Selecteer een pagina

Archieven

Peak Oil en de Engelse benzinecrisis

In Engeland heerst op dit moment een benzinecrisis. De benzineprijzen schieten omhoog en de pompen staan droog. De oorzaak lijkt gelegen in de dreiging van de tanker-bestuurders om te gaan staken, maar ook in de politieke sancties tegen Iran. De VS wil met Iran geen zaken meer doen en de Europese landen zijn daarin meegegaan. Niemand mag nog olie kopen van Iran, maar Europa heeft die olie wel nodig! De Engelse benzinecrisis heeft daarnaast alles te maken met Peak Oil.

Naarmate de gemakkelijk winbare olie schaarser wordt, stijgt de prijs van de aardolie automatisch. Wanneer men met een investering van 1 vat olie 100 vaten olie kan winnen, dan is de prijs van deze olie lager dan wanneer men met 1 vat olie slechts 10 vaten olie kan winnen. De goedkope olie is nu vrijwel op, de ratio daalt gestaag. Oliewinning wordt steeds duurder. Dat is Peak Oil! De olie is nog lang niet op, maar er wordt nu al gevochten om de laatste oliebronnen.

In Engeland kunnen we zien wat het gevolg is van een benzinecrisis: er heerst paniek! De hele economie is immers nog altijd afhankelijk van de olie. Deze crisis zou kunnen overslaan naar Europa en zelfs naar de VS. Dit zijn de nieuwsberichten:

Fuel Frenzy: Petrol pump panic grips UK drivers

‘Want gas? Stop wars! UK fuel panic orchestrated by NWO’

UK petrol crisis to hit US?

Deze crisis zal wel weer overgaan, al zal er wat economische schade zijn. De volgende crisis kan echter elk moment toeslaan. Peak Oil maakt dat de olieprijzen en de olietoevoer zich bevinden in een soort achtbaan. Onze huidige manier van leven, die gebaseerd is op goedkope en gemakkelijk te winnen energie, zal over enige decennia volledig tot het verleden behoren. We kunnen ons daar maar beter op voorbereiden!

De volgende documentaire bestaat uit twee delen. Het eerste deel is gebaseerd op de situatie in de VS. Onze manier van leven is iets minder afhankelijk van benzine. Toch is deze documentaire heel herkenbaar. Weliswaar zijn we minder ingesteld op de auto dan de meeste mensen in de VS, maar onze manier van leven is na WO II wel steeds verder de kant op gegaan van consumeren en schulden maken. Dit eerste deel duurt 35 minuten.

Het tweede deel is een prachtige documentaire van de BBC. Deze begint in Devon, op de boerderij waar de documentairemaakster Rebecca Hosking is opgegroeid. Zij gaat op zoek naar een manier om deze boerderij voort te zetten zonder het gebruik van aardolie. De rol die de fossiele brandstof speelt in de huidige landbouw is enorm, de voedselindustrie is de meest energie-intensieve industrie! Zonder aardolie is er geen eten, tenzij… Om een wereldwijde hongersnood te voorkomen, zal de landbouw een heel andere richting moeten inslaan.

Rebecca gaat kijken op verschillende biologische boerderijen in Engeland. Het resultaat is een natuur-documentaire die zowel mooi als leerzaam is! Biologische landbouw lijkt de enige oplossing, maar dit is minder gemakkelijk dan men denkt. Niet alle gewassen zijn even geschikt voor deze manier van voedselproductie. We zullen daarom ook anders moeten gaan eten. De gevolgen van Peak Oil gaan echter nog verder: we zullen anders moeten gaan leven! Er zullen meer mensen nodig zijn om het voedsel te produceren. In de toekomst zal een groot deel van de bevolking daarom weer bestaan uit boeren en buitenlui.

The Problem – Peak Oil – Part One Understanding and looking forward. duurt anderhalf uur. De BBC documentaire begint na 35 minuten en duurt 55 minuten.

10 Reacties

 1. Fred

  Cuba heeft het 22 jaar geleden allemaal al meegemaakt:

  How Cuba survived peak oil:

  http://youtu.be/M5o9wJdwYzc

  Het lijkt er dus op dat ze daar echt voedsel hebben. ZONDER PESTICIDES EN ANDERE ANGLO-SAKSISCHE DESASTREUZE MANIPULATIES VAN ONZE VOEDSEL.

