Archief
Artikelen

Gisteren was er in Brouwershaven een muziekfestival: Bach in Brouw. Het van Vulpen orgel in de Grote of Sint-Nicolaas kerk werd bespeeld door vijf verschillende organisten. Het was geen weer om de hele dag in de kerk te zitten, daarom heb ik twee zoete krenten uit de pap gepikt. ’s Middags speelde Aarnoud de Groen een vijftal preludiums en fuga’s, met als toegift de beroemde Toccata & Fuga in d-mol, en ’s avonds speelde Jan Hage vijf virtuoze orgelstukken. Vandaag zit ik op internet nog een beetje na te genieten van het orgelspel. Bij deze de oogst:

De Toccata & fuga blijkt in vele versies op internet te staan, maar het leukste vind ik een video waarop de muziek tevens wordt getoond als een bar-code. Terwijl je luistert, kun je de tonen ook zien. Virtuoos!

Bach, Toccata and Fugue in D minor, organ

Het zelfde stuk muziek, maar nu met de orgelspeler in het vizier. De man zit midden in het orgel en hij bespeelt werkelijk met handen en voeten zijn instrument. Is dat even hard werken!

Toccata & Fugue in d minor, Kurt Ison, Sydney Town Hall.

Aarnoud de Groen heeft een eigen YouTube kanaal, waarop ook de Toccata staat. Weliswaar niet opgenomen in Brouwershaven, maar het geeft wel een indruk van zijn spel.

Toccata & Fuga in d BWV 565, Aarnoud de Groen

Voor wie van Bach houdt, is het wel zo plezierig als de muziek niet reeds na 10 minuten stopt. Daarom heb ik gezocht naar langere video’s van de orgelconcerten van Bach. Heerlijke muziek, ook op de achtergrond, dus: beeldscherm uit en volume op maximaal. Geniet!

Bach – Organ Works 1, door Hans-André Stamm duurt een uur en 7 minuten.

Bach – Organ Works 2, door Hans-André Stamm duurt een uur en 6 minuten.

Bach – The Art of Fugue, BWV 1080 (Die Kunst der Fuge) duurt een uur en 13 minuten.

Meer lange video’s van de orgelmuziek van Bach.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

7 Reacties op “Houdt u van Bach?”

 • Groene Wolf:

  “Rubriek ontspanning”
  Hoi Bou,
  Op de sleepboot Voorwaarts (bouwjaar 1881) vier ik momenteel mijn vakantie.
  Het geluid van de twee cilinder motor lijkt wel percussie:
  http://www.youtube.com/watch?v=iC39PN5rJ94

 • mr. drs. Bou:

  Wat een lekker ding, Groene Wolf! Hoewel ik zelf toch meer houd van een boot met lapjes…
  Sleepboot Voorwaarts heeft ook een eigen YouTube Kanaal. En dit lijkt me wel een leuk uitje:

 • Daar sluit ik me helemaal bij aan, met een boot onder zeil de zeeën en winden trotseren. Op toccata’s ben ik niet zo gesteld, en al helemaal niet op kerkorgel gespeeld, maar preludes en fuga’s hebben mij Bach leren waarderen. Mijn liefste uitvoeringen zijn van Tatiana Nikolayeva met bijvoorbeeld deze http://www.youtube.com/watch?v=5laZQjFvpNI

  BAch – Tatiana Nikolayeva – Well Tempered Clavier BWV 849-851 – 02

  Zo en nu maar weer verder met mijn werkvakantie, ben al een eind gevorderd met schilderen van mijn woonboot de Painted Bird uit 1906, de zeilboot Workingclasshero, type Pion, moet nog maar even wachten. Moet ook al het een en ander aan gebeuren voor die er weer klaar voor is.
  Het absurde in ons Nederland, is dat mijn blogje waar alle oorzaken van dit 7 jarige oponthoud op staan, het meeste bekijks vanuit de USA trekt.

 • mr. drs. Bou:

  Sjuul, doe mij eens een link naar jouw blogje, dan… 😉

  En wat een verrukkelijk kwartiertje piano! Dank je wel!!! 🙂

  • Het blijft de mooiste muziek het mooiste uitgevoerd. Gister een ontdekkinkje gedaan. Kon Mozart nooit waarderen maar gisteren op de radio Mozart uitgevoerd op een fortepiano weer wel. Zou het dan toch liggen aan mijn gehoor dat de natuurlijke stemming van dat instrument wel waardeert. Moet trouwens dus daarvoor voor Tatiana Nikolayeva nog meer waardering hebben omdat zij bij mij de illusie weet te wekken dat zij speelt op een piano die de natuurlijke stemming heeft.
   Zal ik dan toch eens gaan luisteren naar de The Art of Fugue op orgel die je geloof ik later toegevoegd hebt? Ja dat ga ik nu doen. Beetje laat maar dit is ook de mooiste muziek die ik ken en die ik ook in verschillende uitvoeringen op CD heb, van op piano door Zoltán Kocsis, tot op saxofoons door Berliner Saxophon Quartett, of orkest door Academy of St Martin the Fields en door Amsterdam Bach Soloists. Dank voor de mooie muziek in deze donkere dagen. Maar over 3,5 weekjes is het weer lente 🙂

 • Iemand enig idee wie http://530dbd45.ultrafiles.net/ of deze http://3ee8a8c0.tubeviral.com/ of wat mijn blogje bezoekt? Mijn SiteAdvisor waarschuwt/weigert de verbinding wegens het gevaar van die site’s dus pas op! Maar komen vanuit de USA, daarvan wordt ik wel op de hoogte gebracht. Wie of wat verschuilt zich hierachter?

 • Mijn blogje is overigens gewoon te vinden onder mijn naam Sjuul van Dissel http://tinyurl.com/czugosh Om het nog gemakkelijker te maken http://wwwsjuulvandissel.blogspot.nl/ dus.
  Hiervoor had ik nog iets gepost maar die ligt waarschijnlijk in de spambox wegens gevaarlijke linken. Sorry.

Laat een reactie achter