Archieven

Van het Leviathan gasveld tot de gaspijp naar Homs

Toen Israël tijdens de jaarwisseling van 2008-2009 Gaza plat bombardeerde, werd als reden gegeven dat de Palestijnse regering van Hamas de staat Israël bedreigde. De reden bleek echter een gasveld voor de kust van Gaza. Israël wilde voorkomen dat de Palestijnen dit gasveld zouden exploiteren! Eind 2010 werd bekend dat onder het oostelijke bekken van de Middellandse Zee een veel grotere bel aardgas ligt: het Leviathan gasveld. Het werd ontdekt door Noble Energy uit Texas en de hoeveelheid aardgas blijkt gigantisch!

Israel’s Leviathan Natural Gas Field May Boost GDP


Het aardgasveld strekt zich uit van de kust van Israël en Libanon tot Cyprus en het is van grote invloed op de huidige politiek in het Midden Oosten. Nu aardolie schaarser wordt en de oliewinning steeds duurder, is aardgas als energiebron een goed en nog vrij goedkoop alternatief. Het vervoer van aardgas is echter minder eenvoudig dan dat van aardolie. Men kan olie in een vat gieten of in een tanker vervoeren, maar aardgas is vluchtig en het transport vindt plaats onder druk. Een gaspijp is de eenvoudigste methode, al kan men aardgas ook vloeibaar maken bij een lage temperatuur en hoge druk. Vloeibaar aardgas of LPG is echter uiterst explosief!

In plaats van dat men blij is met deze geweldige vondst, maakt het gasveld de politiek in het Midden Oosten nog meer explosief. Twee recente artikelen van de historicus F. William Engdahl gaan over de politieke implicaties van dit gasveld.

The New Mediterranean Oil And Gas Bonanza

Part I – Israel’s Levant Basin – A New Geopolitical Curse?
By F. William Engdahl, Author of Century of War – Anglo-American Oil Politics
2-19-12

Recent discoveries of not just significant, but huge oil and gas reserves in the little-explored Mediterranean Sea between Greece, Turkey, Cyprus, Israel, Syria and Lebanon suggest that the region could become literally a “new Persian Gulf” in terms of oil and gas riches. As with the old Persian Gulf, discovery of hydrocarbon riches could as well spell a geopolitical curse of staggering dimension.

Long-standing Middle East conflicts could soon be paled by new battles over rights to oil and gas resources beneath the eastern Mediterranean in the Levant Basin and Aegean Sea. Here we explore the implications of a gigantic discovery of gas and oil in offshore Israel. In a second article we will explore the implications of gas and oil discoveries in the Aegean between Cyprus, Syria, Turkey, Greece and Lebanon.

The New Mediterranean Oil and Gas Bonanza

Part II: Rising energy tensions in the Aegean—Greece, Turkey, Cyprus, Syria
by F. William Engdahl

The discovery in late 2010 of the huge natural gas bonanza off Israel’s Mediterranean shores triggered other neighboring countries to look more closely at their own waters. The results revealed that the entire eastern Mediterranean is swimming in huge untapped oil and gas reserves. That discovery is having enormous political, geopolitical as well as economic consequences. It well may have potential military consequences too.
Preliminary exploration has confirmed similarly impressive reserves of gas and oil in the waters off Greece, Turkey, Cyprus and potentially, Syria.

Greek ‘energy Sirtaki’
Not surprisingly, amid its disastrous financial crisis the Greek government began serious exploration for oil and gas. Since then the country has been in a curious kind of a dance with the IMF and EU governments, a kind of “energy Sirtaki” over who will control and ultimately benefit from the huge resource discoveries there.

En Russia Today schreef: Israel’s oil and gas discovery fuels Middle East tension

Om het aardgas te verkopen aan Europa, moet er een pijplijn komen van Cyprus naar Griekenland. De voormalige Griekse minister van economische zaken is nu minister van energie! In november 2011 bezocht hij Israël, om te praten over aardgas!

Exclusive interview with Greek Minister Giorgos Papakonstantinou

“We are trying to make Greece the hub for gas transit to northern European countries either via Italy or through the Balkans,” Greece’s environment, energy and climate change minister stressed to The Jerusalem Post in an exclusive interview on Monday morning in Jerusalem.

We begrijpen nu waarom Griekenland niet uit de Euro mag stappen, maar de ene miljardenlening na de andere krijgt. Het Amerikaanse bedrijf Nobel Energy, dat het gasveld zal exploiteren in wat Israël beschouwt als zijn eigen Middellandse Zee, heeft een vestiging op het Griekse deel van Cyprus. Over enkele jaren zal Griekenland daarom cruciaal zijn voor de aanvoer van aardgas naar Europa. Nu Griekenland min of meer failliet is, wil men het land voor die tijd dwingen om zijn infrastructuur te privatiseren. De winst van het aardgas gaat dan niet naar de Griekse bevolking, maar naar de corporaties.

Als we kijken naar de Arabische Lente die begin vorig jaar niet zo heel erg spontaan ontstond, dan blijkt dat alle Arabische landen waar deze zogenaamde lente tot een machtswisseling leidde, exporteurs van aardgas zijn. Libië en Tunesië leverden aardgas aan Italië. Ook in Egypte wordt aardgas gewonnen en dit wordt via een pijpleiding vanuit El Arisch naar Israël, Jordanië, Syrië en Libanon geëxporteerd. Het plan was om deze pijpleiding door te trekken naar Turkije, maar het eindpunt ligt op dit moment nog in Homs.

In het oosten van Syrië wordt aardolie gewonnen, evenals in Irak. Een oudere oliepijplijn loopt van Irak naar Homs, waar een olieraffinaderij staat. Nu is Homs toevallig ook de stad die was bezet door Al Qaida rebellen en die na een strijd van drie weken nu is heroverd door het Syrische leger. Reeds in maart vorig jaar waarschuwde Patrick Seal voor de explosieve toestand in Syrië! The Syrian Time Bomb

Opvallend is ook dat de pijpleidingen voortdurend exploderen. Op 3 januari 2012 ontplofte er een pijplijn in Homs:
Syria pipeline explodes as Arab League mission limps on

The government blamed a Syria pipeline explosion today on ‘terrorists.’ Meanwhile, concerns mount that the Arab League mission to Syria won’t stop the fighting.

Op 15 februari ontplofte er weer een pijplijn in Homs:
Explosion damages pipeline in Syrian city of Homs

Activists said the pipeline carried crude oil from the Rumeila fields in the eastern Syriac Desert to the Homs refinery, one of two in the country.

Op maandag j.l. was het alweer raak, nu in het oosten van Syrië:
UPDATE 1-Explosion hits oil pipeline in eastern Syria

* Explosion hits pipeline as troops, tanks deploy in city
* Sources say rebels have re-armed in recent months

AMMAN, March 5 (Reuters) – An explosion hit an oil pipeline near the town of Quraiya in Syria’s eastern province of Deir al-Zor on Monday as Syrian troops began a military operation in the region, opposition activists said.
They said a bomb appeared to have been detonated near the pipeline, which runs to a refinery on the coast, and smoke could be seen five km (three miles) away.
“The explosion was big. It occurred two hours ago as armoured trucks and tank carriers spread in the region. They already stormed two villages – Boqros and Mouhassan – in what could be a prelude to a fullscale military assault,” Sheikh Ismael, one of the activists, told Reuters.

Ook de gasleiding die vanuit Egypte naar Israël en Jordanië loopt, ligt voortdurend onder vuur:
6 maart 2012: Egypt’s gas pipeline to Israel and Jordan bombed for 13th time.

Voor de vondst van het Leviathan gasveld waren Irak en Iran de meest voor de hand liggende leveranciers van olie en aardgas aan Europa. Olie kan per schip, al zijn olietankers tegenwoordig kwetsbaar voor de piraten die opereren rond de monding van de Rode Zee. Een pijpleiding zou daarom uitkomst kunnen brengen. Dat geldt ook voor gas, maar de meest logische route voor een pijplijn loopt via Damascus! En daar werkt die vreselijke dictator Assad samen met dat vreselijke Iran en met Rusland, waar nu die vreselijke Poetin is herkozen!