  VALT ER NOU ECHT NIEMAND IETS OP ALS HET OM ONZE VOEDING GAAT????????????????HET WORDT NAMELIJK MET DE DAG WALGELIJKER!!!!!

  Antwoord
  • mr. drs. Bou

   Dank je wel, Fred. Deze docu staat al op BOUblog, maar de herhaling kan geen kwaad. Het is een absolute MUST SEE!

   Die BBC documentaire is trouwens ook de moeite waard. Het verschil tussen Cuba en Engeland is immers het klimaat!

   Antwoord
 2. Herman Galjaard Aracruz ES Brasil

  Beste Bou,
  Wat zich in de financiële wereld afspeelt, gebeurt ook op de goederentermijnmarkten.
  Beïnvloeding van de prijs. (valuta en producten als olie)
  Dat is m.i. de grootste oorzaak van het probleem.
  Natuurlijk zijn de gemakkelijkst bereikbare olievoorraden het eerst aangesproken en wordt de winning ingewikkelder en duurder. (en daarmee de benzineprijs)
  Dat neemt niet weg dat nog steeds grote gas en olievelden worden gevonden, onder andere hier in Brazilië.
  Er is in de UK (en dat is overigens Europa) geen paniek. (hoogstens onder de burgers die helaas nog steeds denken dat ze in een democratisch land leven en dat politici aan het werk zijn in hun belang)
  Inderdaad zouden de politici zich moeten voorbereiden op het onvermijdelijke, maar dat wordt bewust niet gedaan. Ook het millieubeleid is een wassen neus en alleen de extra heffingen wordt interessant gevonden. Niet de oplossing voor een probleem.
  Het is (nog?) niet in het belang van de `schaduwmacht` die er nu nog alle belang bij heeft om die afhankelijkheid van olie in stand te houden.
  Op dit moment worden volstrekt onrendabele, rumoerige en horizonvervuilende windmolenparken aangelegd die de oplossing zouden moeten zijn en waaruit zou moeten blijken dat ´we´ millieuvriendelijk bezig zijn.
  Als TH Delft met regelmaat een zonenergie aangedreven autootje als eerste over de streep kan krijgen in Australië, dan zal het toch ook wel mogelijk zijn om zonpanelen te ontwerpen die betaalbaar en functioneel zijn?
  Probleem is, dat de wil er niet is.
  Als de prijs van de olie opgedreven wordt, dmv speculatie, dan is het ook nog eens interessant voor een tanker om nog even te wachten met lossen, wat dan, zoals je zelf al terecht stelde,de prijs tijdelijk naar een nog hoger niveau brengt. Als de prijs torenhoog gestegen is, dan is het in hun belang om de prijs weer snel te laten dalen omdat ze vrachten contracten hebben afgesloten tegen een hoge prijs terwijl kort daarna de prijs van olie weer sterk omlaag gaat door hun beïnvloeding van de markt.
  En zo tobben we voort in ´ons´ democratisch verenigd europa met onze op zo democratische wijze verkregen euro en ons op zo democratische wijze verloren rechten als Nederlander.

  Antwoord
 3. Ben

  Voorlopig zijn de olievoorraden nog nooit zo groot geweest en bepalen Shell en consorten de prijs en worden nog stinkerder rijk.

  Antwoord
 4. Sjuul van Dissel

  Beste BOU
  Wat mij na het zien van de BBC documentaire na enig zoeken naar de juiste bewoordingen [steeds weer lijken de woordjes symbiose en symbionten in mijn geheugen begraven onder een inmense berg alpha-parasitair gewauwel] in het kort tot het volgende brengt;
  Macrobiologisch-dynamisch leven in een ongeremd uitbundige diversiteit van symbionten die in symbiose met elkander tot nut van het algemene van ‘onze’ planeet Aarde leven. Jagers-verzamelaars als wij de mens zijn, zal Peak Oil ons die de verworven levensstandaard natuurlijk niet op zullen willen geven, ons dwingen het jagen-verzamelen als een symbiont onder de ontelbare symbionten van de planeet, terug te evolueren. Weliswaar exclusief ons paleobiologische bontvelletje.
  Dat laatste was vooral onze grootste sprong in de evolutie voor ons overleven in de omgevingen die wij ons zelf creëren waar dan ook op ‘onze’ planeet en sinds kort ook daarbuiten. Alhoewel mijn eigen kleding breiën nou niet bepaald mijn hobby is ken ik het wel.
  ‘Onze’!! planeet was onze grootste evolutionaire misstap die evolutionair hersteld moet worden. Béta’s moeten opnieuw de macht grijpen en met de nieuw verkregen kennis een nieuwe evolutie opstarten en aan de gang houden. Evolutionistische creationisten worden voor ons eigen bestwil. Ook de béta’s is niks menselijks vreemd maar zij missen gelukkig die alpha’s soort van creationisme die ‘onze’ planeet Aarde naar onze verdoemenis brengt.
  Het is om cynisch van te worden als je de actualiteit volgt en ziet hoe mensen elkander in godsnaam, van welke god dan ook, afslachten voor een plekje op ‘ons’ Aardrijk waaronder het zwarte goud zit waar hun idee van economie bedrijven helemaal van afhankelijk is.
  Ergo. Kan ik ook niet cynisch worden? Door het gegeven dat dit soort creaturen zich de superioriteit toedichten als nucleaire supermacht, het voortbestaan van de eigen soort [plus uiteraard alle andere soorten maar zelden hoor je dáár iemand over] op het spel te mogen zetten voor het behouden en uitbreiden van die macht over ‘onze’ planeet’s oliebronnen.
  Wat kan ik meer tegen hun zeggen dan, doe het alsjeblief niet voor mij, want ik red me wel zonder jullie stinkolie.

  Antwoord
 5. Fred

  De meeste Braziliaanse auto’s rijden overigens al meer dan 10 jaar op ALCOHOL.

  Antwoord
 6. japie

  Wederom een pareltje. Dank daarvoor.

  Antwoord
 7. mr. drs. Bou

  Beste Ben,

  Daar heb je gelijk in! De volgende bijdrage van The Real News gaat over speculatie op de oliemarkt. Op de oceanen drijven tankers vol met olie, die de speculanten niet willen verkopen, omdat ze speculeren op nog hogere prijzen.

  Er staat een Nederlandse vertaling onder van een domme vertaalmachine. Het gaat niet over de gas-prijzen, maar over benzine-prijzen! Voor wie geen Engels verstaat, kan deze vertaling misschien toch behulpzaam zijn.

  High Oil Prices Must be Subject of Criminal Investigation

  Antwoord
 8. mr. drs. Bou

  Welcome to the New Third World of Energy, the United States

  How Big Energy Companies Plan to Turn the United States into a Third-World Petro-State

  By Michael T. Klare

  Once upon a time, the giant U.S. oil companies — Chevron, Exxon, Mobil, and Texaco — got their start in North America, launching an oil boom that lasted a century and made the U.S. the planet’s dominant energy producer. But most of those companies have long since turned elsewhere for new sources of oil.

  Eager to escape ever-stronger environmental restrictions and dying oil fields at home, the energy giants were naturally drawn to the economically and environmentally wide-open producing areas of the Middle East, Africa, and Latin America — the Third World — where oil deposits were plentiful, governments compliant, and environmental regulations few or nonexistent.

  Here, then, is the energy surprise of the twenty-first century: with operating conditions growing increasingly difficult in the global South, the major firms are now flocking back to North America. To exploit previously neglected reserves on this continent, however, Big Oil will have to overcome a host of regulatory and environmental obstacles. It will, in other words, have to use its version of deep-pocket persuasion to convert the United States into the functional equivalent of a Third World petro-state.

  Het gaat over het afschaffen van alle milieu-regels, het uiterst giftige fracking en de winning van olie in natuurgebieden.

  Antwoord
 9. mr. drs. Bou

  Will Pumping More American Oil Lower Gas Price?
  Geüpload door TheRealNews op 3 apr 2012

  Robert Pollin: Speculation and manipulation key factors in price spike

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

twee + 7 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën