Archief
Artikelen

Michael Parenti is op BOUblog geen onbekende. Deze Marxistische historicus en schrijver is een begiftigde spreker, die in heldere bewoordingen en vaak met een snijdende humor het huidige economische en politieke systeem analyseert. Hij heeft talloze boeken geschreven, die in vele talen zijn vertaald. Achter de schermen van BOUblog stonden nog wat lezingen van Parenti te wachten op publicatie en iedere lezing smaakt naar meer. Ach, het is alweer geen strandweer… Daarom voor het weekeinde vijf lezingen van Parenti, over de rijkdom en armoede die het gevolg zijn van het imperialistische kapitalisme. Sommige zijn opgenomen in audio, dus lekker lui luisteren zonder beeld.

Michael Parenti – No War But The Class War, audio duurt een uur.

Michael Parenti on imperialism, wars, crisis, politics and bailouts duurt 53 minuten.

Video: Filmed at Pierpont Inn, Ventura, CA on April 17, 2010

Michael-Parenti-January-6-2012-Democracy and the Pathology of Wealth, video duurt 56 minuten.

Michael Parenti – The Face of Imperialism and The 99% Solution University of Guelph 2011, audio duurt een uur en 4 minuten.

TalkingStickTV – Michael Parenti – Lies, War, and Empire duurt 58 minuten plus 30 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

6 Reacties op “Michael Parenti over imperialisme, rijkdom en armoede”

 • mr. drs. Bou:

  Too Hot for TED
  Middle Class CONSUMERS are the ‘Job Creators’

  Must Watch 6 Minute Video

  Who is Nick Hanauer? Nick Hanauer is a venture capitalist from Seattle, whose speech at the TED University conference was deemed “too politically controversial to post on their web site.” Here it is:

 • Josh Peeters:

  Wellicht is het creëren van armoede de ultieme vorm van terrorisme.

  If money grows on trees, everbody live in peace….

  De kwalificatie ,,terrorist,, is, in de tijd gezien, altijd al een vloeibaar begrip geweest. Y. Arafat kreeg uiteindelijk zowaar de Nobelprijs voor de vrede.

  Een van de vele Israëlische terroristen schopte het zelfs tot eerste Minister van Israël. Yitzhak Shamir werd ruim 96 jaar oud. Shamir begon zijn loopbaan als terrorist tegen de Engelsen die na de Eerste Wereldoorlog Palestina hadden bezet. Hij was mede verantwoordelijk voor een aantal bloedige aanslagen, waaronder die op het King David-Hotel in 1946, met 91 doden als gevolg. Shamir werd daarna opgepakt en opgesloten in een Engels strafkamp in Afrika.

  De terroristische Syrian bendeleider Abdelbaset Sieda wordt als ,,enige legitieme vertegenwoordiger,, van het Syrian volk aangemerkt door de VS en 60 samenzwerende westerse en arabische landen.

  Wellicht staat er over een paar jaar zelfs een standbeeld van Tanja N. ergens in Nederland.

  Overigens, terrorisme is hetzelfde als oorlog natuurlijk, alleen met een kleiner budget. Dus is het oorlog tegen oorlog. Verder is het symptoombestrijding. Daar schiet niemand iets mee op. Dat de Nederlandse regering met de illegale oorlog tegen Irak, alles goedpraatte en steeds verwees naar “de waslijst van VN-overtredingen” klopte ook van geen kant. Immers, Balkenende c.s ging hierbij, ongevraagd, op de stoel zitten van de VN-Veiligheidsraad! De voormalige baas van de VN, Kofi Annan heeft zich bij herhaling tegen deze illegale oorlog gekant.

  Welke kwalificatie moet Balkenende en Jaap de Hoop Scheffer dan alsnog krijgen?

  • Sancho Panza:

   Gewist door Bou wegens laster en smaad.

   • Josh Peeters:

    Het systeembevestigende NOS journaal, met in hun kielzog de blinde gelijkgeschakelde schrijvende pers, heeft zich nooit met de hoe- en waarom vragen- en antwoorden bezig gehouden. Stuitende doorgeefluiken zijn het geworden. Is het ooit anders geweest? (Willem Oltmans wist, als geen ander, hoe de nationale ,,voorlichtings,, mechanismen functioneren)Hij kon erover meepraten.

 • mr. drs. Bou:

  Poverty, Unemployment, Homelessness in America: “Rage Against Austerity”

  By Stephen Lendman
  Global Research, October 22, 2012

  The criminal class in Washington is bipartisan. Together they planned force-fed pain. They met secretly. They mandated poverty, unemployment, homelessness, and hunger during hard times.

  They did it when vital help is needed. Officially it’s called “austerity.” Obama calls it “shared sacrifice.” In other words, ordinary people “sacrifice” to let rich ones “share.” Rape, pillage, loot, steal, or plunder best describes it.

  The name of the game is shifting public wealth to bankers, other corporate favorites and wealthy elites already with too much.

  It’s gone on for decades. Post-9/11, Bush and Obama took it to a higher level. They represent wealth, power and privilege. Serving them means throwing everyone else under the bus.

  Robbing poor Peter to pay rich Paul is policy. Destructive neoliberal harshness defines it. Ordinary people bear extraordinary burdens. They’re oppressed by problems they didn’t cause. The usual IMF prescription is mandated.

  Verder heb ik even 10 minuten geluisterd naar Michael Parenti. Voor de liefhebbers:

  “State of the Struggle” duurt 37 minuten.

  Michael Parenti, Savvina Chowdhury, Sarah Regan.
  Peoples’ Movement Assembly in Olympia WA, Oct 20, 2012

  “What people believe the U.S. is doing in the world and what the U.S. really is doing, is one of the great propaganda feats of modern time.”

  Video Posted October 27, 2012

 • mr. drs. Bou:

  Holocaust And Extermination, A Terrible Normality

  By Michael Parenti

  January 27, 2013 “Information Clearing House” –

  Through much of history the abnormal has been the norm. This is a paradox to which we should attend. Aberrations, so plentiful as to form a terrible normality of their own, descend upon us with frightful consistency.

  The number of massacres in history, for instance, are almost more than we can record. There was the New World holocaust, consisting of the extermination of indigenous Native American peoples throughout the western hemisphere, extending over four centuries or more, continuing into recent times in the Amazon region.

  There were the centuries of heartless slavery in the Americas and elsewhere, followed by a full century of lynch mob rule and Jim Crow segregation in the United States, and today the numerous killings and incarcerations of Black youth by law enforcement agencies.

  Let us not forget the extermination of some 200,000 Filipinos by the U.S. military at the beginning of the twentieth century, the genocidal massacre of 1.5 million Armenians by the Turks in 1915, and the mass killings of African peoples by the western colonists, including the 63,000 Herero victims in German Southwest Africa in 1904, and the brutalization and enslavement of millions in the Belgian Congo from the late 1880s until emancipation in 1960—followed by years of neocolonial free-market exploitation and repression in what was Mobutu’s Zaire.

  French colonizers killed some 150,000 Algerians. Later on, several million souls perished in Angola and Mozambique along with an estimated five million in the merciless region now known as the Democratic Republic of the Congo.

Laat een reactie achter