Archief
Artikelen

De beroemde science fiction schrijver Ray Bradbury is overleden. Hij is 91 jaar geworden en tijdens zijn leven heeft hij een indrukwekkend aantal boeken en korte verhalen geschreven. Hoewel Fahrenheit 451 het meest beroemd is geworden, vond ik de Mars Kronieken het mooiste. Het boek bestaat uit een verzameling korte verhalen, waarin de mensen de planeet Mars koloniseren, maar op Mars is werkelijk niets wat het lijkt! Ter ere van de nagedachtenis van deze fantastische schrijver heb ik op YouTube naar zijn werk gezocht. Fahrenheit 451 had ik al eerder geplaatst, maar ook de Mars Kronieken blijken verfilmd!

De volgende documentaire over Ray Bradbury is gemaakt in 1963. Een van zijn korte verhalen, Dial Dubble Zero, speelt een rol in deze docu, maar ook zijn kinderen komen in beeld. Voor het slapen gaan vertelt Bradbury hen een griezelig verhaaltje…

Ray Bradbury – Story of a Writer 1963 duurt 25 minuten.

Fahrenheit 451 is een film uit 1966, geregisseerd door François Truffaut. Het was zijn eerste kleurenfilm en eveneens zijn enige film in de Engelse taal. Het script is gebaseerd op het gelijknamige boek van Ray Bradbury uit 1953, een dystopie waarin boeken verboden zijn, omdat lezen ten koste zou gaan van het geluk van de mensen. In plaats daarvan kijkt iedereen naar soap-programma’s op de TV. Montag is een van de “brandweermannen” die belast zijn met het opsporen en verbranden van boeken. In de hoofdrollen Oskar Werner als Montag en Julie Christie in de dubbelrol van Linda (Mildred) Montag en Clarisse. Voor wie deze film nog niet kent, is het ook na al die jaren nog een MUST SEE!

“Fahrenheit 451” (1966) duurt een uur en 50 minuten.

Van de Martian Cronicles, dat is geschreven in de jaren ’50, is in 1980 een televisieserie gemaakt met in de hoofdrol Rock Hudson. Meestal bekijk ik de documentaires en films voor ik ze op BOUblog plaats, maar deze serie heb ik nog niet gezien. Het boek was prachtig, dus ik ben benieuwd! Daarom even deze preview met de beroemde Shakespeare-acteur Jon Finch in de rol van Jezus Christus. En inderdaad: op Mars is niets wat het lijkt!

Jon Finch – The Martian Chronicles 1980 duurt 6 minuten.

Neem me niet kwalijk als ik de komende dagen even geen ernstige kwesties bespreek, zoals de zaak Vaatstra, de toestand in Afrika, de zogenaamde burgeroorlog in Syrië of de documentatie die ik heb verzameld over de Balkanoorlog in de jaren ’90. Het staat allemaal te trappelen achter de schermen, maar Bou wil even een pauze en dit is mijn pauzeprogramma:

Rock Hudson – ” The Martian Chronicles – Part I duurt een uur en 38 minuten.

Rock Hudson – ” The Martian Chronicles ” – Part II idem.

Rock Hudson – ” The Martian Chronicles ” – Part III idem.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

14 Reacties op “In memoriam de science fiction schrijver Ray Bradbury”

 • Rianne:

  Ik heb een poging gedaan de Martian Chronicles te bekijken.
  Het is me niet gelukt. Ik had al meteen genoeg van die Leeuw.
  Deze docu over de “maanwandelingen” van de NASA is veel leuker:

  Dark Mission 1 – NASA Moon Hoax – Analysis of the Lunar Photography duurt 2 uur en 13 minuten.

  http://www.youtube.com/watch?v=yo5w0pm24ic

  Part 1: Analysis of the Lunar Photography – This compelling video throws into serious doubt the authenticity of the Apollo missions and features information that challenges the declared abilities of NASA to successfully send a man to the Moon and return him safely to Earth. New evidence clearly suggests that NASA hoaxed pictures allegedly taken on the lunar surface. These findings are supported by analysis and the testimony of experts from a wide variety of scientific disciplines.

  • mr. drs. Bou:

   Beste Rianne,

   Welkom op BOUblog, maar in een reactie mogen niet meer dan drie links staan. Anders gaan mijn spamfilters met je reactie aan de haal.

