Archief
Artikelen

TOE WIL LEREN STRIJDEN EN LEERT ZITTEN
door Bertold Brecht: Me-ti
Boek der wendingen

Toe kwam bij Me-ti en sprak: Ik wil aan de strijd deelnemen. Onderwijs mij. Me-ti sprak: Ga zitten. Toe ging zitten en vroeg: Hoe moet ik strijden? Me-ti lachte en sprak: Zit je goed? Ik weet niet, sprak Toe verbaasd, hoe moet ik anders zitten?
Me-ti legde het hem uit. Maar, sprak Toe ongeduldig, ik ben niet gekomen om te leren zitten. Ik weet het, je wilt leren strijden, sprak Me-ti geduldig, maar daartoe moet je goed zitten, omdat we op dit moment nu eenmaal zitten en zittend zullen leren. Toe sprak: Wanneer men er altijd naar streeft de gerieflijkste houding in te nemen en uit het bestaande het beste te halen, kortom, wanneer men naar genot streeft, hoe moet men dan strijden? Me-ti sprak: Wanneer men niet naar genot streeft, niet het beste uit het bestaan wil halen en niet de beste houding wil innemen, waarom zou men dan strijden?

Gisteren ontdekte ik me toch een leuk kanaal: CC Cartoons. Ik kwam er terecht via een ander kanaal: CC Prose. Daarop staan video’s met Engelse litteratuur die prachtig wordt voorgelezen, daarbij in grote letters neergeschreven, met daaronder een Nederlandse vertaling in goed leesbare letters. Prachtig voor wie daar de tijd voor heeft en graag Engels wil leren, of voor wie op de oude dag nog eens rustig wil genieten van verhalen zoals The War of the Worlds, of A Room with a View of The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde. Er zit echt van alles tussen… Dit is hun boekenlijst.

Daarom keek ik er even wat rond en zo kwam ik terecht op een zusterkanaal: CC Cartoons Dat was leuk! Oude tekenfilms zoals Felix the Cat vanaf 1922, Looney Tunes vanaf 1935 en Bugs Bunny vanaf 1937, als eerste in kleur! Dit is een soort cartoonmuseum! Ik kon het niet laten om daar dan toch even rond te neuzen. Ik heb ook wat Looney Tunes bekeken, in zwart-wit en echt leuk! Geniet!

Hollywood Capers (1935) duurt 6 minuten.

Meet John Doughboy (1941) duurt 7 minuten.

The Ducktators (1942) duurt 8 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

3 Reacties op “En nu even iets leuks: CC Cartoons met Looney Tunes”

Laat een reactie achter