Archief
Artikelen

Randolph (Randy) Frederick Pausch (1960-2008) was een Amerikaanse professor in de informatica, gespecialiseerd in virtual reality en de interactie tussen mens en computer. In de zomer van 2006 werd bij Pausch alvleesklierkanker vastgesteld. Hij werd behandeld door de beste medici, maar zonder succes. In de zomer van 2007 kreeg hij te horen dat hij nog hooguit drie tot zes maanden te leven had. Even na die diagnose werd hij door het Bestuur van Carnegie Mellon gevraagd om de Last Lecture van dat jaar te houden.

The Last Lecture was een jaarlijkse lezing waarbij een van de hoogleraren zou aangeven welke dingen hij zou bespreken als hij nog maar één lezing zou kunnen geven. In het geval van Pausch werd het vrijwel letterlijk zijn laatste lezing. Het onderwerp van deze lezing – die hij hield op 17 september 2007 – was “Kinderdromen waar maken”. Het was feitelijk een betoog over hoe je het beste zou kunnen leven. De lezing werd meteen gepubliceerd op YouTube en had binnen zeer korte tijd een enorm aantal hits. Hij is nu zeker meer dan 15 miljoen keer bekeken. Na de lezing publiceerde Pausch een gelijknamig boek, dat in vele talen – waaronder het Nederlands – werd vertaald.

Een van de belangrijke projecten van Pausch was het Alice Project, waarmee kinderen op een speelse wijze kunnen leren programmeren. Ook was hij mede-oprichter van het Entertainment Technology Centre. Pausch zette zich ook in voor het verwerven van meer onderzoeksfondsen voor alvleesklierkanker. Randy Pausch overleed thuis en liet een vrouw en drie – jonge – kinderen na.

In de Laatste Lezing kijkt Randy Pausch terug op zijn leven, zonder enige bitterheid en met een dosis humor waardoor men volledig vergeet dat deze man binnenkort zal sterven. Pausch heeft zijn leven altijd geleefd vanuit de positieve visie dat dromen er zijn om waar gemaakt te worden. In zijn lezing vertelt hij welke kinderdromen hij ooit had en hoe hij ze waar wist te maken. Vervolgens ontdekte hij dat er nog meer plezier te beleven valt aan het helpen waarmaken van de dromen van anderen.

Randy Pausch: Achieving Your Childhood Dreams duurt een uur en 16 minuten.

Een half jaar na deze lezing kwam professor Randy Pausch onverwacht nog even terug naar de Carnegie Mellon University, om een korte, maar inspirerende toespraak te houden voor de eerste jaars studenten, dit ter gelegenheid van de Commencement Ceremony op 18 mei 2008. Tien weken later was Randy Pausch overleden, op 25 juli 2008.

Dying College Professor Gives Inspiring Speech

Toegift: Tour of Randy Pausch’s Childhood Room duurt 10 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

1 Reactie op “De laatste lezing van Randy Pausch”

Laat een reactie achter