Iran, Syria: Pipeline Repairs and Diplomatic Deals
Global Intelligence, Stratfor, December 13, 2007

Iraq and Syria will speed up repairs on an oil pipeline connecting the northern Iraqi oil field of Kirkuk and the Syrian port of Banias, Iraqi Foreign Minister Hoshyar Zebari has said. The deal, which is of great importance to Syria, only came about after behind-the-scenes talks with the United States.
The Kirkuk-Banias pipeline, built in the early 1950s, was the target of a U.S. airstrike during the 2003 Iraq invasion. Since then, Sunni insurgents have struck it several times, rendering it completely inoperable since the war began. With a full nameplate capacity of 300,000 barrels per day (bpd), this 547-mile pipeline will need extensive rebuilding and repair. The patch job for the Iraqi side of the pipeline has been awarded to Russia’s Stroitransgaz, a subsidiary of state-owned firm Gazprom. The repairs probably will take years to complete, according to Iraqi energy officials.

Misschien wil men liever een nieuwe pijp leggen dan de oude repareren:

The oil road through Damascus

Middle East oil transit routes are at risk from Islamist revolutions and Iranian threats. Does Syria present an opportunity for the West to bypass the most troubling oil chokepoints? Is that a strong driver behind the West’s interest in the Syrian rebellion? Instability all along the oil road is at its highest point in decades, and Syria’s history as a perennial spoiler and location as a potential energy path cannot have been missed.

Is a post-Assad Iraq-Syrian mega-pipeline in the works?

Vorige week, op 2 maart, is ook in Saoedi-Arabië een belangrijke oliepijplijn ontploft. Het gevolg zou kunnen zijn dat de olieprijzen nog verder stijgen. Want de dure olie van dit moment wordt niet veroorzaakt door economische, maar door politieke factoren, en door speculatie!

Saudi Unrest Will Trigger Further Oil Price Hikes

Dit artikel is voor een groot deel gebaseerd op twee video’s naar aanleiding van een podcast van Adam Curry, die nu met John C. Dvorak een praatshow doet: No Agenda Episode 381. Ook is er een bijbehorende website: No Agenda TV. Die video’s gaan nogal snel en zonder achtergrondinformatie zelfs te snel. Het wordt echter begrijpelijk als men van te voren de kaarten bekijkt die Adam Curry heeft verzameld op http://pipelines.curry.com/. Daarop is te zien hoe de pijpleidingen lopen. Deze kaart laat alle oliepijpleidingen zien! Detailkaarten staan hier. De volgende kaart laat de gasleidingen zien: de rode zijn van Rusland en de blauwe van het “vrije Westen”, oftewel de grote oliecorporaties.

Ook komen er nogal wat namen en afkortingen voorbij. TAPI, de Trans-Afghanistan Pipeline zou gaan lopen van noord naar zuid, dwars door Afghanistan naar Pakistan, om te eindigen in de havenstad Gwadar in Balochistan. Hillary Clinton noemt dit de New Silk Road. Balochistan ligt aan de Indische Oceaan, op de grens van Pakistan met Iran.

IPI, de Iran–Pakistan–India gas pipeline, noemt men ook wel de peace pipeline. Ook deze loopt door het conflictgebied Balochistan!

De Sumed pipeline loopt langs het Suezkanaal naar de Middellandse zee. Deze oliepijplijn dient om het tankerverkeer in het kanaal te beperken. Ook deze pijplijn is kwetsbaar voor aanslagen!

De TAPI pijplijn zou lopen van Turkmenistan naar Pakistan. Yosef A. Maiman is president van de Amerikaans Joodse Merhav group, die onder andere de gasbronnen bezit in Turkmenistan.

The Merhav Group is involved in major project development and holdings in the fields of energy, petrochemicals, infrastructure, water treatment, telecommunications, agriculture, dairy, agribusiness, electronics and financial services in the Middle East, South America, Central America, Europe, The Commonwealth of Independent States and Africa.

Merhav has developed a successful record in project development, management, contracting and finance. Projects range from the landmark US$ 1.2 billion MIDOR Israeli-Egyptian joint petroleum refinery where Merhav served as co-developer and held 20% of the equity, the development in Central Asia of gas infrastructure, oil refinery and petrochemical industry projects in excess of US$ 1.6 billion, to major holdings in Venezuelan cable television.

De Trans Mediterranean pipeline is een gaspijp die vanuit Afrika naar Italië en Spanje loopt. Sinds de Arabische lente is de aanvoer echter sterk verminderd.

It’s ALL about the PIPELINE! Syria, Iran, Arab Spring, etc. duurt 12 minuten.

Pas op: het geluid in de volgende video is veel sterker!

The Obama, Bush, Clinton PIPELINE WARS! duurt 15 minuten

Hier staat deze praatshow van Adam Curry. Het eerste half uur is niet zo interessant, maar na een half uur begint hij over aardolie, aardgas en Syrië. Het gaat volgens hem nu niet langer om olie, maar om aardgas! In Japan heeft men na Fukushima vrijwel alle kerncentrales gesloten. Het land heeft nu een grote behoefte aan gas. Het gaat ook over Griekenland en over Cyprus, dat voor 2/3 deel bij Griekenland hoort. Het is ook niet langer een oorlog tussen verschillende landen, maar een oorlog van corporaties die onderling vechten om de winst! Die winst zit echter niet in het gas, maar vooral in de transportkosten!

En wie heeft het grootste belang bij de verwoesting van de Arabische pijplijnen? Ik denk dat dit begint met Is en eindigt op raël. Hier is nog een kleinigheid: Leviathan is een zeemonster!

13 Reacties

 1. mr. drs. Bou

  Celente: Hawks circling over Iran as only ally Syria on ropes

  Antwoord
 2. mr. drs. Bou

  Turkije sluit olie en gas deal met Shell

  gepubliceerd op 16 november 2011

  Turkije zal volgende week een contract met Shell tekenen voor onderzoek naar olie en gas voorraden op open zee. Dit meldde minister van Energie Taner Yildiz aan persbureau Anatolia.

  “We zullen een nieuw contract tekenen voor het zoeken naar olie en gas in zowel onze grond als in onze wateren. Volgende week zullen we met Shell aan tafel zitten,” aldus minister Taner Yildiz. De minister heeft echter niet precies aangegeven waar er naar nieuwe voorraden gaat worden gezocht.

  Turkije’s zet komt na die van de Cypriotische regering (die niet wordt erkend door Ankara). Zij sloten een deal met het Amerikaanse energiebedrijf Noble voor gaswinning uit de zuidelijke kust van het verdeelde eiland Cyprus.
  In september van dit jaar stuurde Turkije een schip, de Piri Reis, naar de regio na de ondertekening van een akkoord met de afgescheiden Turkse Republiek Noord-Cyprus, voor het zoeken naar gas.

  Turkije zegt nu dat de Cypriotische regering geen rechten heeft om een energie-exploratie uit te voeren, terwijl de door de VN gesteunde gesprekken over hereniging van het eiland gewoon doorgaan.

  Antwoord
 3. mr. drs. Bou

  Engdahl: Arab spring a Pentagon strategy

  Geüpload door RussiaToday op 16 mrt 2012

  The UN-Arab League envoy Kofi Annan has urged the UN Security Council to break the political deadlock on Syria. He said ‘unity over the crisis will help his peace mission’ – comments he made during his briefing to the body about his findings following his recent visit to Damascus. William F. Engdahl, researcher and author of “Full Spectrum Dominance: Totalitarian Democracy in the New World Order”

  Antwoord
  • mr. drs. Bou

   Dank je wel, José! 🙂

   Antwoord
 4. Ben

  Syrian Rebels are Foreign-backed Terrorists

  Latest terrorist attack in Damascus illustrates illegitimacy of both Syria’s rebels & the UN/NATO backing them.

