Archief
Artikelen

Hawaii staat bekend als een eilandengroep met schitterend witte stranden, hemelsblauwe lagunes, geweldig hoge golven en kleurrijke koraalriffen die wemelen van exotische vissen. Rebecca Hosking, die natuurdocumentaires maakte voor de BBC, ging er in 2006 kijken en filmen, maar wat ze aantrof had voor een groot deel niets meer met natuur te maken. Hoewel Hawaii midden in de Stille Oceaan ligt, duizenden kilometers verwijderd van de continenten, blijken de stranden ernstig vervuild door allerlei plastic troep. Dit afval wordt niet gedumpt door de eilandbewoners zelf, maar het spoelt aan vanuit de Stille Oceaan!

Ten noorden van Hawaii ligt de zogenaamde Pacific Ocian Garbage Patch, een gigantische draaikolk vol plastic soep. Hoewel Hawaii nog steeds een geliefd vakantieoord is, blijkt de natuur er ernstig aangetast door het plastic. Het meest noordwestelijke eiland is een natuurreservaat en tevens een broedplaats voor duizenden albatrossen. Deze vogels zoeken hun voedsel in de oceaan en hun maag blijkt soms vol te zitten met allerlei plastic rommel. Ze voeren deze onverteerbare buit ook aan hun jongen, die vervolgens met een volle maag omkomen van de honger!

Deze documentaire van Rebecca Hosking bevat schitterende beelden van Hawaii, de blanke stranden, de hoge golven en de azuurblauwe zee. Wat een aards paradijs! Je zou er zó naar toe willen! Tegelijkertijd is het een aanklacht tegen onze plastic wegwerp-cultuur. Hawaii wordt al duizenden jaren lang bewoond door mensen, die in hun cultuur het bewustzijn kenden van de kwetsbaarheid van het ecosysteem. Zo was het jagen op de grote groene schildpadden ooit taboe, maar de komst van de westerse “beschaving” veranderde ieder taboe in een soort achterlijk bijgeloof. Jagen moest mogen en iedere winst was vooruitgang…

De bewoners van Hawaii zijn zich nu scherp bewust van het plastic-probleem. Ze proberen de kinderen weer op te voeden tot duurzaamheid en verantwoordelijkheid voor hun natuurlijke omgeving. Zij beseffen echter ook dat zij dit probleem niet zelf veroorzaken. De plastic die aanspoelt op Hawaii is slechts een minuscuul deel van de plastic die wereldwijd wordt weggeworpen. Het resultaat van deze wegwerp-cultuur is dat vogels, vissen, zeezoogdieren en schildpadden letterlijk omkomen in een wirwar van onverteerbare plastic rotzooi.

Rebecca Hosking maakte over Hawaii een prachtige natuurdocumentaire met een bittere boodschap. Nadat ze deze documentaire had voltooid, startte ze in haar eigen woonplaats in Engeland een succesvolle campagne tegen het gebruik van plastic tassen in de supermarkten. Hoewel alle beetjes helpen, zijn deze plastic tassen slechts een deel van het probleem. De tandenborstels, aanstekers, fopspenen, teenslippers, dobbers en visnetten, het speelgoed, de plastic flessen en doppen, het is allemaal even oneetbaar, want onverteerbaar! Helaas hebben de vogels en de vissen daar nog geen erg in…

Hawaii – Message in the Waves duurt ongeveer 50 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

7 Reacties op “Hawaii, een onverteerbaar bericht uit de branding”

Laat een reactie achter