Archief
Artikelen

Onlangs heeft Tegenlicht een documentaire uitgezonden over het herstel van geërodeerd landschap. Niet alleen blijkt dit mogelijk, maar het is ook verbazend hoe snel dit gaat. Erosie ontstaat door een verkeerd gebruik van de grond, waarbij overbegrazing een belangrijke rol speelt. Is de bodem eenmaal ontdaan van vegetatie, dan krijgen regen en wind vrij spel om de vruchtbare aarde weg te blazen en weg te spoelen. Een goed voorbeeld vormt het Chinese Löss-plateau, een gebied zo groot als Frankrijk, dat ooit een van de meest vruchtbare gebieden ter wereld was.

John Dennis Liu is een Amerikaan van Chinese afkomst, die al 30 jaar in China woont. Hij is filmer en regisseur van beroep en hij kreeg van de Chinese regering de opdracht om het herstel van het landschap van het Löss-plateau te filmen. Uit de opnamen blijkt dat het landschap zich in 15 jaar tijd herstelde van een kale woestenij in een groene oase met een weelderige vegetatie. Vanaf dat moment reisde John Liu de hele wereld af om regeringsleiders, beleidsmakers en boeren met zijn beelden en kennis te overtuigen en te inspireren. Onvermoeibaar brengt hij de boodschap dat herstel van ecosystemen niet alleen mogelijk is, maar ook nog eens economisch zeer zinvol.

Tegenlicht volgde Liu op zijn missie in Jordanië en laat aan de hand van Liu’s eigen filmmateriaal zien dat een groene toekomst wereldwijd mogelijk is. De kijk-tip is afkomstig van Juul van Dissel, die hem plaatste in deze reactie.

Tegenlicht: Groen Goud duurt 50 minuten.

Om zijn ideeën een grotere bekendheid te geven, maakte Liu een propagandafilm die hij plaatste op YouTube. Deze duurt een half uur, maar er blijkt ook een langere versie te bestaan, die veel mooier is!

Lessons of the Loess Plateau longer version duurt 53 minuten.

Hope in a changing climate duurt 30 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

5 Reacties op “De lessen van het Lössplateau: hoop in een veranderend klimaat”

Laat een reactie achter