nog een waslijst aan af te schaffen regels, allemaal betrekking hebbend op arbeid. Niet op financiën uiteraard. Zullen de Grieken wel juichend omarmen. Verder lijkt meneer Draghi van de Europese Centrale Bank van plan om gewoon staatsobligaties van de “probleemlanden” op te gaan kopen. Haha, regels hoezo regels, en hoezo democratie. Regels zijn er voor de schapen en niet voor de movers en de shakers. Dit alles zal vast geen onderdeel uitmaken van verkiezingsdebatten hier, want daar gaan we niet over…

 • Ben:

  Hi Boudine,

  Prima knuppel. Maar volgens mij kiezen wij ook alleen maar tussen rechts en rechts.

  Groeten, Ben

 • Johanna:

  Als we nou eens allemaal NIET zouden stemmen, of de grote meerderheid NIET zou stemmen, dan zouden toch al die arrogante bekkies raar staan te kijken.
  NIET STEMMEN dus!

 • Mario:

  Triest om een mandaat te geven aan een non-democratisch kies systeem, waarbij je mag stemmen op geselecteerde opportunisten, zonder opleiding
  en/of kwalificatie eisen (opleiding,- autodidactisch)die graag voor een appel en ei (€.150.000 p/j ?) als bestuurder de BV Nederland willen besturen (in het bedrijfsleven VERDIENEN opgeleide en gekwalificeerde bestuurders dit p/d) !

  Mario

 • Karel:

  De afgelopen jaren is wel gebleken dat stemmen geen zin heeft. Er is maar 1 stroming, 1 visie: De bank bepaald en knijpt de mensen uit.
  Steek allemaal uw middelvinger op naar de banken en hun vrienden in Den Haag.
  Stem dus niet!

 • Japie:

  Ja, de SP is een fantastische keuze.
  Die hebben zich tenminste niet laten ringeloren door het kabinet bij hun kamervragen over De Grote Kindervriend die ooit, lang geleden, leiding gaf aan het Ministerie van Justitie.
  Dank zij het kordaat en vasthoudend optreden van de kamerleden van deze partij, het oproeien tegen de golven van de gevestigde orde, zit deze kindervriend nu gelukkig zijn verdiende straf uit en is bang zijn stukje zeep te laten vallen tijdens het douchen.
  Een club die zijn rug recht houdt en wars is van slappe knieën, maar vasthoudt aan wat recht en onrecht is, verdient een stem.

  P.s. Als je op stemwijzer bij alle keuzes “geen mening” opgeeft krijg je als stemadvies … (I know!)

 • mr. drs. Bou:

  Beste Ben,
  Volgens mij kunnen wij nog kiezen tussen een beetje rechts en ultra-rechts. Het politieke spectrum is in Nederland veel wijder dan in de VS. Maar als linkse kiezers niet meer meedoen, dan wordt het weer Rutte en consorten.

  Beste Johanna,
  Het is slechts een kleine linkse groep die niet meer wil stemmen. Als we ALLEMAAL niet zouden stemmen, dan had ook Rutte geen aanhang meer.

  Beste Japie,

  Ik heb het even uitgeprobeerd: Als je op de stemwijzer bij alles “geen mening” opgeeft, dan krijg je geen enkel stemadvies. Ik vind die stemwijzer trouwens geen goed ding. De vragen zijn me te oppervlakkig! Iets beter vond ik de Stemmentracker, maar daar komen de nieuwe partijen niet op voor.

  En om Joris weg te Jorissen moeten we het inderdaad niet hebben van de politiek! Het gaat om andere zaken, zoals de eigen bijdrage in de ziektekosten, de verhoging van de BTW en de bezuinigingen die worden afgedwongen door Brussel. Het gaat ook om de macht van de banken en de managers.

  Stel dat heel links wel zou gaan stemmen, misschien krijgen we dan wel een kabinet van SP, PvdA, Partij voor de Dieren en SOPN, met misschien 50Plus en GroenLinks, dat zich wel zal aanpassen aan die nieuwe trend. Weliswaar is dat geen aardverschuiving, maar het scheelt ons allemaal wel degelijk in de portemonnee!

  Daarom vind ik het jammer dat juist de linkse stemmers afhaken!

 • Momenteel hebben ale partijen die op de een of andere wijze eens mee geregeerd hebben een band met het elitaire clubje van dit land, behalve wellicht de SP. Ik denk dat dit ook de reden is waarom msm zoveel moeite doet de SP stemmer richting het kamp PvDA te duwen via oneindige peilingen en debatten op tv. De kiezer wil graag op een winnaar stemmen.

  Sommige nieuwe partijen slaan de plank volledig mis en zijn een aanlaching waard, zag gisteren de anti Europa partij met hun spotje, tja, dan worden nieuwe partijen niet serieus genomen en terecht in hun geval.

  Op een nieuwe partij stemmen zoals de SOPN of de oude maar degelijke SP is volgens mij ook de enige optie om veranderingen te bewerkstelligen.

  Niet stemmen heeft het nadeel dat er weer een minderheidskabinet gevormd zou kunnen worden met de een of andere gedoogconstructie. Schieten wij helemaal niets mee op.Ik ben het eens dat de huidige politiek niet te vertrouwen is maar het systeem van binnenuit veranderen is volgens mij de enige optie.

  Mijn wens, Sp de grootste en de SOPN met 1 of 2 zetels om hun verhaal te kunnen doen en te laten zien dat ze het aankunnen.

 • mr. drs. Bou:

  Voor ik er vandoor ga, nog snel even dit:

  Op Socialisme Nu staat een zinnig artikel over het wel of niet gaan stemmen:

  Waarom SP stemmen?

  Geplaatst door redactie socialisme.nu, dinsdag 28 augustus 2012, 12:20

  In de peilingen voor de verkiezingen op 12 september staan de VVD en de SP al maandenlang aan kop. Deze nek-aan-nekrace tussen Rutte en Roemer weerspiegelt een belangrijke politieke polarisatie – die tussen neoliberaal en sociaal. Dat is voor de IS een belangrijk startpunt om op te roepen tot een stem op de SP. Maar het is niet het hele verhaal.

  Door Max van Lingen

  Velen zien de SP terecht nog als de enige ‘sociale’ partij en steeds meer vakbondskader is er lid van. Dit wordt in de hand gewerkt door de voortschrijdende verrechtsing van de PvdA en GroenLinks, waardoor de SP op meerdere terreinen het meest linkse geluid laat horen. Een grote verkiezingsoverwinning voor de SP kan dat helpen versterken, en daarom is rechts er zo bevreesd voor.

  ‘Nederland zal naar Griekenland smaken’, aldus Elsevier-columnist Afshin Ellian. Volgens hem krijgen we met de SP ‘de Sovjet-Unie in de polder.’ Het keer op keer oprakelen van het maoïstische verleden, de kritiek op de afdrachtsregeling – geen gek idee voor bankiers – en op het gebrek aan partijdemocratie, ze passen allemaal in deze trend van bangmakerij.

  Scepsis

  Maar er is ook veel scepsis als gevolg van de jarenlange uitverkoop van idealen door parlementair links, inclusief door de SP, die zelf ook naar het centrum is verschoven. Dat wantrouwen kwam bijvoorbeeld tot uiting in het antipolitieke sentiment bij de Occupybeweging.

  Die afkeer is begrijpelijk, maar een ‘boycot van partijpolitiek’ of de oproep om niet te gaan stemmen is hierop geen antwoord. Het kan overkomen als heel principieel, maar de realiteit is dat zulke ‘neutraliteit’ zich niet kan onttrekken aan de kaders van de parlementaire democratie.

 • excellentie zwembad:

  @Bou Sopn wil een vlaktaks iedereen 25% van het inkomen

Laat een reactie achter