  Update: March 19, 2012 – It is now confirmed that Saudi Arabia is shipping arms to foreign fighters and Syrian rebels operating out of Jordan. The Australian reports in their article, “Bombs in Syria as Saudis ‘send arms to rebels’,” that “Saudi military equipment is on its way to Jordan to arm the Free Syrian Army,” quoting an Arab diplomat. Of course, as reported below, the “Free Syrian Army” is led not by Syrians, but by NATO-backed Libyan militants from the US State Department-listed terrorist organization, the Libyan Islamic Fighting Group.

  It must be noted that Saudi Arabia in turn, receives its weapons and a significant amount of military funding from the United States.

  March 18, 2012 – A twin terrorist bombing in the Syrian capital of Damascus, allegedly targeting government buildings, ripped through a Christian neighborhood killing an estimated 27, mostly civilians. A third bomb exploded, killing only the driver of the car it was placed in, in what was apparently an attempted triple suicide bombing. CBS News reports (1) that after other similar attacks, U.S. officials suggest Al Qaeda terrorists “may be” amongst the Syrian rebels. However, while the West attempts to portray this as an unexpected development, we shall see that it not only was likely, but in fact the premeditated modus operandi of Western-backed destabilization efforts directed at upturning not only Syria, but the entire Arab World.

  Antwoord
 5. mr. drs. Bou

  Shock and Awe: See what the Syrian terrorists are doing

  Below are graphic images, in the form of films, of atrocities carried out by the western-backed Syrian terrorists. For all those who have aided, financed or supported this filth against the Syrian government, I would urge you to watch these movies from beginning to end and then reconsider very carefully what you have started.

  For all those western politicians, particularly those from the FUKUS-Axis (France, UK, US and Israel) who have been supporting or financing or arming the Syrian “opposition” “activists”, for all those media professionals who have been misguiding their readers or viewers by showing only one side of the story, selling the notion that the Syrian government is brutal and is carrying out a unilateral war against repressed civilians, then here is something very unpleasant for you to see: the atrocities carried out by the terrorists you have supported, aided or armed.

  I would issue a word of warning first: these videos are absolutely horrific to watch, they are highly disturbing and extremely distasteful and should not be viewed by those who have any physical or mental disability. They have been smuggled out of Syria and made available to this column. They are the atrocities perpetrated against innocent civilians or members of the Syrian security forces by terrorists backed by the west.

  Zie voor de bedoelde video’s de bovenstaande link. Ze zijn echt walgelijk!

  What’s goin’ on at the Turkish-Syrian border?

  By Pepe Escobar

  April 11, 2012 “Information Clearing House” — There is a video [1] that could be loosely translated as “Terrorist Turkish border opening fire on the Syrian side” that pretty accurately sums up what’s going on at the ultra-volatile geopolitical hotspot of the moment.

  The voice over says, “This is the Syria-Turkey border, and this is an operation of the Free Syrian Army [FSA] … The Gate [that would be the Syrian side of the border, housing the Gate checkpoint] is going to be seized.”

  What this means is that Turkey is sheltering the FSA right on the border, only a few meters – and not kilometers – away from Syrian territory. Way beyond hosting a North Atlantic Treaty Organization (NATO) command and control center in Iskenderun for months now – a fact already reported by Asia Times Online – Turkey has now advanced right to the border, enabling a back-and-forth by heavily weaponized guerrillas/mercenaries to attack a sovereign state.

  Imagine a similar scenario happening, say, at a Mexican-US border in Arizona or Texas.

  This can be seen as a very peculiar Ankara interpretation of “safe havens” and “humanitarian corridors” as outlined by what can be seen as the prime blueprint for regime change in Syria: a report [2] by the Saban Center at the Brookings Institution, authored by the usual cocktail of Israeli firsters and Qatar-affiliated Middle East “experts”.

  Bogus ‘Ceasefire’ in Syria as Washington Prepares War Pretext

  By Adam Ford

  April 11, 2012 “Information Clearing House” — To get some idea of how absurd the Syria situation is, imagine the following scenario:

  The United States government is under attack by an insurgent group, which lists kidnappings and bombings in its modus operandi. The insurgents are being aided by Canada and Mexico, with Mexico planning to seize some US territory in order to create a ‘humanitarian corridor’. Not surprisingly, the Obama administration tries to put down the insurgency. Sure, it is often brutal and uncaring in doing so, but when did any regime respond with passivity in the face of a guerrilla uprising? Meanwhile, threats from China and Russia have compelled Obama to agree to United Nations inspections, and finally a ‘ceasefire’. But the terms of the ceasefire demanded by America’s imperialist rivals stipulates that the government forces remove themselves from towns and villages first, before the ‘rebels’ stop their attacks forty-eight hours later.

  Expect War. It’s Coming

  By Stephen Lendman

  April 11, 2012 “Information Clearing House” — When Washington plans regime change, wars are waged if other methods fail.

  For over a year, Western-generated violence ravaged Syria. Assad remains firmly in control. As a result, expect war. All signs suggest it.

  Annan’s so-called peace plan is sham cover for what’s planned. A longstanding imperial tool, he’s part of the problem, not the solution. Instead of pointing fingers the right way, he blames Syria for insurgent crimes.

  So does Ban Ki-moon, calling Assad “fully accountable for grave violations of human rights and international humanitarian law.” He added that government forces are using the so-called April 10 halt to violence deadline as an “excuse” to increase it.

  Assad deplores it and accepted deadline terms provided both sides comply. Under orders, Western-controlled insurgents refuse. Peace and stability assure status quo conditions Washington rejects. Regime change requires violence, the more the better.

  Antwoord
 6. mr. drs. Bou

  De oogst van vandaag in Information Clearing House, niet allemaal gelezen, maar uit de koppen spreekt reeds dat Syrië systematisch kapot wordt gemaakt. Balkaniseren heet dat…

  UN Security Council votes unanimously to authorize observer mission to monitor Syrian cease-fire: Russia, which has veto power on the panel, said Saturday it would back the resolution because Moscow found it “balanced” and it sends a strong message to both the Syrian government and armed opposition forces. http://nyp.st/JdsKJH

  Full Text of resolution 2042 on Syria ceasefire observers: http://bit.ly/HFUGL5

  Syrian TV reports armed groups attack state broadcasting building : Syrian Television reports gunfire in the city of Aleppo on Saturday and says armed groups had blockaded the broadcasting building of Syrian Television. http://reut.rs/HS955U

  Armed Group Murders Syrian General at Home : Gunmen murdered in cold blood Brigadier General Walid Jouni in his home in Jaramana near this capital, despite the cease fire abided by the government, a source from the Ministry of Interior informed this Friday. http://bit.ly/HJ1zKS

  Despite Truce New Armed Infiltration Attempt Against Syria : According to reports, when confronted, the armed men fled to Turkey, where they receive protection from the Turkish government of Prime Minister Recep Tayyip Erdogan. http://bit.ly/HJLjrn

  Russian Warships to Patrol Syrian Coast:
  Russian warships will be continuously deployed for patrol duty off the Syrian coast in the Mediterranean, a high-ranking source in the Russian Defense Ministry said on Friday. http://en.rian.ru/world/20120413/172799962.html

  Antwoord
 7. mr. drs. Bou

  Amerikaanse interesse in Griekenland

  Het lijkt wel of Amerika de laatste tijd meer interesse heeft voor Griekenland dan Europa. Een aantal feiten die ogenschijnlijk niet veel met mekaar te maken hebben, kunnen misschien toch een verband tonen en zouden wel eens tot een nieuwe balans in het zuidoostelijke Middellandse Zeegebied kunnen leiden

  Antwoord
 8. Mark

  Een indrukwekkend verslag!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën