Archieven

John Pilger: Oost-Timor, de dood van een nationale staat

Een paar dagen geleden verscheen er van de hand van John Pilger een artikel over Oost-Timor: East Timor: A Lesson In Why The Poorest Threaten The Powerful Het is vertaald in het Nederlands, dank zij de Belgische nieuwssite De Wereld Morgen. In het artikel Oost-Timor of waarom kleintjes zo bedreigend zijn hamert Pilger in zijn bekende scherpe stijl op de hypocrisie van de politiek en de grote media die misdaden blijven opdelen in de slechte, ‘die van de vijand’, en de goede, ‘die van ons’. Hier ontmaskert hij andermaal Gareth Evans, de grote theoreticus van Responsibility to Protect (R2P), voor zijn actieve aandeel in de genocide van Oost-Timor.

Oost-Timor was sinds de 16e eeuw een Portugese kolonie. In 1975 verklaarde het land zich onafhankelijk, maar nog datzelfde jaar werd het door Indonesië geannexeerd. Indonesië was ooit een Nederlandse kolonie, tussen Oost-Timor en Indonesië bestond geen enkele historische band. Toch werd dat als argument gebruikt door het Indonesië van Soeharto. Australië erkende onmiddellijk het recht van Indonesië op Oost-Timor. Er volgde een slachting onder de bevolking, waarbij naar schatting een derde van de Oost-Timorezen werd gedood. De onderdrukking van de bevolking was heftig en bloedig!

In 1994 maakte John Pilger een documentaire over Oost-Timor: Death of a Nation: The Timor Conspiracy. Het nieuwe artikel refereert aan deze documentaire:

In mijn film ‘Death of a Nation’ is er een opname aan boord van een Australisch vliegtuig dat over het eiland Timor vliegt. Er is een kleine receptie bezig en twee mannen in kostuum toasten elkaar met champagne.

“Dit is een historisch uniek moment”, brabbelt één van beiden, “dit is echt uniek historisch”. Het gaat over Gareth Evans, de minister Buitenlandse Zaken van Australië en de andere is Ali Atalas, de voornaamste woordvoerder van Soeharto.

We schrijven 1989 en ze voeren een symbolische vlucht uit om de ondertekening te vieren van een piratenverdrag dat Australië en buitenlandse gas- en oliemultinationals toelaat om de zeebodem rond Oost-Timor te exploiteren. Onder hen strekken de valleien zich uit met zwarte kruisen waar door Britten en Amerikanen geleverde vliegtuigen mensen in stukken hebben geschoten.

In 1993 meldde de commissie Buitenlandse Zaken van het Australische parlement dat ‘ten minste 200.000’, een derde van de bevolking, onder Soeharto was omgekomen. In grote mate was dat dankzij Evans.

Australië was het enige westerse land om formeel de genocidaire verovering van Soeharto te erkennen. De bloeddorstige speciale troepen van Indonesië, bekend als de ‘Kopassus’ waren getraind in Australië. De beloning was volgens Evans miljarden dollars.

In 2002 werd Oost-Timor weer onafhankelijk, maar Australië bleef het eiland beschouwen als een wingewest. De rijke olievoorraden kwamen alweer niet ten goede aan de bevolking:

Voor veel Timorezen met ondervoede en afgestompte kinderen is democratie een vaag begrip. Jaren van bloedige onderdrukking, met de steun van Australië, Groot-Brittannië en de VS, werden gevolgd door een onafgebroken campagne van afdreiging door de regering van Australië om dit kleine nieuwe landje zijn eerlijk deel van de inkomsten van gas en olie uit de zeebedding te ontzeggen.

Australië weigerde de jurisdictie van het Internationaal Hof van Justitie in Den Haag te erkennen en van de internationale zeewetten (internationale verdragen) en veranderde eenzijdig de maritieme grenzen van die zeebedding.

In 2006 werd uiteindelijk een akkoord afgesloten, voor het grootste deel onder de door Australië opgelegde voorwaarden. Kort daarna werd eerste minister Mari Alkatiri, een nationalist die had aangedurfd tegen Canberra op te staan en die zich buitenlandse inmenging en schuldvorming bij de Wereldbank verzette, effectief afgezet in wat hij een ‘poging tot staatsgreep’ door ‘buitenstaanders’ noemde.

Australië heeft nu ‘vredestroepen’ in Oost-Timor en heeft zijn tegenstanders opgeleid. Volgens een uitgelekt document van het Australische ministerie van Defensie is de ‘eerste doelstelling’ voor de militairen in Oost-Timor “toegang te zoeken zodat het invloed kan uitoefenen op het besluitvormingsproces in Oost-Timor”. Van de twee huidige presidentskandidaten is generaal Taur Matan Rauk de man van Canberra die er op toezag dat de vervelende Alkatiri werd afgezet.

Om het belang van deze oudere documentaire te begrijpen, verdient het aanbeveling om het hele artikel te lezen! Want de geschiedenis van uitbuiting en olie-roof volgt een patroon dat zich steeds herhaalt.

Death of a Nation: The Timor Conspiracy staat op YouTube en op Vimeo. Hij duurt een uur en 16 minuten.

Vimeo:

Death of a Nation: The Timor Conspiracy from John Pilger on Vimeo.

2 Reacties

 1. mr.drs.Bou

  Nieuw gevonden geheime Australische documenten over de verovering van Oost Timor:

  The Rape of East Timor: “Sounds Like Fun”

  By John Pilger

  Watch John Pilger’s film Death of a Nation – The Timor Conspiracy

  February 25, 2016 “Information Clearing House” –

  Secret documents found in the Australian National Archives provide a glimpse of how one of the greatest crimes of the 20th century was executed and covered up. They also help us understand how and for whom the world is run.

  The documents refer to East Timor, now known as Timor-Leste, and were written by diplomats in the Australian embassy in Jakarta. The date was November 1976, less than a year after the Indonesian dictator General Suharto seized the then Portuguese colony on the island of Timor.

  The terror that followed has few parallels; not even Pol Pot succeeded in killing, proportionally, as many Cambodians as Suharto and his fellow generals killed in East Timor. Out of a population of almost a million, up to a third were extinguished.

  Antwoord
 2. mr.drs.Bou

  The Universal Lesson of East Timor

  By John Pilger
  May 08, 2017 “Information Clearing House” –

  Filming undercover in East Timor in 1993 I followed a landscape of crosses: great black crosses etched against the sky, crosses on peaks, crosses marching down the hillsides, crosses beside the road. They littered the earth and crowded the eye.
  The inscriptions on the crosses revealed the extinction of whole families, wiped out in the space of a year, a month, a day. Village after village stood as memorials.

  Kraras is one such village. Known as the “village of the widows”, the population of 287 people was murdered by Indonesian troops.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën