Archief
Artikelen

Oorlog is een hel maar voor de filmindustrie van Hollywood is het een Godsgeschenk! Het biedt de perfecte dramatische omgeving waarin moedige helden de harten van het publiek kunnen veroveren. Het Pentagon is zich wel bewust van de kracht van deze celluloid dromen. Het moedigt Hollywood aan om heroïsche mythes te creëren en de geschiedenis aldus te herschrijven. Oorlogsfilms die voldoen aan deze formule dienen tevens als wervingsmiddel om een gestage stroom van gewillige jonge patriotten voor de oorlogen te leveren. In deze films wordt de oorlog afgeschilderd als een toneel vol heldendom, met zelfopoffering en een diepgaande solidariteit.

Wat ontvangt Hollywood voor dit “pact met de duivel”? Toegang tot miljarden dollars aan militaire uitrusting, van helikopters tot vliegdekschepen, waardoor filmmakers grotere en meer spectaculaire scènes kunnen filmen die op hun beurt meer inkomsten genereren. Zij hoeven daartoe alleen akkoord te gaan met het advies van het Pentagon om het Amerikaanse leger in een positief licht te laten zien.

Dit is een aflevering uit december 2010 van Al Jazeera: Empire Daarin als gasten: Oliver Stone, die acht keer een Academy Award winnende film heeft gemaakt; Michael Moore, de Academy Award winnende filmmaker en Christopher Hedges, een auteur en het voormalige hoofd van het Midden-Oosten bureau van de New York Times.

Empire: Hollywood and the war machine duurt 47 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter