Archief
Artikelen

Sinds juli 2009 zijn er op BOUblog een aantal artikelen verschenen over de zaak Essen. Dhr. Essen zou worden overgeleverd aan Polen, op grond van een misverstand rond 100 zloty (ongeveer 22,50 euro). Polen is berucht om zijn langdurige voorarrest en zijn onmenselijke omstandigheden in de gevangenis. Daarop is dhr. Essen ondergedoken, maar dat werd op den duur een onhoudbare toestand. Met justitie is toen afgesproken dat hij aan Polen zou worden overgeleverd, maar dat hij nog dezelfde week terecht zou staan, waarna hij naar huis kon. Helaas liep dat anders af.

Omdat Robert Hörchner ooit 10 maanden in Polen in voorarrest zat, besloot hij om zijn lotgenoot uit te zwaaien. Hij werd daarbij vergezeld door JDTV, die het vertrek van het Poolse militaire vliegtuig zou filmen, maar dat vliegtuig kwam niet opdagen. Intussen zat dhr. Essen op Schiphol in de cel te wachten op dat vliegtuig, dat hem naar Polen zou brengen, waarna hij onmiddellijk terecht zou staan. Die rechtszitting was gepland voor donderdag j.l., maar dhr. Essen zit nog op Schiphol. De datum van de volgende zitting staat nog niet vast.

De doodzieke fruithandelaar Cor Disselkoen is wel degelijk overgeleverd aan Polen. Ook met hem was de afspraak dat hij onmiddellijk terecht zou staan en dat is in zijn geval inderdaad gelukt. Let even op het machtsvertoon, op de hoeveelheid personeel en materieel. Zo gaat dat ook als het gaat om een misverstand van 100 zloty! Hoeveel zou zo’n overlevering kosten? Jaarlijks vraagt Polen de overlevering van ongeveer 5000 “verdachten”. Het land stuurt vijf à zes militaire vliegtuigen door heel Europa om iedereen in te laden die op grond van een EAB is aangehouden.

Uitleveringsvlucht naar Polen

Terwijl Robert en JDTV stonden te wachten op dat Poolse vliegtuig, viel hun oog (en dus de camera) op een cellencomplex in aanbouw. Bij Schiphol verrijst op dit moment een mega-gevangenis. Deze is bedoeld voor de mensen die worden overgeleverd of uitgezet, vooral dus uitgeprocedeerde asielzoekers, mensen zonder papieren en anderen die de pech hebben dat zij niet beschikken over het juiste land van herkomst. Zodra JDTV begon te filmen, werden zij benaderd door een werknemer (opzichter?) van het bouwbedrijf BAM dat de gevangenis bouwt. “Verboden te filmen!” Ze stonden op de openbare weg en er was nergens een bord met een cameraverbod, maar de opzichter belde de politie, die eveneens met groot machtsvertoon verbood om te filmen.

Daarna heeft Robert Hörchner een interview gehouden met de vrouw van dhr. Essen. Het gaat nog steeds om 100 zloty, maar luister eens even hoeveel die armzalige 100 zloty reeds heeft gekost! Maar kijk eerst naar het cellencomplex in aanbouw, dat niet mag worden gefilmd. Vraag u eens af hoeveel mensen daar straks worden opgesloten, en waarom! Ook u kunt daar terecht komen als er een misverstand ontstaat, bij voorbeeld omtrent 100 zloty. Het gebouw ligt op een afgelegen plek die voor voetgangers vrijwel onbereikbaar is. Zie ook deze plattegrond (pdf). Fort Europa…

Ceterum censeo Joris D. strafrechtelijk… wordt vervolgd.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

5 Reacties op “Dhr. Essen gedeporteerd naar Polen om 100 zloty”

 • excellentie zwembad:

  Gewoon heel simpel: niet naar Polen gaan en geen zaken doen met Polen .
  Voor de zekerheid ook maar geen Poolse produkten kopen want je weet maar nooit – straks voelt een Poolse handelaar zich benadeeld en noemen ze je een crimineel.

  Niks tegen de individuele Pool maar die regering van ze zijn mogelijk de grootste griezels van de EU .
  Die zijn ook hard bezig een tweede koude oorlog te veroorzaken door dat Amerikaanse raketschild .

  Overigens ben ik van mening dat uitleveringsverdragen alleen geldig zijn wanneer het bewezen moord betreft en verder moet Nederland nimmer haar eigen burgers uitleveren .
  In de VS zitten ook onschuldige landgenoten vast maar de VS zelf lever nooit hun burgers uit .

  Wat hebben we ook een stelletje tuinkabouters als regering .

 • Jhon:

  De oorzaak van deportatie is het ontbreken van een grondwet en een grondwettelijk hof in NL
  http://www.degroenen.nl/nieuws/Blog/verzoekschrift_europesehof.pdf

  De grondwet verbied het uitleveren ven Nederlandse onderdanen aan onmenselijke regimes waar de doodstraf/martelingen,en gevaar voor
  de gezondheid bestaat ( EHRM,mensenrechten ) ten spijt.

  Mr. Nijhoff

 • excellentie zwembad:

  klopt wij hebben als enige land niemand die toeziet op de naleving van de grondwet – in de praktijk hebben dus niet eens een grondwet

 • ring Andre Vergeer:

  Uitlevering aan Polen levert de Poolse regering weinig of niets op. Ze moeten vliegtuigen Europa rondsturen, vervoer ter plaatse regelen, rechters, OvJ’s en strafprocedures aansturen en onze gevangenen “bewaren”. Bovendien gaan er nog eens duizenden Euro’s op aan administratiekosten, beambten die mee moeten vliegen /en moeten rijden en ‘verdachten’ die onderduiken en zich voorlopig nog even niet laten pakken. En op termijn lopen zij ook nog eens het niet geringe risico om afgestraft te worden door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

  Is het dus allemaal wel zo lucratief voor de Poolse overheid? Zeker gezien de negatieve publiciteit, teruglopende (cq. meer terughoudende) handelsbetrekkingen met Europa en een verslechterende houding tegenover hun EIGEN onderdanen in bijvoorbeeld Nederland? Het is evident dat de open grenzen in Europa ook voordelen hebben in hun eigen achterland. Daar staat slechts tegenover dat een handvol ‘topadvocaten’ er een dikke boterham aan verdient.

  Ik ken uiteraard niet alle kosten en opbrengsten maar ik vraag me af of we het eigenlijk ook niet om moeten keren. M.a.w., is het ook mogelijk dat die Poolse vliegtuigen hier niet alleen regelmatig (legaal!) binnenvliegen om verdachten op te halen maar dat zij wellicht OOK wat komen BRENGEN? Te denken valt aan illegale goederen, drugs en mogelijk zelfs jonge kinderen. Want wie controleert tegenwoordig op Schiphol nog een officieel Pools militair vliegtuig…?

 • Dick:

  Ik volg dit al vanaf het begin.
  Het EAB is bedoeld om grensoverschrijdende criminaliteit beter te kunnen bestrijden, maar wordt nu op grote schaal misbruikt.
  Bij veel zaken heb je gebruik en misbruik.
  Ik herinner me dat door het vervangen van rechter, welke bij een kantoor hoort die belangen had, dus toch wel bijzonder dat die zich wilde lenen…
  Het systeem van plaatsvervangend rechters welke bij kantoren horen die ook optreden met landsadvocaten, daar zie ik graag meer aandacht voor.
  Dat is toch de kat op het spek binden?
  Georganiseerd misbruik of ambtelijk misbruik heeft grote gevolgen, zowel voor de plegers als de slachtoffers.
  Als je bedenkt dat Nederland de hoogste rating heeft gehaald bij de vernietiging van de joden, dan huiver ik.
  Begrijpen doe ik het allemaal niet.
  De oplossing lijkt mij toch simpel: geef de overleverings-rechtbank het recht van toetsing.
  Het was naïef dat de EAB alleen goed gebruikt ging worden.

Laat een reactie achter