Archief
Artikelen

De Mediawerkgroep Syrië stuurde me onlangs een bericht over de situatie van vrouwen in Syrië. De dominante religie in Syrië is de Islam, maar de Ba’ath partij is seculier en socialistisch. Voor de vrouwen betekende dat een verbetering van hun positie. Belangrijk is ook, dat het onderwijs gratis is. Veel ouders zouden anders de neiging hebben om alleen hun zonen naar school te sturen, omdat meisjes toch trouwen en dan worden onderhouden door hun echtgenoot. Mocht de door het “vrije Westen” georganiseerde Soennitische revolutie in Syrië slagen, dan zou dat ernstig ten koste gaan van de positie van vrouwen en meisjes!

Vrouwenrechten in Syrië

Degenen die de gebeurtenissen in Syrië via de media volgen, komen een merkwaardig beeld tegen, dat veel aandacht en veel uitleg nodig heeft. Opvalt vooral de bijna totale afwezigheid van de Syrische vrouw bij de (mannen)demonstraties van de oppositiegroeperingen, in vergelijking met hun intensieve aanwezigheid bij pro-Assad demonstraties. Hetzelfde beeld ziet men ook in het buitenland bij zulke demonstraties.

Welk geheim zou er kunnen zitten achter dit verschijnsel? Het is heel waarschijnlijk dat Syrische vrouwen zich goed bewust zijn van de rechten die zij verworven hebben in de loop van de jaren. Wat de positie van de Syrische vrouw zo anders maakt dan die van vrouwen in de omliggende landen, is dat zij sinds de Grondwet van 1973 haar Gouden Eeuw beleeft. Je ziet haar overal in de maatschappij. Als rechter, als politica, in het leger en bij de politie. Ook mogen ze zich kleden zoals ze willen en de straat op zonder mannen. De Syrische is de enige Arabische vrouw die de positie van Vice President bereikt heeft.

De Grondwet van de Syrisch-Arabische republiek uit 1973 spreekt over gelijke rechten en plichten voor alle Syrische burgers, ongeacht hun geslacht. Artikel 45 van de Grondwet zegt dat de overheid moet zorgen dat vrouwen alle kansen krijgen om actief deel te nemen aan het politiek, sociaal-maatschappelijk en economisch leven. De overheid dient de drempels weg te nemen die de vrouw belemmert in haar ontwikkeling en deelname aan de Syrisch-Arabische maatschappij.

In de wetgeving die de arbeidsvoorwaarden en de arbeidsomstandigheden regelt, is er speciale aandacht voor de vrouw. Haar salaris is gelijk aan dat van de man. Voor moederschap, zwangerschap, zwangerschapsverlof, kinderopvang gelden speciale regels die de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de vrouw in Syrië het hoogste beschermen.

De onderwijswetten zorgen niet alleen voor gratis onderwijs voor iedereen, maar leiden ertoe dat in Syrië het hoogste percentage vrouwen deelneemt aan alle vormen van onderwijs.

Maar de Syrische vrouw had nog niet bereikt wat ze wil …haar strijd ging dus door. Na jaren van politieke strijd heeft – in 2002 – de Syrische overheid een overeenkomst getekend: de CEDAW–overeenkomst (Committee on the Elimination of all forms of Discrimination Against Woman). Helaas bleek dat – omdat het familierecht gebaseerd is op de Islamitische Sharia – de overeenkomst op twee punten niet kon worden uitgevoerd.

In 2009 behaalden de Syrische vrouwen toch weer een succes: de naam van de trouwakte is veranderd en wordt nu aangeduid zoals zij dat willen: als huwelijksakte. In 2012 volgde een nieuw succes: vrouwen kunnen nu zelf de nationaliteit van kun kinderen bepalen. En tot slot: er zijn in het Syrische parlement dezer dagen dertig vrouwen gekozen.

Er is alle reden voor Syrische vrouwen om vast te houden wat ze bereikt hebben. Daarom willen zij hervormingen en geen politieke veranderingen.
Wij vinden dat vrouwen in Syrië daarbij onze steun verdienen!

Bunnik, 24 mei 2012.
Hanan Shamoun.

Deze verklaring kan door iedereen worden ondertekend. Staat u achter de emancipatie van de vrouwen in Syrië, stuur dan een e-mail naar: werkgroepsyrie@gmail.com met als onderwerp ‘Vrouwenrechten in Syrië’ en de naam van diegenen die de tekst willen onderschrijven.

Blog: http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com
Facebook: http://www.facebook.com/MWSyria
Twitter: @MWSyria

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

3 Reacties op “Syrische vrouwen vragen om steun tegen de rebellen”

 • De waarheid is: De leugen die voor waar wordt aanbeden.
  Voor elke ware gelovige is dit de enig ware waarheid. Waarbij dient te worden gelooft dat vrouwen niet tot de gelovigen behoren maar tot de volgsters van gelovigen.
  De verkiezingen in Syrië van 7 mei j.l. zijn in elk geval geweldig in het nieuws, zei Sjuul zei de gek sarcastisch. http://tinyurl.com/cfsahq2 168 resultaten waarvan de overweldigende meesten irrelevant over een ander land. Ik tel er zegge en schrijve 1 over Syrië. Tot zover het democratisch gehalte van de media die de gelovige intriganten als ware volgsters van gelovigen op de voet volgen. Niet als vrije democratische vrouwen. Maar als angstige door en door achterbakse hoeren. Hetzij van de vrouwelijke of de mannelijke kunne. Altijd bereid tot ziekmakende het imuunsysteem van een samenleving, de democratie, aantastende onvrijwillige seks, zijn zij als het AIDS virus van die democratie dat overal in wat menselijk leeft zich heeft ingedrongen, het heeft geïnfecteerd, het menselijke heeft besmet met dodelijke gevolgen.
  Je kan het met al je intelligentie en cynisme nog niet bedacht hebben of de evolutie heeft het antwoord al klaar in de ontwikkeling der soorten voor hun overleven op onze pracht planeet. Ongelovig als de evolutie is is het de enige ware waarheid.
  Alles wat je kan bedenken is waar, behalve het bestaan van een god die alleen maar bij de gratie van de gelovige als ware waarheid bestaat enkel en alleen maar om hun vrouwen gerechtvaardigt te kunnen onderdrukken. En nergens anders voor.
  Werd het niet eens tijd dat vrouwen hun jongetjesbaby’s vermoordden, op één enkele uitverkorene na dan voor de voortplanting. Laat dit dan alsjeblieft dan geen barbaar zijn die alle evolutiewetten aan zijn vrouwenvertrappende gelovige nazi http://vraagbaak.vandale.nl/merknamen.html?q=merknamen laars lapt. Het merk Nazi is voor mij hetzelfde als elk ander geloof.

 • mr. drs. Bou:

  Beste Sjuul,

  Wil je alsjeblieft een beetje op je woorden passen?

  Werd het niet eens tijd dat vrouwen hun jongetjesbaby’s vermoordden, op één enkele uitverkorene na dan voor de voortplanting.

  Straks krijgt BOUblog weer verwijten van mannenhaat en zo…

  Wat mij betreft, is het prima dat er mannen zijn. Het is alleen jammer dat ze de vrouwen zo domineren. Dat komt omdat we in een patriarchale maatschappij leven. Freud dacht dat het patriarchaat een noodzakelijke voorwaarde was voor beschaving, maar Freud was dan ook een man! 😉

  Als de moeders hun zonen zouden leren dat ze op de wereld zijn om de vrouwen te helpen, om hen te verzorgen en om hen te helpen om voor de kinderen te zorgen, dan zag het er al wat anders uit. Maar helaas denken veel vrouwen nog dat zij zoveel minder belangrijk zijn dan hun man. Zo leren de kinderen dat vader de baas is en de zonen willen later ook de baas worden. Baas boven baas!

  Maar het gaat in dit topic over de positie van vrouwen in Syrië. Dus gaarne on topic!

 • mrpettjo:

  Heel verstandige woorden van de christelijke Syrische vluchteling en schrijfster Daad Kajo in Nieuwsuur (en vanochtend in de TROS Nieuwsshow op Radio 1) die tegen de gewapende oppositie in Syrie is en slechts vreedzame oppositie steunt. Ook benadrukt zij de mediamanipulatie en de bewapening van de gewapende oppositie door het Westen in het conflict:
  http://www.youtube.com/watch?v=9Zi1hjpmNMw

  Daad Kajo over Syrië duurt 10 minuten.
  Gepubliceerd op 13 apr 2012 door Gona Ninos

  Het Syrische leger negeert vooralsnog het vredesplan van VN-gezant Kofi Annan. Nog steeds zijn er gevechten in de grote steden. Verslaggever Jan Eikelboom over de situatie in Syrië. In de studio een gesprek met schrijfster Daad Kajo.

Laat een reactie achter

Recente reacties