Archief
Artikelen

Zoals gisteren bleek uit deze video van JDTV, staat er binnenkort bij Schiphol een nieuw gevangeniscomplex. Deze mega-gevangenis komt min of meer in de plaats van de asielzoekers-centra die de afgelopen jaren zijn gesloten. Volgens de Nederlandse staat en de gemeente Haarlemmermeer wordt hier een gevangenis voor mensen zonder papieren gebouwd die meer ‘humaan’ en meer brandveilig is dan die op Schiphol Oost, waar in oktober 2005 elf mensen door brand om het leven kwamen, omdat men verzuimde om hun cellen te openen en hen een vluchtweg te bieden uit de brand. Die illegalen mochten eens ontsnappen…

Die zogenaamde illegalen zijn geen criminelen. Het voornamelijk mensen die in hun eigen land niet veilig zijn. Ze zijn daarom hun land ontvlucht, maar in Nederland zijn ze evenmin veilig. De Nederlandse staat weigert niet alleen om hen te helpen, maar maakt het ook de gemeenten onmogelijk om hulp te verlenen. In plaats daarvan worden ze opgesloten in speciale gevangenissen (uitzetcentra), waar ze onder strenge bewaking soms meer dan een jaar opgesloten zitten. Het gevangenis-regime blijkt veel strenger dan in normale Nederlandse gevangenissen, waar criminelen hun straf uitzitten. Dit beleid kost niet alleen geld, maar het is ook niet productief. Advocaten, ambtenaren en gevangenispersoneel verdienen er hun brood mee, maar een hoog opgeleid asielzoeker mag hier niet werken en wordt gedwongen om zijn brood te verdienen met zwart werk.

Soms leidt het asielbeleid zelfs tot een vreselijk drama. De Iraanse asielzoeker Kambiz Roustayi stak zichzelf vorig jaar april in brand, omdat hij verwachtte te worden uitgezet naar Iran, waar hem de doodstraf wachtte wegens ongewenste publicaties. In Nederland deed hij 11 jaar lang tevergeefs een beroep op het recht van vrijheid van meningsuiting. Zijn asiel-aanvraag werd keer op keer afgewezen, met ten slotte deze gevolgen:

Een indrukwekkende herdenkingsbijeenkomst voor Kambiz Roustayi op de Dam kon het onmenselijke asielbeleid van ons gedoog-kabinet niet verzachten.

Get the Flash Playerto see this player.

Deze zelfverbranding was echter slechts het topje van een gigantische ijsberg. Hoeveel mensen er in Nederland zonder verblijfsvergunning leven, is onbekend. Zij overleven zonder uitkering, zonder onderdak, zonder werkvergunning, zonder medische voorzieningen, in de voortdurende angst om te worden aangehouden. Binnenkort staat er bij Schiphol een splinternieuw gevangeniscomplex waar men deze mensen kan opsluiten. Het zijn geen criminelen, maar ze worden behandeld als ongedierte! Een website die speciaal gewijd is aan deze onmenselijke wantoestand, is Schiphol Wakes. Mocht u in actie willen komen om dit asielbeleid te veranderen, neem daar dan eens een kijkje.

De volgende uitzending van Zembla, uit januari 2012, gaat over de manier waarop uitgeprocedeerde asielzoekers door justitie worden behandeld. Het is werkelijk schandalig! De Partij voor de Dieren zou dit niet accepteren als het ging om honden, ezels of zwerfkatten!

De gevangenen van gebouw 4, 20 januari 2012 duurt 34 minuten.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Eergisteren besteedde Zembla opnieuw aandacht aan de toestand rond de illegalen. Nederland voert al jaren een keihard vreemdelingenbeleid. Iedere dag worden er tientallen vreemdelingen door de Nederlandse overheid op straat gezet. Ze zijn uitgeprocedeerd en moeten het land uit, terug naar hun eigen land. Eenmaal op straat zijn ze illegaal. Vaak kunnen ze ook niet terug naar het land van herkomst. Hun land is niet veilig of laat ze niet meer toe. Met als gevolg dat ze weer worden opgepakt en soms voor langere tijd worden opgesloten zonder dat ze veroordeeld zijn voor strafbare feiten. Nederland moet namelijk zo onaangenaam voor hen worden, dat vreemdelingen het wel uit hun hoofd laten om hier te blijven. En die mega-gevangenis bij Schiphol moet toch ergens voor dienen, al was het maar om de werkgelegenheid voor de bewakers…

Onderduiken met illegalen, 18 mei 2012 duurt 34 minuten.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

1 Reactie op “Streng asielbeleid leidt tot dure wantoestand”

 • mr. drs. Bou:

  Op het weblog van Johnito staat deze post over kamperende asielzoekers in Ter Apel. Johnito probeert geld voor hen in te zamelen, door downloads aan te bieden voor 1 euro. Zelf ben ik niet zo’n downloader, maar ik wil deze actie graag steunen! Zie voor meer info: JOHNITO.

  De Nood is groot – Tentenkamp in Ter Apel

  Op 8 mei hebben 70 onuitzetbare Irakezen hun tenten opgezet bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Ondertussen verblijven er 200 vluchtelingen, uit Somalië, Irak, Iran en Azerbeidzjan. De omstandigheden zijn miserabel, er is gebrek aan water, eten, dekens en tenten.

  ‘De nood is zo groot. Er zijn zoveel mensen op straat, zoveel vluchtelingen op straat. Als dit hier allemaal vol gaat zitten, hebben ze een groot probleem.’ vat Marianne Bathoorn samen.

Laat een reactie achter