Archieven

De toekomst van aarde, water en voedsel

Future of Food is een driedelige serie over de herkomst en de toekomst van ons voedsel. Deze werd in augustus 2009 uitgezonden door BBC 2. De serie wordt gepresenteerd door George Alagiah, die de hele wereld rondreist om te onderzoeken hoe een mondiale voedselcrisis zich ontwikkelt en op welke manieren we dit nog kunnen voorkomen. Op de wereldmarkt zijn de voedselprijzen in 2007 en 2008 plotseling sterk gestegen, waardoor voedsel voor velen in de Derde Wereld onbetaalbaar werd. Voedselrellen en honger waren het gevolg. Tegelijkertijd ligt in de schappen van onze supermarkten allerlei voedsel dat afkomstig is uit landen waar honger wordt geleden. Ook stoppen we biobrandstof in onze tank!

Het blijkt onmogelijk om een oorzaak aan te wijzen van de mondiale voedselcrisis, omdat het een samenspel van talloze factoren is. De gemechaniseerde landbouw is afhankelijk van de aardolie, maar deze manier van landbouw leidt ook tot bodemerosie. Het veranderende klimaat, waarvoor ook weer talloze oorzaken zijn aan te wijzen, leidt tot droogte in Afrika, waardoor savanne verandert in woestijn. In de meest vruchtbare gebieden van Afrika wordt intussen voedsel gekweekt voor de Europese markt, een economische activiteit die zowel banen als buitenlandse valuta oplevert, maar die tegelijkertijd veel water kost. De Europese boeren zien daardoor de afzetmarkt voor hun producten slinken en terwijl Afrika verdroogt, exporteert het zijn water in de vorm van groenten en vruchten naar Europa.

Een andere factor is het veranderende eetpatroon. In de zich snel ontwikkelende landen, zoals India en Mexico, gaat men steeds meer vlees eten of meer melk drinken. Dit “moderne” voedingspatroon is vaak minder gezond dan de sobere, vrijwel vegetarische maaltijd die in deze landen gebruikelijk was. De manier waarop het vlees wordt geproduceerd, is ook niet efficiënt. Runderen worden voor de slacht vetgemest op granen en hormonen. Het resultaat is wel snel heel veel vlees, maar de kwaliteit is minder en met de hoeveelheid graan die dit vlees kost, zou men 40 maal meer mensen kunnen voeden. Intussen groeit de wereldbevolking.

Hoewel George Alagiah in snel tempo van het ene land naar het andere vliegt en het ene voedselprobleem na het andere aankaart, geeft deze serie wel een goed overzicht van de kluwen van problemen. Door de mondialisering van de voedselmarkt is er een onhoudbaar patroon ontstaan. De zeeën worden leeg gevist, tot er geen vis meer is! Landbouwgrond verschraalt en wordt dan afhankelijk van kunstmest. In de rijke Westerse landen willen consumenten seizoensgebonden producten het hele jaar door kunnen kopen. Dat kan middels import uit een land aan de andere kant van de wereld, een internationale handel die gepaard gaat met hoge transportkosten.

In het laatste deel draagt Alagiah enkele oplossingen aan, maar hij laat ook zien waar nieuwe problemen liggen. De conclusie luidt dat er voor dit complexe probleem geen simpele oplossing is, maar dat we alle mogelijke oplossingen moeten benutten.

Future of Food telt drie delen van elk een uur.

10 Reacties

 1. mr. drs. Bou

  Dit is een mooie aanvulling van Russia Today:

  Future of Food: Feeding 7 Billion duurt 25 minuten.

  Antwoord
 2. mr. drs. Bou

  Gisteren verscheen op LinkTV een documentaire over tropische garnalen. Deze komen bij voorbeeld uit Bangladesh. Ze worden gekweekt in visvijvers die worden aangelegd op vruchtbaar land. Garnalen zijn zoutwater dieren, het land wordt daarom onvruchtbaar. Ook maken de garnalenkwekerijen het land kwetsbaarder voor overstromingen. Deze tropische lekkernij, die tegenwoordig verkrijgbaar is in iedere supermarkt, berooft de mensen in Bangladesh van hun voedsel en hun bestaan!

  Maar de garnalenkweek gaat niet alleen ten koste van de bevolking van Bangladesh, het blijkt dat deze garnalen ook nogal giftig zijn!

  Vervolgens gaat de documentaire over Mexico, waar de speculatie op de voedselmarkt dramatische gevolgen heeft voor de bevolking. De prijs van mais is verdrievoudigd door de speculatie door de mega-bankiers.

  Dan gaat de reis naar Calabrië in Zuid Italië. Daar groeien sinaasappels, maar de marktprijs ligt zo laag, dat het soms de moeite niet loont om ze te oogsten. Het plukken van het fruit gebeurt door seizoenarbeiders, vaak illegale immigranten uit Afrika, en hun levensomstandigheden zijn armzalig!

  Exposed: The Ugly Side of Food Production duurt 27 minuten.

  Antwoord
 3. mr. drs. Bou

  Saudi Arabia gets two million acres from Sudan for tax-free farming

  Since the 2007-2008 global food crisis, Saudi Arabia has been encouraging private and public firms to invest in farm projects abroad. In 2008, the government there also abandoned a 30-year self-sufficiency in wheat programme.

  Saudi Arabia wants build stocks of basic commodities such as wheat, rice, oil and sugar to avoid the implications of rising global food prices and also to meet the needs of the population that is growing at a rapid pace.

  The government-owned Saudi Industrial Development Fund (SIDF) offers credit guarantees to companies wishing to invest in farming projects abroad.

  Antwoord
 4. Sjuul van Dissel

  Deze hoort er ook bij vind ik. GROEN GOUD http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1250669

  Get Microsoft Silverlight
  Bekijk de video in andere formaten.

  Maar hier staat ie ook [even aanklikken], met een toegift. Na de uitzending Groen goud was er een live video chat. Meedoen kan niet meer, maar u kunt hieronder nog wel de video terugkijken. http://tegenlicht.vpro.nl/nieuws/2012/april/videochat-john-liu.html Met nog meer info [en reacties] op deze pagina. Helaas met imbeciele !reclame! Maar de chat van 50 min. is die ergernis waard.  Video streaming by Ustream

  Antwoord
 5. mr. drs. Bou

  Beste Sjuul,
  Dank je wel. Deze docu’s zijn eigenlijk wel een volledig artikel! 🙂

  Antwoord
 6. ankie

  Zag net, dat ik een hele site heb geplaatst en niet een artikel.
  Sorry hoor, dat was niet de bedoeling!

  Antwoord
 7. mrpettjo

  Aquaponic: Ontwikkeld in o.a. de Gaza guettostrook en met name nu in de Verenigde Staten gepropageerd als de ultieme survivalkit voor de barre Agenda 21-tijden die ons mogelijk snel te wachten staan als we bv. in Nederland en Duitsland de EU niet snel een defintief halt toeroepen..:

  Aquaponics is een samentrekking van aquacultuur (kweekvis) en hydroponics (telen van planten in water). Daarbij worden eetbare vissoorten, schaal- en schelpdieren gekweekt in combinatie met groenten, fruit en kruiden. Het systeem is bijna een kringloop. Vissen scheiden voornamelijk ammonia uit. Dat is een schadelijke stof, maar wordt door bacteriën omgezet in nitriet en later in nitraat. Dat nitraat is weer de voeding voor de planten. Als het systeem eenmaal in balans is, kunnen op grote schaal en op duurzame wijze – zonder chemische middelen en CO2-neutraal – vissen en groenten worden gekweekt.

  http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/3305627/2012/08/24/Groenten-en-kruiden-op-vissenpoep.dhtml

  Antwoord
 8. mrpettjo

  Foutje: de Gazastrook – het (door de Joden gecreeerde) ghetto naast de deur van Israel..

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën