Archief
Artikelen

Terwijl men in Nederland op 30 april de vlaggen laat wapperen voor het Koningshuis, viert men in de omringende landen op 1 mei de Dag van de Arbeid. Kleurde Nederland gisteren nog oranje, vandaag kleurt de rest van Europa rood. Beide feesten zijn vrije dagen, Nederland zou gewoon mee kunnen doen met de rest. Dan vieren we Koninginnedag een dag later, zonder de koningin en met rode vlaggen en ballonnen. Verder hoeft er niet veel te veranderen, die rommelmarkten en kinderspelen zijn immers leuk! Maar 1 mei, dat is Marxisme, het “waar-iedereen-zo-bang-voor-isme.”

In Australië, in Melbourne, wordt ieder jaar met Pasen een grote Marxisme conferentie gehouden met wel 1000 deelnemers. Belangrijke sprekers waren dit jaar John Pilger, die een inleiding hield, en Malalai Joya die een half uur spreektijd kreeg. Belangrijke thema’s waren ook de politiek ten opzichte van de Aborigines in Australië en de Palestijnse kwestie.

Marxism is Australia’s largest left wing political conference held every year over the Easter long weekend.
Marxism 2012 was co-hosted by Socialist Alternative (AU) and the International Socialist Organisation of Aotearoa (NZ) and was attended by 925 people from all over Australia and all over the world.
International guest speakers in 2012 included:
JOHN PILGER, independent journalist and documentary filmmaker
MALALAI JOYA, outpsoken Afghan critic of US led war and occupation
GARY FOLEY, legendary Aboriginal activist
MAMDOUH HABIB, ex-Guantanamo Bay inmate
LEIA PETTEY, Occupy Wall Street activist, socialist and unionist
CHIE MATSUMOTO, labour activist involved in Japanese anti-nuclear struggle
– and many more including activists from New Zealand, Palestine, Chile, the Philippines, the Middle East and Sri Lanka.
Marxism 2013 will be held in Melbourne from the 28th to the 31st of March.

De video’s van de toespraken zijn te vinden op het YouTube kanaal van de Marxisme conferentie. De inleiding, die werd verzorgd door John Pilger, ging over de valkuilen van het hedendaagse feminisme. Australië heeft momenteel een vrouwelijke Eerste Minister, Julia Gillard, maar daarmee veranderde de politiek niet. Het systeem blijft mannelijk dominant en gecorrumpeerd. Gillard is nu een van de meest militairistische leiders uit de geschiedenis van Australië. Hetzelfde geldt voor de emancipatie van negers, met als grote voorbeeld president Obama, en voor de emancipatie van homo’s. Pilger waarschuwt in heldere bewoordingen voor iedere emancipatie die niet gepaard gaat met klassenstrijd en een kritische houding tegenover het kapitalisme.

John Pilger speaks @ Marxism 2012 (Full Talk) duurt 18 minuten.

Helaas komt Pilger niet met een werkelijke oplossing voor het probleem van de onderdrukking van vrouwen. Deze vindt meestal plaats binnen het huwelijk en binnen het gezin. Vrijwel overal ter wereld worden de vrouwen bij hun huwelijk een deel van de clan of familie van hun man. De kinderen krijgen de naam van de vader, wat in ons “vrije Westen” vooral na een echtscheiding verwarring wekt, omdat de kinderen meestal bij de moeder blijven. Vrijwel overal ter wereld heerst het vaderrecht, waarin de kinderen worden beschouwd als verwanten en erfgenamen van de vader. Vaderrecht gaat over erfrecht en dat gaat over geld. Een synthese tussen Marxisme en feminisme is daarom volgens mij slechts mogelijk wanneer het erfrecht wordt betrokken in de economische analyse van Marx.

Marx wilde het erfrecht afschaffen, maar dat is onmogelijk. Omdat mensen nou eenmaal sterfelijk zijn, gaat er altijd een stroom van materiële rijkdom van de oudere generatie naar de jongere. Belangrijk is dan op welke manier deze stroom is ingebed in de economie. Op dit moment is dat vrijwel overal ter wereld via het vaderrecht, dat ten grondslag blijkt te liggen aan het kapitalisme. Kinderen erven van hun vader. Zonder vader is het kind een minderwaardig wezen, een bastaard, en de moeder is een “gevallen vrouw”. Omdat de meeste vaders niet of nauwelijks een erfenis nalaten, erft het merendeel van de kinderen niets, of vrijwel niets. Toch gaat alle materiële rijkdom ooit over op de volgende generatie, dus ook de miljarden van Rotschild, Rockefeller, de Oranjes en zo voort. Zij handhaven het vaderrecht! De vraag is daarom: hoeveel geld gaat er om in het erfrecht? En hoe wordt die geldstroom verdeeld?

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

1 Reactie op “De Marxisme 2012 conferentie in Melbourne: John Pilger”

 • mr. drs. Bou:

  May Day Protests Span the Globe With Calls for Economic Justice, International Solidarity

  Thousands join May Day march for workers rights in New York

Laat een reactie achter