Selecteer een pagina

Archieven

Bruce Parry en de stam van de Kombai (Nieuw Guinea)

Bruce Parry is een voormalige Engelse marinier, maar tegenwoordig is hij TV presentator en avonturier. Hij is speciaal bekend geworden met zijn serie documentaires voor de BBC en Discovery, genaamd Tribe. In deze serie gaat Bruce op zoek naar stammen die nog leven op hun oorspronkelijke manier. De stam van de Kombai, die woont in het oerwoud van Nieuw Guinea, leeft nog volledig zonder de inmenging of inbreuk van de moderne tijd.

Onlangs stond er op BOUblog een documentaire over de Toulambi, een primitieve Papoea stam die deed alsof ze nog nooit een blanke hadden gezien. In de binnenlanden van Nieuw Guinea leven echter nog wel degelijk mensen die niet of nauwelijks met de blanke beschaving in aanraking zijn gekomen. De Kombai stam is daar een voorbeeld van.

Deze stam werd 25 jaar gelden ontdekt in de jungle van West Papoea, Nieuw Guinea. Zij leefden nog in het stenen tijdperk, ze maakten geen gebruik van metalen en ze vervaardigden geen keramiek. Deze manier van leven was 15.000 jaar geleden nog volledig normaal. Sindsdien werd op verscheidene plaatsten op aarde het pottenbakken ontdekt, al snel gevolgd door het reduceren van koper en andere metalen. De Kombai kennen deze technieken echter niet. Hun wapens en hun schaarse kleding maken ze van takken en bladeren, ze koken hun eten zonder een kookpot, direct in het vuur, of met hete stenen. Het oerwoud voorziet hen overvloedig van voedsel, ze hebben daarom veel vrije tijd. Als ze honger hebben, dan gaan ze even jagen of vissen, of op zoek naar eetbare planten. Daarna is er weer tijd voor ontspanning.

Men denkt dat er ongeveer 4.000 Kombai in de jungle leven, verspreid over 250 kleine clans die ieder een eigen taal spreken. Ze wonen in huizen die op hoge palen zijn gebouwd. Ze leven van de jacht en het verzamelen van kruiden en vruchten, het zijn jagers/verzamelaars. Alleen de vrouwen houden tamme varkens, die worden geslacht bij zeer speciale gelegenheden, zoals een huwelijk of een begrafenis.

De Kombai zijn kannibalen, maar wie daarbij denkt aan agressieve wilden die ieder ander mens zien als een mogelijke prooi, komt bedrogen uit. Hun kannibalisme blijkt deel uit de maken van een uitgebreid systeem van het geloof in geesten. Meestal wantrouwen ze buitenstaanders en voor de missionarissen die hen probeerden te benaderen, hadden ze geen belangstelling. Bruce Parry vond bij hen echter een vriendelijk onthaal. Hij deelde enige weken lang hun manier van leven. Dit resulteerde in een bijzondere documentaire over deze vriendelijke kannibalen die nog leven in het stenen tijdperk.

Tribe – Kombai duurt 60 minuten.

1 Reactie

  1. knofje

    Dank je Bou,
    Het is altijd heerlijk om de docu’s van Bruce Perry te kijken.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 − vier =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën