Selecteer een pagina

Archieven

De Toulambi, primitieve Papoea’s spelen prima toneel

Onlangs stuurde een vriendin me de link naar een uiterst charmante documentaire. De Belgische antropoloog en filmer Jean Pierre Dutilleux had in 1976 een wilde stam ontdekt in Nieuw Guinea. Deze Papoea’s hadden nooit eerder blanke mensen gezien en ze vonden de witte mensen “zombies”, levende doden. Ze waren angstig en verbaasd bij dit eerste contact met de blanke beschaving. Er is alleen een klein probleem: Deze wilde Papoea’s zijn leden van de Toulambi stam die reeds sinds de jaren ’50 contact had met blanken. Het blijken prima toneelspelers!

In januari 1996 werd de documentaire voor het eerst uitgezonden door de Franse zender TF1. Er volgden onmiddellijk protesten van antropologen, die zeiden dat deze documentaire een fake was. Het bedrog werd o.a. bestreden door de Franse antropoloog Pierre Lemonnier, die er in 1999 een artikel over publiceerde, waarover in het Frans dan weer een boel heiboel ontstond.

De ware gang van zaken lijkt dat een verpleger in Nieuw Guinea het gerucht verspreidde dat er een onontdekte stam in het oerwoud woonde. Hij instrueerde de Toulambi om hun metalen voorwerpen te verstoppen en te doen alsof ze nog nooit een blanke hadden gezien. Het motief was nobel: de Papoea’s werden zwaar getroffen door malaria en de verpleger had bedongen dat hij in ruil voor de regie een voorraad kinine zou krijgen, voldoende voor een half jaar gezondheidszorg.

Dank zij de taalgrens tussen Engels en Frans is de verwarring rond deze documentaire nog altijd groot. Hoewel er alle reden is om aan te nemen dat de Toulambi toneel spelen, blijkt deze charmante documentaire over het eerste contact tussen wilden en blanken nu een hit op internet!

First contact with the tribe Toulambi duurt

Dat er antropologen zijn die het publiek in de maling nemen, blijkt ook uit een andere documentaire. In het regenwoud van de Filipijnen zouden nog mensen in het Stenen Tijdperk leven, de Tasaday. Ze woonden in grotten en ze leefden van het verzamelen van voedsel in het woud. Het bleken echter boeren die betaald kregen voor hun toneelspel in de grotten. Ze vormen wel een aparte stam met een eigen taal, maar dat van het Stenen Tijdperk bleek een hoax. De volgende documentaire gaat over dat bedrog.

Nova The Lost Tribe 1993 1 of 6

Bekijk de andere delen op YouTube.

2 Reacties

 1. Fleur

  Off topic,

  Hoe veroorzaakt de geheime dienst ” een hartaanval” bij de vele klokkenluiders die daaraan zijn overleden?!
  Ik wist de werkwijze niet maar na het zien van dit korte filmpje werd het mij duidelijk…

  http://www.youtube.com/watch?v=BSEnurBApdM

  Antwoord
 2. mr. drs. Bou

  Beste Fleur,
  Inderdaad off topic, want dit artikel gaat over de manier waarop we soms worden bedot door wetenschappers, in dit geval antropologen.
  Maar we worden natuurlijk ook bedot door de geheime diensten. šŸ˜‰

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

veertien + zeven =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieƫn