Archief
Artikelen

Iemand stuurde me de link naar een animatie over peak oil. Deze blijkt zeer duidelijk over de problemen die ons te wachten staan. Voor wie nog niet heeft begrepen wat peak oil betekent, wordt dit eenvoudig uitgelegd en prettig geïllustreerd. Aardolie is een fossiele brandstof die gedurende miljoenen jaren is ontstaan uit levende organismen die na hun afsterven werden begraven onder een laag sediment. Er zijn ook mensen die zeggen dat aardolie ontstaat in de aardmantel en dan opwelt naar de aardkorst, maar zelfs als dit zo zou zijn, dan maakt het niet uit. De aantoonbaar aanwezige aardolie wordt sneller verbruikt dan er nieuwe bronnen worden gevonden. Kortom: OP = OP !!!

Deze animatie over peak oil gaat echter niet alleen over aardolie. Alle alternatieven komen aan bod. Er wordt dan getoond hoeveel energie er nodig is om een dergelijk alternatief te verwezenlijken. In de meeste gevallen levert alternatieve energie dan gewoon niet voldoende op! Ook wordt er gekeken naar andere grondstoffen, ook daar geldt: OP = OP. Om het huidige systeem van economische groei te handhaven, zijn steeds meer energie en grondstoffen nodig en die zijn er op deze aarde niet.

Het enige alternatief is een andere leefstijl. Deze bestaat uit zuinigheid met vlijt, uit het consumeren van plaatselijk geproduceerde waren en de weigering om nog schulden te maken bij een bank die geld uit het niets creëert. Als we dit niet aanvaarden, is er eigenlijk geen toekomst meer.

There’s No Tomorrow duurt 35 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

7 Reacties op “Peak Oil voor wie het nog niet snapt”

 • kolonel koekwous:

  Misschien verhelderend om te weten, dat wij (den mensch) op dit moment al 3 tot 4 aardes nodig hebben, aan resources dus, in het jaar 2100 of zo. Kort door de bocht, we’re f*cked. En of we het nu peak oil, of later peak food, peak water ( ja schoon drinkwater )of wat dan ook noemen. We verbruiken meer als dat er is. Roofbouw. Peak whatever, is peak prices. Dat is wat er gebeurt, en dat is de toekomst.
  De gevolgen zijn nog niet te overzien.
  Zolang dit http://www.nu.nl/buitenland/2202665/mexicaan-slim-rijkste-mens-wereld.html aan de orde is op dees’ aardkloot, blijft het voor een ieder peak oneerlijk verdeeld.;-)

  • mr. drs. Bou:

   Dank u wel, kolonel. Maar mensen die zo rijk zijn, zijn niet erg slim. De enige slimme verdeling is een gelijkmatige verdeling. Anders moet je weer een hek om de tuin met waakhonden die te veel vlees vreten… 😉

 • Beste BOU
  Peak Oil? Nee dan Peak Kid’s! Maar op zoekwoordjes als bijvoorbeeld; eenkindpolitiek china artikel, komt google op maar 2380 resultaten. Er is dus ook hierin overduidelijk sprake van een algemene verstandsverbijstering?
  Overigens wordt exponentiële krimp na verloop van tijd [over de piek heen] ook steeds trager [in plaats van sneller]. Wat veronderstelt dat er na een crisistijd waarin alles, dus niet alleen de economie, in het honderd loopt er spoediger een balans ontstaat dan wanneer er sprake zou zijn van een [catastrofale] lineaire krimp. Er is dus eerder tijd om de fouten uit het verleden te herstellen en over te gaan op duurzame lange termijn planning, vies woord tegenwoordig voor onze ‘intelligentia’, als die ‘onze’ intelligentia tenminste slim genoeg worden om te stoppen met het promoten van oorlog om ‘ons’ door middel van oorlog te ‘verzekeren’ van olie, dan algemeen wordt aangenomen. Al zal het toch ook over eeuwen gaan voor er weer ruimte komt voor groei. Veel beter is het dus als meteen wordt begonnen met het stoppen met het promoten van oorlog.
  Maar zal er ooit sprake zijn van intelligentia die slim is geworden of signaleer ik hier een oxymoron? Hè laat mij nou ook eens dure woordjes gebruiken! Maar er zijn natuurlijk nog meer mogelijkheden waarop groei tot stilstand komt. http://www.rijnlandmodel.nl/achtergrond/methoden/groeiwetten_algemeen.htm
  Leuke site overigens, die ga ik vaker bezoeken denk ik nu, maar dat kan dus ook weer even snel niet meer zo zijn. Maar lijkt me nu wel oké. http://www.rijnlandmodel.nl/

 • mr. drs. Bou:

  Dit is peak oil:

  The true cost of oil: Garth Lenz

  Zie ook:
  http://www.boublog.nl/14/04/2008/peak-oil-en-het-canadese-teerzand/

 • Beste BOU
  Eigenlijk is het bitumenzand. Bituum is een oliebestandsdeel en teer is een product verkregen uit steenkool of hout. [kool]Teer werd medicinaal ook in zalven verwerkt voor op de huid gebruikt tegen allerlei dermatologische kwalen, en dat mag nu wel weer. Maar voor op de scheepshuid van mijn meer dan honderd jaar oude voormalige 150 tons vrachtscheepje [nog niet de helft laadvermogen van de 400 tons trucks die daar rondrijden], dat nu omgebouwd tot woonboot een tweede leven kreeg, mag het om millieutechnische redenen niet. Zeer tot verborgen schade van het millieu, doordat er nu als ik de adviezen zou opvolgen, er andere producten op zouden moeten die met geweldig complexe chemische processen uit olie worden verkregen. Terwijl die eigenlijk onvervangbare koolteer in elke retortoven bij de productie van cokes en [stads]gas als bijproduct eenvoudig met het opendraaien van een kraan onderin de retortoven afgetapt kan worden. Het verdunningsmiddel voor de smeerbaarheid wordt even eenvoudig uit de emissiegassen gedestileerd. Mijn boot bleef er in elk geval vanaf 1906 honderd jaar roestvrij mee. Maar voor de laatste 15 jaar dus is de investering in die moderne epoxy verven die de chemische industrie als teervervanger op de markt brengt ten eerste veel te hoog en ten tweede ontoereikend en ten derde, zoals ik al zei, veel millieubelastender dan het ooit was met een één á twee jaarlijkse teerbeurt boven de waterlijn, en onder de waterlijn om de plusminus 5 jaar, wat in gewoon Hollands knippen en scheren heet.
  Ik heb wel eens een betoogje gelezen over dat liberale politiek altijd het tegenovergestelde bewerkstelligt als wat beweerd wordt het te willen bewerkstelligen. Nou met millieufanaten is het IMHO precies eender zo. Maar oké, er is soms geen alternatief als er gegeneraliseerd wordt en alle nadelen voor het millieu op een hoop wordt gegooid en alles dan maar moet wijken voor het groter goed voor de grootse meerderheid of zoiets. In nepliberale neoliberale termen heet dat dan het vermarkten van onze planeet Aarde zonder aanziens des haar bewoners. De ontginning in dagmijnbouw van de teerzanden in Canada is zo’n vermarkting waar ik mijn twijfels over koester. Mijn twijfel over wat het alternatief is voor een aan olie verslaafde economie als de Amerikaanse.
  Een grondstoffenoorlog met militaire middelen en geopolitieke CIA geheime actie’s is zeker geen alternatief. Maar dat zijn ‘De Kleine Aarde’ macrobiologisch-dynamische aktievormen ook niet. Als het dan persé op de nepliberale manier moet dan moet er volledig en voor de volle 100% geëist worden dat door de vervuiler voor de volle 100% van de lokale en de globale millieuvervuiling gegarandeerd wordt betaald. Gedetailleerde luchtfoto’s maken vooraf en achteraf als is gestopt met de teerzand oliewinning, en die dan met elkaar vergelijken.
  Canada heeft de EU kortgeleden al gedreigd met maatregelen als zij teerzand producten wil boycotten. Bituum is in teerzand al millennia een product dat in de bouw van schepen en gebouwen beschavingen mogelijk maakte. De ark van Noach schijnt er volgens de overlevering ook al mee waterdicht te zijn gemaakt. Eenmaal in de economie te zijn verbrand op een manier die onze hele planeet zodanig schaadt dat die een Ark van Noach die zichzelf opbrand wordt. Werd het de bewoners van onze planeet’s laatste overdosis of gaan die bewoners die niet verslaafd zijn aan olie die mijnbouw bedrijven echt alle kosten voor de volle 100% in rekening brengen? http://www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/article/detail/3197281/2012/02/23/Canada-ruziet-met-EU-over-olie-uit-teerzand.dhtml Puur en clean gezien zou de EU er een oorlog voor over moeten hebben als dat het enige overgebleven alternatief is wat nodig is. Dus hoop ik van ganser harte dat om mee te beginnen de EU daadwerkelijk Canada gaat boycotten. Een paar preventieve om erger te voorkomen oog om oog tand om tand bommentapijtjes op de plant kan altijd nog zeg ik met sarcasme naar aanleiding van deze video [Nederlands ondertiteld] Ronan Doyle 2006 http://video.google.co.uk/videoplay?docid=5357867570699456785 die ik van een eerdere BOUblog http://www.boublog.nl/29/05/2009/911-oil-smoke-and-mirrors/ naar hier haal.
  Ondertussen zal ik noodgedwongen mijn scheepje nog maar eens in de [eetbare] gekookte lijnolie moeten zetten in de lente en de herfst, en het onderwaterschip moeten prijsgeven aan de elementen. Terwijl nou juist dàt nou net niet nodig was. Maar het zal mijn tijd nog wel duren.
  Maar voorlopig roert maart ze staart nog even en heb ik vanavond toch maar de oliekachel, ook al zo’n antiek onverwoestbaar stuk techniek van plusminus half zo oud als de boot, een paar uurtjes aan. Of de olie uit een Nederlands olieveld komt is me niet bekent, maar het zou zo maar kunnen want er wordt nog steeds olie gewonnen in ons land en helaas geen steenkool meer. Je ziet, ik draag mijn lokale steentje wel bij maar dat is een druppeltje op een gloeiende plaat en psssst dan is het verdampt.
  Kompels en olieboorders is een mensensoort naar mijn hart, maar hun bazen moesten veel voorzichtiger zijn met dat smerige goedje. ”Een woordvoerder van BP zei in een reactie dat de Britse oliemaatschappij al meer dan 8 miljard dollar aan claims heeft vergoed. BP zal alle verdere ‘legitieme claims’ betalen en zal helpen de schade aan economie en milieu te herstellen, voegde hij eraan toe.”‘ http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/3197391/2012/02/23/BP-aansprakelijk-voor-kosten-olieramp-Golf-van-Mexico.dhtml
  Voor de Alberta teerzanden en de taiga moet je er bijvoorbeeld niet aan denken dat de bedrijfswinsten van de oliebedrijven gaan worden veilig gesteld door de hele streek met branden ‘schoon te maken’ wanneer de winsten dalen. Ze zijn er zomaar toe in staat zoals we bijvoorbeeld in Nigeria zien gebeuren. En het is altijd handig als dan de natieve bevolking de schuld ervan krijgt. Die moeten dus vooral hun volledige medewerking verlenen om !@#$€&! niet verdacht te kunnen worden. Ja ja zo gaat dat in de nepliberale wereld van het grote geld en macht van de mainstream massamedia. Die paadjes zijn al zo platgetreden maar steeds weer trapt de ignorante aan olie verslaafde ‘hard werkende mens’ erin.

 • mr. drs. Bou:

  Een helder artikel van Michael Klare, voor wie het nog niet snapt!

  A Tough-Oil World

  Why Twenty-First Century Oil Will Break the Bank — and the Planet

  By Michael T. Klare

  March 14, 2012 “Tom Dispatch” – – Oil prices are now higher than they have ever been — except for a few frenzied moments before the global economic meltdown of 2008. Many immediate factors are contributing to this surge, including Iran’s threats to block oil shipping in the Persian Gulf, fears of a new Middle Eastern war, and turmoil in energy-rich Nigeria. Some of these pressures could ease in the months ahead, providing temporary relief at the gas pump. But the principal cause of higher prices — a fundamental shift in the structure of the oil industry — cannot be reversed, and so oil prices are destined to remain high for a long time to come.

  Those who claim that the world remains “awash” in oil are technically correct: the planet still harbors vast reserves of petroleum. But propagandists for the oil industry usually fail to emphasize that not all oil reservoirs are alike: some are located close to the surface or near to shore, and are contained in soft, porous rock; others are located deep underground, far offshore, or trapped in unyielding rock formations. The former sites are relatively easy to exploit and yield a liquid fuel that can readily be refined into usable liquids; the latter can only be exploited through costly, environmentally hazardous techniques, and often result in a product which must be heavily processed before refining can even begin.

  The simple truth of the matter is this: most of the world’s easy reserves have already been depleted — except for those in war-torn countries like Iraq. Virtually all of the oil that’s left is contained in harder-to-reach, tougher reserves. These include deep-offshore oil, Arctic oil, and shale oil, along with Canadian “oil sands” — which are not composed of oil at all, but of mud, sand, and tar-like bitumen. So-called unconventional reserves of these types can be exploited, but often at a staggering price, not just in dollars but also in damage to the environment.

  In the oil business, this reality was first acknowledged by the chairman and CEO of Chevron, David O’Reilly, in a 2005 letter published in many American newspapers. “One thing is clear,” he wrote, “the era of easy oil is over.” Not only were many existing oil fields in decline, he noted, but “new energy discoveries are mainly occurring in places where resources are difficult to extract, physically, economically, and even politically.”

Laat een reactie achter

Recente reacties