Selecteer een pagina

Archieven

Sociale ongelijkheid en economische instabiliteit

James K. Galbraith is een professor in de economie die onderzoek heeft gedaan naar het verband tussen sociale ongelijkheid en economische instabiliteit. Hij heeft reeds verscheidene publicaties op zijn naam staan waaruit blijkt dat hij niet blij is met het roof-kapitalisme. In zijn nieuwste boek, Inequality and Instability, toont hij aan dat sociale ongelijkheid niet leidt tot welvaart, maar tot economische chaos. Paul Jay van The Real News had onlangs een lang interview met hem.

Inequality and Instability duurt 47 minuten.

8 Reacties

 1. mr. drs. Bou

  Wist je dat ongelijkheid de crisis heeft veroorzaakt en de besparingswoede gevaar betekent voor Europa?

  Door Marc Vandepitte

  Europa zit in een gevaarlijke vicieuze cirkel. De grote ongelijkheid lag aan de oorzaak van de crisis, maar de aanpak ervan heeft die ongelijkheid alleen maar doen toenemen. Het sociaaleconomisch debacle dreigt zich nu ook te vertalen in een heuse politieke crisis.

  In 2007, het jaar waarop de crisis uitbrak, was de kloof nog nooit zo groot geweest. Wist je dat in dat jaar de 1 procent rijksten met bijna een kwart van alle inkomen ging lopen, het hoogste aandeel sinds 1929? De auteurs van bovenvermelde studie zien een opvallende gelijkenis met de crisis van de jaren dertig. Tussen 1983 en 2008 steeg het aandeel van de 5 procent rijksten van 22 procent naar 33 procent. In 1920 bedroeg dat 24 procent en in 1928 34 procent.

  Klassiek spreekt men dan van overproductiecrisis of beter, onderconsumptiecrisis: door de lage koopkracht wordt er minder geconsumeerd en krimpt de economie. De ongelijkheid dus als diepere oorzaak van de crisis. Maar wist je dat die crisis op zijn beurt de ongelijkheid nog verder doet toenemen, en wel op een spectaculaire manier?

  Antwoord
 2. mr. drs. Bou

  Financial Collapse At Hand: When is “Sooner or Later”?

  by Dr. Paul Craig Roberts

  Global Research, June 5, 2012

  Ever since the beginning of the financial crisis and Quantitative Easing, the question has been before us: How can the Federal Reserve maintain zero interest rates for banks and negative real interest rates for savers and bond holders when the US government is adding $1.5 trillion to the national debt every year via its budget deficits? Not long ago the Fed announced that it was going to continue this policy for another 2 or 3 years. Indeed, the Fed is locked into the policy. Without the artificially low interest rates, the debt service on the national debt would be so large that it would raise questions about the US Treasury’s credit rating and the viability of the dollar, and the trillions of dollars in Interest Rate Swaps and other derivatives would come unglued.

  In other words, financial deregulation leading to Wall Street’s gambles, the US government’s decision to bail out the banks and to keep them afloat, and the Federal Reserve’s zero interest rate policy have put the economic future of the US and its currency in an untenable and dangerous position. It will not be possible to continue to flood the bond markets with $1.5 trillion in new issues each year when the interest rate on the bonds is less than the rate of inflation. Everyone who purchases a Treasury bond is purchasing a depreciating asset. Moreover, the capital risk of investing in Treasuries is very high. The low interest rate means that the price paid for the bond is very high. A rise in interest rates, which must come sooner or later, will collapse the price of the bonds and inflict capital losses on bond holders, both domestic and foreign.

  The question is: when is sooner or later? The purpose of this article is to examine that question.

  Unlike Japan, whose national debt is the largest of all, Americans do not own their own public debt. Much of US debt is owned abroad, especially by China, Japan, and OPEC, the oil exporting countries. This places the US economy in foreign hands. If China, for example, were to find itself unduly provoked by Washington, China could dump up to $2 trillion in US dollar-dominated assets on world markets. All sorts of prices would collapse, and the Fed would have to rapidly create the money to buy up the Chinese dumping of dollar-denominated financial instruments.

  The dollars printed to purchase the dumped Chinese holdings of US dollar assets would expand the supply of dollars in currency markets and drive down the dollar exchange rate. The Fed, lacking foreign currencies with which to buy up the dollars would have to appeal for currency swaps to sovereign debt troubled Europe for euros, to Russia, surrounded by the US missile system, for rubles, to Japan, a country over its head in American commitment, for yen, in order to buy up the dollars with euros, rubles, and yen.

  Als de VS oorlog willen in het Midden Oosten, plegen ze dan geen zelfmoord? De NATO als zelfmoord-terrorist, ik hoop niet dat het zo ver komt!

  Antwoord
 3. ankie

  Still Report # 50
  Spain.

  Gepubliceerd op 13 juni 2012 door bstill3.
  http://www.youtube.com/watch?v=FLK_r317s5g&feature=player_embedded#!

  Video duurt 7 minuten en eindigd met Nigel Farage!

  http://www.billstill.com – German Chancellor Angela Merkel now admits that government borrowing is the problem. Part of the 100 billion Euro Spanish bailout is that Italy is loaning Spain at 3% but having to borrow it on the open market at nearly 7%. Cyprus quietly announced that it needed a bailout because it is exposed to Greek debt. Italy’s oldest bank, BNI suspended withdrawals a week ago. One town in Ireland is accepting the old Irish Punt — the debt-free Irish money before the Euro took hold; and Nigel Farage blasts the European Parliament and calls the Euro experiment the Titanic on the rocks with not enough lifeboats.

  Antwoord
 4. mr. drs. Bou

  Dank je wel, Ankie. Bill Still is de man van de Wizzard of Oz. MUST SEE!

  Antwoord
 5. mr. drs. Bou

  World’s 100 richest earned enough in 2012 to end global poverty 4 times over

  The world’s 100 richest people earned a stunning total of $240 billion in 2012 – enough money to end extreme poverty worldwide four times over, Oxfam has revealed, adding that the global economic crisis is further enriching the super-rich.

  “The richest 1 percent has increased its income by 60 percent in the last 20 years with the financial crisis accelerating rather than slowing the process,” while the income of the top 0.01 percent has seen even greater growth, a new Oxfam report said.

  For example, the luxury goods market has seen double-digit growth every year since the crisis hit, the report stated. And while the world’s 100 richest people earned $240 billion last year, people in “extreme poverty” lived on less than $1.25 a day.

  Ranks of working poor increasing

  Antwoord
 6. mr. drs. Bou

  Daarnet even geluisterd naar Mad Max en zijn lieve Stacy. Max was weer helemaal op dreef! 🙂 Alleen het eerste kwartier bekeken, want ik wil stofzuigen. Ik zal de stofzak bewaren. 😉 Stofmonster!

  Keiser Report: Crime-Generated Cash

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

16 + vijftien =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën