Archief
Artikelen

Toen China in 1951 Tibet inlijfde als een Chinese provincie, was het land beslist geen paradijs. De meeste mensen leefden in materiële armoede, want het hoog gelegen bergland is slechts hier en daar geschikt voor de teelt van gerst. Het Tibetaanse Boeddhisme zorgde echter voor een gevoel van harmonie. De spirituele rijkdom schonk ook arme mensen vrede met het bestaan. Door de komst van de Chinezen veranderde dat. Tibet werd gemoderniseerd, maar voor China was het een wingewest en de religie werd onderdrukt.

Uit recente berichten blijkt dat de bevolking nog altijd in opstand komt tegen de Chinese bezetting. De onderdrukking van de Boeddhistische monniken leidt tot op heden regelmatig tot zelfverbranding, maar ook protesteren de Tibetanen door hongerstaking en regelrechte rellen. Met de vrijheid van meningsuiting is het ook slecht gesteld. Tibetaanse schrijvers worden door de Chinezen gearresteerd.

Sinds de Dalai Lama in 1959 naar India vluchtte, proberen talloze Tibetanen hem te volgen, op een tocht van vele dagen over besneeuwde bergpassen! Murder in the Snow is een documentaire over Tibetanen die hun land proberen te ontvluchten en in koelen bloede worden neergeschoten door Chinese grenswachten. Centraal staat een incident in september 2006, toen een groep bergbeklimmers in de Himalaya een groep Tibetaanse vluchtelingen tegenkwamen, die over de Nangpa Pas naar Nepal probeerde te ontkomen. De Chinese grenswacht was hen op het spoor en begon te schieten. Een 17 jaar oude non, Kelsang Namtso, werd doodgeschoten en minstens een man werd gewond. Een filmer die zich bevond onder de bergbeklimmers heeft het incident vastgelegd en de opname uit Tibet naar Nepal gesmokkeld.

Murder in the Snow duurt 59 minuten

Bekijk deze video in groter formaat.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

6 Reacties op “Chinese onderdrukking in Tibet: Moord in de sneeuw”

 • Beste BOU
  Naar aanleiding van dit artikel ben ik weer eens gaan buurten bij http://jokekaviaar.nl/
  En dan kom ik zomaar hier terecht http://www.doorbraak.eu/?p=8761
  31JAN2012
  Dodenlijst van Fort Europa opnieuw langer
  “‘Meer dan 1.500 vluchtelingen zijn in 2011 verdronken of vermist geraakt terwijl ze probeerden om de Middellandse Zee over te steken. En wereldwijd wordt meer dan viervijfde van alle vluchtelingen opgevangen in arme landen. Dat meldt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, die overigens vooral in het belang werkt van de politiek van migratiebeheersing van de rijke landen.
  Volgens de UNHCR was 2011 het jaar met de meeste verdrinkingen in de Middellandse Zee sinds de organisatie die doden ging bijhouden in 2006. Uit dodenlijsten van onafhankelijke steungroepen bleek eerder al dat duizenden mensen sterven als gevolg van het keiharde Europese en ook Nederlandse migratiebeleid. Bovendien gaat het om het topje van de ijsberg: de werkelijke aantallen overleden migranten liggen vele malen hoger.”‘

 • mr. drs. Bou:

  Dank je wel, Sjuul. Dat plaatst een dode Tibetaanse non wel in een kader.

 • Pol:

  Michael Parenti heeft een heel andere kijk op de geschiedenis van Tibet.
  Friendly Feudalism: The Tibet Myth —
  http://www.michaelparenti.org/Tibet

 • mr. drs. Bou:

  Beste Pol, ik weet dat! Zie deze link: http://www.boublog.nl/07/06/2009/een-realistische-kijk-op-tibet/
  Maar Parenti heeft in mijn ogen niet altijd gelijk. Hij is een historisch materialist, maar de ideologie van Tibet was spiritueel. Volgens mij kunnen we dat nu wel gebruiken. Want een mens leeft niet van brood alleen…

 • pietje:

  Wat we nodig hebben is spirutualiteit we hebben helemaal niet veel voedsel nodig maar……wel water! Beetje voedsel is genoeg ! Tibetanen leefden gelukkig maar ja china had het nodig kweenie waarvoor maar ja … Waarom zit amerika oorlog te voeren in zoveel landen …..niet om hun eigen land te verdedigen maar voor de olie ! Misschien heeft Tibet iets dat wij niet weten ? Dat de chinezen dat willen ! Ik weet niets meer de mensen zijn haast allemaal gek waarom ……..?

  • Boudine Berkenbosch:

   Beste Pietje, welkom op BOUblog.

   Ik weet niets meer de mensen zijn haast allemaal gek waarom ……..?

   Ik denk omdat ze denken dat materiële rijkdom gelukkig maakt.

Laat een reactie achter