   De rest van je post heb ik bewaard en ik geloof zelf al lang niet meer in de Moonlanding-hoax. Ik heb de video nog niet gezien, maar alleen de eerste 10 minuten bekeken. Ik heb even wat rust nodig…

   Inmiddels heb ik de Marskronieken bekeken. Verrukkelijk! Maar het boek was nog beter. In de film heeft men van een raamvertelling van Bradbury een doorlopend lang verhaal gemaakt.

   Overigens was Bradbury geen voorstander van de “kolonisatie van Mars”. Zijn maatschappijkritiek wordt juist zichtbaar in de Marskronieken. De verfilming is wat dat betreft weer echt Amerikaans, het geweld wordt uitvergroot en sommige scenes zijn veel te sentimenteel. Het boek is veel subtieler!

   Vandaag schijnt de zon en er zijn wolken. Ik denk dat ik gewoon maar naar de lucht ga kijken, in plaats van naar mijn beeldscherm. Ook kan ik naar die Maanlanding-video kijken, tot ik weer zin heb om te bloggen.

 • excellentie zwembad:

  ik wist helemaal niet dat ie nog leefde.
  probleem met sci-fi boeken is dat Bradburry Fahrenheit pas in de 24e eeuw plaatst terwijl heden ten dage in de VS Sci-Fi in ieder geval niet meer gelezen wordt . Zo zijn de nieuwe boeken van Harry Harrison slechts in het Russisch verkrijgbaar .
  Ok we verbranden boeken nog niet maar dat hoeft ook niet.
  Waarom zou je dingen verbranden waar het gros van de amerikanen helemaal geen zin in heeft (afgezien van door figuren als Oprah aangesmeerde lulkoek)
  Nog een aanrader voor je (niet op film)
  http://en.wikipedia.org/wiki/Stand_on_Zanzibar Iedereen op Zanzibar

 • mr. drs. Bou:

  Waarde Excellentie,

  Bou wil graag even rust en weer naar het zwembad, want het was vandaag beslist geen strandweer. Wat een prachtige storm was dat! Er volgt nog een hele zomer en aan het strand lees ik graag een boek. Bedankt dus voor de leestip!

  Inderdaad, we verbranden geen boeken! Ze liggen te verschimmelen in de kelders van de bibliotheken, maar ik ga me pas weer bemoeien met alle wereldproblemen als ik de Mars Kronieken heb bekeken. Ik heb slechts de preview van 5 minuten bekeken, maar ik ken het verhaal. Geniaal gefilmd!!!

  Vandaag was ik zo vrij om mijn huis schoon te maken en boodschappen te doen. Daarna een vriendin bezocht voor een kop koffie in haar achtertuin. Zo heerlijk! Wat een schitterende zomerstorm kwam daar voorbij! In de wolken joegen hazen op schapen die veranderden in schildpadden, daarachter spreidden engelen hun vleugels uit. Iedere minuut was alles weer anders, ik zag kikkers en eenden en heiligen en draken en zo voort. Toen de wind wat ging liggen kwamen de vogels weer te voorschijn, de pikzwarte kauwen en kraaien, de worstelende meeuwen tegen de wind in, de haastige mussen op weg naar hun nest en zelfs een zwaluw die honger had!

  Geef me even de tijd…

 • Maarten:

  The Martian Chronicles heb ik in de jaren 80 op tv gezien, toen als klein menneke vond ik het enorm spannend. Ik heb de videobanden (slechte kwaliteit) en volgens mij is het nu ook op dvd ?
  Nu is de serie niet meer om aan te zien, zo enorm gedateerd, maar het verhaal blijft goed en nog steeds hier en daar spannend.

 • mr. drs. Bou:

  Beste Maarten,

  Zelf heb ik begin jaren ’70 het boek gelezen. Vandaar dat ik benieuwd was naar de verfilming. Maar het boek is veel mooier, veel subtieler… Het bestaat uit korte verhalen, elk met hun eigen invalshoek.

  Natuurlijk is het thema nu gedateerd, maar de kritiek op het Amerikaanse imperialisme en de mentaliteit van blanke en Westerse “superioriteit” staat nog recht overeind.

 • Maarten:

  Hoi Mr. Drs. Bou,

  Het boek heb ik nog niet gelezen, maar daar gaat verandering in komen ! Ik bedoelde eigenlijk dat de verfilming (special fx) zeer gedateerd zijn, het thema staat nog steeds als een huis.

 • mr. drs. Bou:

  Maarten, er wordt in de film ook veel meer geschoten dan in het boek. En korte verhalen worden door elkaar gehusseld, zodat ze in elkaar overlopen. Het knappe van dat boek was dat het lijkt alsof je met een zaklantaren door een onbekende duisternis loopt. Steeds valt het licht op iets anders… In de film doet men opeens het licht aan. Dat is lang niet zo spannend!

 • excellentie zwembad:

  nadeel van de films is dat ze wat saaier zijn als mijn fantasie

 • Gerrit:

  Beste Bou, ondanks dat wij op enkele punten van mening verschillen over de achtergronden van de Vaatstra-moorden, heb ik toch veel waardering voor je. De meeste standpunten van je zijn sterk onderbouwd en zijn als tegengeluid van groot belang.
  (Nou genoeg geslijmd :))
  Soms gebeuren er op weblogs rare dingen. Op Klokkenluideronline verscheen vandaag een artikel onder de naam van Micha Kat. Nu is dat veranderd in ‘Moderator’. Vreemd toch? Zou Kat vanuit de gevangenis dit kunnen schrijven? Ik heb hier gelukkig geen weet van.
  Nog vreemder is dat een zekere Tom (Couzy) Micha openlijk vroeg of zijn amsterdamse vriendin …… zou heten. Dat doe je toch als fatsoenlijk mens niet, zou ik denken.
  Tom Couzy kreeg hierop onderstaande reactie:

  r_vandenberg
  16 juni, 2012 at 10:59

  @Tom Couzy,

  Wat is het belang hiervan?? Jij bent toch die Supergetuige promoter, die zei dat zij zelfs onder ede wilde getuigen, waar ben je nu dan? Lekker makkelijk lullen vanuit Hongarije!

  Ik heb Tom, die ook de man achter Herstel de Republiek is, maar dat angstvallig verborgen houdt, op de man af gevraagd te antwoorden.

  Tom Couzy, dit staat op Klokkenluideronline. Geef daar als beheerder van ‘Herstel de Republiek” eens antwoord op. Als je dat durft tenminste en me niet cesureert.

  Ook ‘Herstel’ heeft mijn emailadres, dus ik doe dit niet laf anoniem.

 • mr. drs. Bou:

  Beste Gerrit,

  Op Klokkenluider zul je mij niet meer zien en je zult me er niet meer over horen. Van Kat word ik alleen maar moe, doodmoe!

  Kijk eens op deze pagina, 18 april 2012:

  EXTRA: VRIJDAG AS. OM 18:00 UUR EEN NIEUWE KLOA * UPDATES LOPENDE DOSSIERS EN NWO-TAKEOVER * HARD CORE RADIO FROM DEEP BEHIND THE ENEMY LINES * VERRAAD ERIC DONK, FRANCIS CAPELLE EN BOUBLOG * BE THERE!

  De volgende morgen bleek dat deze uitzending niet was doorgegaan. BE THERE? Volgens mij is Kat zelf nergens…

  Overigens blijf ik van mening dat die Supergetuige een HOAX is en Tom Couzy een TROL!

  Daarom: doodzwijgen en zand er over!

 • mr. drs. Bou:

  p.s.: beste Gerrit,
  Een kaartje aan Baybasin is goed besteed. Hij zit al 15 jaar ONSCHULDIG in de Nederlandse gevangenis!

  • Gerrit:

   Inderdaad Bou, ik weet ook niet wat ik van Kat moet denken, Zou iemand zo naief in een val lopen? Maar soms zijn er interesante dingen op die website te lezen.
   Dat kaartje te ondersteuning is inderdaad van groot (menselijk) belang. Trouwens, ook voor de waxinelichtje gooier en voor van Vloesem. Zou jij de postadressen (nog een keer) kunnen plaatsen.
   Het lijkt mij een goede oproep.

 • mr. drs. Bou:

  Gerrit, ze staan in mijn bovenste balk: HIER

  En een kaartje helpt zoveel meer dan al dat geklaag en gestook op Internet!

Laat een reactie achter