Archief
Artikelen

Malalai Joya is op BOUblog geen onbekende. Deze moedige Afghaanse vrouw pleit voor het terugtrekken van alle buitenlandse troepen uit haar land. Ze heeft tot twee maal toe een zetel in het Afghaanse parlement gewonnen, maar ze werd tot twee maal toe geschorst omdat zij geen blad voor de mond nam. Er zijn reeds talloze moordaanslagen op haar gepleegd, maar ze leeft nog steeds! Onlangs was ze in Melbourne op de Marxisme conferentie, waar ze pleitte voor het terugtrekken van alle buitenlandse troepen uit haar land. In 2006 heeft een Deense regisseuse van haar politieke strijd in Afghanistan een documentaire gemaakt: Enemies of Happiness. Deze geeft een onthullend en ontroerend beeld van de dagelijkse gang van zaken in het leven van Malalai Joya.

Enemies of Happines heeft verscheidene prijzen gewonnen en is uitgezonden door o.a. de VPRO en PBS. Begin 2010 stond deze film nog niet op internet, maar inmiddels blijkt hij wel degelijk geplaatst. Voor wie hem nog niet heeft gezien, is het een echte aanrader! Wie meer recent materiaal over Malalai Joya zoekt, zou een kijkje kunnen nemen op haar website.

Enemies of Happines duurt 50 minuten.

Toegift: GRITtv: Malalai Joya: Raise Your Voice duurt 20 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

4 Reacties op “Malalai Joya en de Vijanden van het Geluk”

 • mr. drs. Bou:

  ‘NATO needs Afghanistan as launch pad for regime changes’

  Gepubliceerd op 2 mei 2012 door RussiaToday

  Hundreds of people have demonstrated in a southern Afghan town, accusing NATO troops of killing 4 children during a gunfight with insurgents. It’s one of the episodes in a major setback in the relations between the US and Afghanistan in the past months – and comes as President Obama arrives on an unannounced trip to cement the countries’ future relations. For more all this, RT talks to political analyst and journalist Sukant Chandan in London.

 • mr. drs. Bou:

  ‘CIA world’s biggest drug dealer’

 • mr. drs. Bou:

  Review: Kabul Bank smuggled millions of dollars abroad

  Hundreds of millions of dollars from Kabul Bank were spirited out of Afghanistan – some smuggled in airline food trays – to bank accounts in more than two dozen countries, according to an independent review released on Wednesday about massive fraud that led to the collapse of the nation’s largest financial institution.

  Afghan president’s brother walked away with tens of millions after Ponzi scheme siphoned $861M from Kabul Bank: audit

  Kabul Politics Block Bank Probe, Panel Finds

  KABUL—Political interference has impeded an investigation into the collapse of Afghanistan’s largest private lender, with some investors, including President Hamid Karzai’s brother Mahmood, escaping scrutiny, a joint Afghan-international watchdog said in a report released Wednesday.

  The Afghan Attorney General’s investigation into Kabul Bank’s 2010 collapse has led to the prosecution of several bank executives, who have been on trial in the Afghan capital for about a month.

  But the investigation is sparing shareholders with strong political connections, according to the report by the Independent Joint Anti-Corruption Monitoring and Evaluation Committee, which comprises three Afghan anticorruption experts named by Mr. Karzai …

  Vandaar dat de meeste Afghanen zo arm zijn!

 • mr. drs. Bou:

  Over Afghanistan kwam ik weer trieste berichten tegen. Ikplaats ze maar even hier:

  Inside Afghanistan’s ‘Appalling’ Refugee Camps

  By Channel 4 News

  It has come to this. A woman sits in the mud and puddles. The snow falls relentlessly. It is minus 6 degrees, even at 11 in the morning. But sit here she must.

  If she moves suddenly, she will be hit, for she sits in the middle of the road and covered head to foot in the blue burkha. Her vision is restricted ahead and her peripheral vision is non-existent. And she’s in the middle of one of the busiest streets in probably the most traffic-choked capital on earth.

  US drones spread fear to Afghan villages

Laat een reactie achter