Archief
Artikelen

Achter de schermen van BOUblog staat een lijst van documentaires die wel mijn interesse wekten, maar waar ik niet aan toe kwam. A Silent Forest is een documentaire uit 2010 van de Canadese geneticus David Suzuki, die zich sinds jaar en dag inzet voor het behoud van de natuur. De documentaire gaat over het gevaar van genetische manipulatie van bomen, die bij voorbeeld giftig worden gemaakt voor insecten. Het is de bedoeling dat deze bomen groeien op plantages, maar als ze zich zouden uitzaaien op andere plaatsen, dan zijn ze sterker dan hun niet genetisch gemodificeerde soortgenoten. Het grote gevaar van genetische manipulatie is dat dit nooit meer ongedaan kan worden gemaakt. Als bomen giftig zijn voor insecten, dan gaan de insecten dood, daarna verhongeren de vogels en tot slot wordt het stil in het bos, doodstil!

Ondanks ernstige waarschuwingen van wetenschappers dat dit een bedreiging vormt voor het wild, de biodiversiteit en ecosystemen, blijft Canada het testen van genetisch gemanipuleerde bomen in de open lucht toestaan. Men vreest dat deze tests enkel een prelude zijn op de introductie van deze bomen op de markt, wat voor het milieu catastrofaal zou kunnen zijn.

Tot dusver zijn deze gentech bomen slechts op de markt gebracht in China, maar meer dan 250 experimentele versies van deze bomen zijn wereldwijd verspreid. Canada heeft deze bomen sinds 1997 in de open lucht getest. Het onderzoek wordt hoofdzakelijk gedaan door de grote corporaties van ontwikkelde landen, met inbegrip van de grootste pulp- en papierfabrieken.

Greenpeace eist een verbod op gentech bomen en als voorlopige maatregel onmiddellijk een wereldwijd moratorium op commerciële experimenten. Het wetenschappelijk instituut van de Convention on Biological Diversity leverde Greenpeace het bewijs van de significante ecologische risico’s verbonden aan gentech bomen, die waarschijnlijk onomkeerbaar zullen zijn.

Een van de grootste gevaren is dat de genetisch gemanipuleerde bomen de natuurlijke landschappen zullen overnemen, daarbij de inheemse vegetatie onherroepelijk verdringend, waarvan een reeks van andere planten en dieren afhankelijk is. Hoewel deze bomen zijn bestemd om op plantages te worden gekweekt, is het naïef (en onverantwoordelijk) om te denken dat ze beperkt zullen blijven tot de plantages. Bomen produceren meestal een zeer groot aantal zaden en hoewel het grootste deel van dit zaad in de directe nabijheid van de boom valt, kunnen kleinere hoeveelheden zich over zeer grote afstanden verspreiden. Wind en water kunnen zaden en stuifmeel over grotere afstanden dragen, terwijl vogels, vleermuizen en andere kleine dieren de bomen helpen om een verder gelegen habitat te veroveren. Zo kunnen de zaden van naaldbomen tientallen kilometers reizen. De zaden van pijnboombomen – één van de meest wijdverspreide en invasieve species, waaraan ook onderzoek naar genetische manipulatie wordt gedaan – kunnen tot 30 kilometer door de wind worden gedragen. Juist bomen waarvan de genen opzettelijk of zelfs ongewild zijn veranderd om hun geschiktheid te verbeteren, kunnen een nieuwe habitat overnemen, de biodiversiteit vernietigen en ecosystemen verbreken.

De manier waarop de corporaties dit probleem van ongecontroleerde voortplanting denken op te lossen, vormt een nog veel groter risico. De zogenaamde zelfmoordgewassen zijn steriel, ze produceren niet de zaden, stuifmeel of nectar waarvan vogels en insecten zich kunnen voeden. Het effect op de biodiversiteit in een dergelijk bos zou catastrofaal zijn.

De bomen verspreiden zich ook via wortelspruiten. Omdat zij gemakkelijk verwante species kunnen bevruchten, zouden zij hun genen onvermijdelijk ook aan hun wilde verwanten doorgeven. Ook zouden zij hun gemodificeerde genen naar micro-organismen kunnen overbrengen.

Een aantal soorten genetisch gemodificeerde bomen zijn ontwikkeld om zich tegen insecten te beschermen, waaronder twee soorten populieren die in China op de markt zijn gebracht. Hoewel er geen onderzoek is gedaan naar de potentiële gevolgen voor niet-doelorganismen, blijkt hun invloed duidelijk uit ervaringen met jaarlijks te oogsten gewassen. Dergelijke gevolgen zijn ook waargenomen in de grond. De genetisch gemodificeerde bomen kunnen de bacteriën, de regenwormen en de bacteriën in de grond beïnvloeden.

A Silent Forest duurt 46 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

1 Reactie op “Genetische manipulatie en giftige bomen”

 • yvonne:

  Waar zijn de musjes, de bijen, de vlinders waarom hoor ik s’ochtends nooit meer een veelvoud van vogelgeluiden….
  Waarom vind ik iedere keer dode hommels op straat?
  Mensen zijn zombies geworden, waar gaat dit naar toe?
  Misschien naief maar toch geloof ik nog altijd in het goede…..

  lieve groet yvonne

Laat een reactie achter

Recente reacties