Selecteer een pagina

Archieven

De lessen van het Lössplateau: hoop in een veranderend klimaat

Onlangs heeft Tegenlicht een documentaire uitgezonden over het herstel van geërodeerd landschap. Niet alleen blijkt dit mogelijk, maar het is ook verbazend hoe snel dit gaat. Erosie ontstaat door een verkeerd gebruik van de grond, waarbij overbegrazing een belangrijke rol speelt. Is de bodem eenmaal ontdaan van vegetatie, dan krijgen regen en wind vrij spel om de vruchtbare aarde weg te blazen en weg te spoelen. Een goed voorbeeld vormt het Chinese Löss-plateau, een gebied zo groot als Frankrijk, dat ooit een van de meest vruchtbare gebieden ter wereld was.

John Dennis Liu is een Amerikaan van Chinese afkomst, die al 30 jaar in China woont. Hij is filmer en regisseur van beroep en hij kreeg van de Chinese regering de opdracht om het herstel van het landschap van het Löss-plateau te filmen. Uit de opnamen blijkt dat het landschap zich in 15 jaar tijd herstelde van een kale woestenij in een groene oase met een weelderige vegetatie. Vanaf dat moment reisde John Liu de hele wereld af om regeringsleiders, beleidsmakers en boeren met zijn beelden en kennis te overtuigen en te inspireren. Onvermoeibaar brengt hij de boodschap dat herstel van ecosystemen niet alleen mogelijk is, maar ook nog eens economisch zeer zinvol.

Tegenlicht volgde Liu op zijn missie in Jordanië en laat aan de hand van Liu’s eigen filmmateriaal zien dat een groene toekomst wereldwijd mogelijk is. De kijk-tip is afkomstig van Juul van Dissel, die hem plaatste in deze reactie.

Tegenlicht: Groen Goud duurt 50 minuten.

Om zijn ideeën een grotere bekendheid te geven, maakte Liu een propagandafilm die hij plaatste op YouTube. Deze duurt een half uur, maar er blijkt ook een langere versie te bestaan, die veel mooier is!

Lessons of the Loess Plateau longer version duurt 53 minuten.

Hope in a changing climate duurt 30 minuten.

5 Reacties

 1. Douwe Beerda

  Mensen die meer willen weten over de ecologische principes die achter dit ecosysteem herstel zitten, is http://www.permacultuurnederland.org een prachtige site. Ze leggen de ecologische hoofdfactoren uit, hoe je door 7 lagen planten zowel de zon als de bodem optimaal gebruikt terwijl je biodiversiteit uitlokt met dat systeem. Op de site is een gratis cursus te downloaden, zijn vele voorbeelden te vinden van vierkante meter tuinieren tot het aanleggen van eetbare bossen en ook is er een eetbare planten en paddenstoelen database te vinden. Kortom een bezoekje waard.

  Antwoord
 2. mr. drs. Bou

  Beste Douwe,

  De links doen het beiden niet. Ik heb er nog even op gegoogeld, maar ook daar doet de link het niet. Jammer.
  Er is wel deze: http://www.permacultuur.net/
  En er is een YouTube kanaal met filmpjes over permacultuur: http://www.youtube.com/playlist?list=PL604E041E4BEDC764

  Zelf garneer ik dagelijks mijn maaltijd met een tuin-salade, bestaande uit kropsla, andijvie en allerlei verse tuinkruiden. Lekker!!! 😉

  Antwoord
 3. mr. drs. Bou

  Beste Douwe,

  De link die onder je naam zit, doet het wel! 🙂

  Mooie website! Dank je wel! 😉

  Antwoord
 4. Boudine Berkenbosch

  Vanmorgen heb ik dit artikel bijgewerkt. Alle documentaires doen het nu weer.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vier × een =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën