Archief
Artikelen

Bill Ayers is een emeritus hoogleraar in Onderwijs & Opvoeding aan de Universiteit van Illinois in Chicago. In de jaren ’60 stond hij echter bekend als een fanatieke activist tegen de Vietnam-oorlog en tegen kernwapens. Hij is de oprichter van een radicale actiegroep, de Weather Underground, die de regering van de VS met geweld omver wilde werpen. Deze groep was verantwoordelijk voor aanslagen op het hoofdbureau van politie van New York City in 1970, het Capitool in 1971 en het Pentagon in 1972, maar hoewel de materiële schade aanzienlijk was, raakte niemand gewond. Ayers werd toen gezocht door de FBI, maar hij is op latere leeftijd gaan studeren en hij is professor geworden. Nu steunt hij bij voorbeeld de Occupy-beweging.

Bill Ayers is zeker in de VS een controversiële figuur. Zijn ideeën zijn echter helemaal niet zo radicaal of gewelddadig, maar eerder sociaal en democratisch. Ayers was ooit een communist, iets wat in de VS tijdens de Koude Oorlog werd gezien als landverraad of erger. In feite pleit Ayers voor een maatschappij die gelijke kansen geeft aan iedereen, ongeacht ras of sociale klasse. Vanuit zijn professie richt hij zich daarbij met name op het school-systeem.

De volgende lezing van Bill Ayers werd onlangs gegeven voor studenten aan de Universiteit van Oregon. De lezing begint na een introductie van ongeveer 6 minuten en eindigt bij minuut 56. Daarna is er nog een uur de gelegenheid voor vragen stellen en discussie, maar van dat gedeelte is slechts 20 minuten opgenomen.

Bill Ayers: Teaching And Organizing for Social Justice duurt een uur en 15 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter

Recente reacties