Selecteer een pagina

Archieven

Het ESM-verdrag gaat onze schatkist plunderen

Op 2 februari j.l. is in Brussel het ESM-verdrag getekend en op 1 maart a.s. zal de Tweede Kamer stemmen over de ratificatie van dit verdrag. Op CourtFool is nu een actie gaande om de ratificatie te voorkomen. Wat is er aan de hand? Met dit verdrag worden enorme bevoegdheden van de nationale overheden naar Brussel gesluisd. Het ESM kan geld uit de staatskassen eisen zo veel en zo vaak het maar wil. Kamerleden hebben geen enkele invloed op de besluiten van het ESM. Het is immers gebaseerd op een internationaal verdrag, dat altijd voorrang heeft boven nationale wetgeving. De Ministers van Financiën worden de bestuurders van het ESM. De Kamer kan slechts de Minister van Financiën vervangen door een andere Minister van Financiën, die dan dezelfde buitensporige bevoegdheden krijgt.

Het startkapitaal bedraagt 700 miljard euro, waarvan Nederland 40 miljard moet betalen in 5 jaarlijkse termijnen. Ter vergelijking: het totaal van de loon- en inkomstenbelasting in 2011 was 45 miljard. De Raad van Bestuur kan echter besluiten om het kapitaal te wijzigen. De ESM leden beloven elke kapitaal-aanvraag onherroepelijk en onvoorwaardelijk te betalen binnen 7 dagen. Er is al gezegd, dat het ESM op termijn vermoedelijk 1500 à 2000 miljard nodig zal hebben.

Hoewel het ESM al bij de start over honderden miljarden aan belastinggeld kan beschikken, hoeft het aan niemand verantwoording af te leggen over de besteding van dat geld. Democratische controle is er niet. Ook is iedereen die bij het ESM komt te werken onschendbaar, niemand kan strafrechtelijk vervolgd worden voor besluiten van het ESM. Wie niet gelooft dat deze dictatoriale plunder-regeling inderdaad in Brussel is aangenomen, kan hier zelf het verdrag lezen. (pdf)

Wat kunnen we doen? In eerste instantie de petitie tekenen: PETITIE TEGEN HET ESM VERDRAG Er is te weinig tijd om actie te voeren om een referendum af te dwingen. Daarom heeft CourtFool een collectieve brief aan de 2e Kamer geschreven.

Geacht Kamerlid,

Onder de dikke stapel documenten over het ESM is een essentiële informatie verborgen gebleven.

De euro heeft een onoplosbaar probleem. U hoeft geen expert te zijn om het te begrijpen. In één minuut begrijpt u het. Het zit zo:

Met de open grenzen en de gezamenlijke munt is er niets wat verhindert, dat consumenten in landen met een lagere productiviteit de voorkeur geven aan goedkopere en betere producten uit landen met een hogere productiviteit.

Dit veroorzaakt een constante stroom van euros uit zwakke landen naar sterke landen. Hieruit volgt, dat de zwakke landen permanent euro’s te kort komen en telkens meer moeten lenen om over euros te beschikken.

(Vóór de invoering van de euro konden deze landen hun valuta devalueren. Zo werden de import-producten duurder voor de eigen bevolking en de export-producten goedkoper voor buitenlandse kopers. Daardoor nam de productiviteit in het land weer toe en nam de buitenlandse schuld weer af.)

In de euro-zone zijn zeer grote productiviteitsverschillen, veroorzaakt door verschillen in klimaat, vruchtbaarheid van de bodem, beschikbaarheid van zoet water, afstanden die overbrugd moeten worden, natuurlijke hindernissen voor transport, aanwezigheid of niet van energiebronnen, etc. Die condities bepalen in hoge mate het succes of falen van economische activiteiten. Griekenland, Italië, Spanje, Portugal zullen nooit op Duitsland lijken.

Verder beschikt de Europese Centrale Bank slechts over één rentevoet voor 17 verschillende economieën. Een wijziging van die rentevoet, waarvan men altijd heeft gezegd dat die zo belangrijk is om de economie te beïnvloeden, kan slechts aan enkele landen profiteren, terwijl de andere onder de gevolgen moeten lijden. Monetair is deze zone onbestuurbaar.

Het ESM en de gekoppelde verdragen bestrijden slechts de symptomen van de onevenwichtigheden in de euro-zone. Geen enkele maatregel kan de verschillen opheffen. Al sinds 1970 hebben vooraanstaande economen voor dit probleem gewaarschuwd. (Zie bijgevoegde referenties.) Politici bedoelden het misschien wel goed, maar de invoering van een gezamenlijke munt in zo’n heterogeen gebied is een grote vergissing geweest.

Ook de crisis van 1930 werd veroorzaakt door politici, die de elementaire werking van de economie over het hoofd zagen of niet wilden zien omdat het niet paste in hun ideeën. Wie wel de moeite neemt even daarover na te denken begrijpt dat we met de gigantische bijdragen aan het ESM en de opgelegde bezuinigingsregels weer recht op een grote crisis afstevenen.

Omdat er geen referendum is geweest over de transfert van bevoegdheden naar Brussel, en er geen grote publieke debatten over dit onderwerp hebben plaats gevonden, is uw persoonlijke verantwoordelijkheid enorm. Wij zijn ons bewust van de druk die van alle kanten op u uitgeoefend wordt.

Wij zijn van plan om de stem van elke parlementariër openbaar en zo breed mogelijk bekend te maken, zodat de kiezers er rekening mee kunnen houden bij de volgende verkiezingen.

Met vriendelijke groeten,

Deze brief kan men hier ondertekenen. Er verschijnt dan een e-mail formulier waarop men naam en eventueel woonplaats, beroep etc. kan invullen.

Wat gaat het ESM doen met al dat geld? Het gaat naar landen die in de problemen komen omdat ze bij private banken veel te hoge leningen hebben gesloten. In Brussel had men daar geen enkel bezwaar tegen! Het geld zal worden gebruikt om die schulden af te lossen. Ergo: het geld gaat naar Goldman Sachs en consorten! Voor de bevolking van deze landen gaat de aflossing gepaard met bezuinigingen die vernietigend zijn voor de economie van dat land. Als het EMS doorgaat, dan gaan alle Europese landen Griekenland achterna!

‘Who runs Greece? Bankers who pit poor vs poor’

Goldman Sachs in Nederland

Goldman Sachs opent binnenkort hun eerste kantoor in Nederland. De bank streeft naar een groot aandeel in het beheer van Nederlands pensioengeld. Net nu Nederlands grootste pensioenfonds ABP een proces begint tegen Goldman Sachs wegens misleiding. Welke rol speelt Goldman Sachs in Nederland? Follow the Money-oprichter Eric Smit vertelt

Tegenlicht: Goldman Sachs en de vernietiging van Griekenland duurt 50 minuten.

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

Slaves to Euro: Greece at austerity abyss
Geüpload door RussiaToday op 20 feb 2012

Financial Fascism? ‘Greeks should revolt against debt slavery!’
Geüpload door RussiaToday op 21 feb 2012

Nigel Farage: ‘Greece sacrificed in name of dying EU’
Geüpload door RussiaToday op 15 feb 2012

19 Reacties

 1. mr. drs. Bou

  Greece’s second bailout package draws thousands to protest

  Geüpload door RTAmerica op 22 feb 2012

  Greece’s long-term economic outlook blew a sigh of relief on Tuesday. The Eurozone finance ministers agreed on a 130-billion-euro bailout for the country that has gone through waves of austerity measures. Although Greece was set to go into nonpayment next month, they have dodged default once again. Part of the default deal was to make more cuts to services for the Greek people and the move has received opposition from the citizens of the country. So are these bailouts just avoiding the inevitable? J.A. Myerson, independent journalist, gives us his take on the Eurozone crisis.

  Greek Junk: Condemned to slow death
  Geüpload door RussiaToday op 22 feb 2012

  Greece has just been thrust further into junk status by the Fitch credit rating agency, which is predicting a Greek default very soon. That as the government in Athens rushes through its most punishing package of cuts yet. They’re a precondition for the next 130 billion Euro bailout – which will be handed over once Athens yields to the last of the EU’s demands.
  But unions, weary of years of austerity, are already mobilising for new rallies. Today and tomorrow – it’s expected that thousands will surround the Greek Parliament. For more on what they may, or may not achieve, RT talks to George Katrougalos, lawyer and professor of constitutional law, live from Athens.

  Antwoord
 2. mr. drs. Bou

  The Greek debt crisis: it’s, like, totally over – video

  Have you heard about the Greek debt crisis? After a year and a half, Europe has agreed something that might not work at all and, in the best case scenario, will take eight years to reduce Greek debt to a level that is still too high. Hopefully

  Antwoord
 3. mr. drs. Bou

  Ik heb ook de brief aan de Kamerleden die je kunt ondertekenen nu in het artikel gezet. Teken deze brief alsjeblieft, want het ESM is het begin van plunder & crash!

  Antwoord
 4. mr. drs. Bou

  How Goldman Sachs Helped Mask Greece’s Debt

  Antwoord
 5. mr. drs. Bou

  Death Spiral: ‘Greece stranded, won’t survive’

  Antwoord
 6. mr. drs. Bou

  Voor wie het nog niet heeft gelezen: de laatste bijdrage van Donkerdoorn over Griekenland:

  Griekenland redt Europese banken

  Met een duidelijke uitleg in het Nederlands van onze plunder en crash Euro-“democratie”.

  Antwoord
 7. mr. drs. Bou

  EenVandaag 27 februari 2012:

  Controle Europees noodfonds slecht geregeld

  De controle op de bestedingen van het Europees Monetair noodfonds (ESM) is volgens de Algemene Rekenkamer slecht geregeld. Vandaag roept ze Tweede Kamerleden in een brandbrief op om in actie te komen.

  Nederland staat voor veertig miljard euro garant in het permanente ESM, bedoeld om de zeventien eurolanden van de Europese Unie en instellingen als banken te redden bij financiële problemen. Het verdrag is op 2 februari 2012 ondertekend door minister De Jager, maar de Tweede Kamer moet het de aankomende weken nog ratificeren. Kees Vendrik, lid van de Algemene Rekenkamer, zegt in EenVandaag: ‘Wij zijn bezorgd over de verantwoording en controle over de besteding van de 700 miljard euro in het fonds. Die is nu niet goed geregeld’.

  Belangrijke lacune
  Het ESM treedt op 1 juli in werking, en de beheerders van het fonds hebben verregaande bevoegdheden van de lidstaten gekregen. Volgens de Rekenkamer is er echter niet goed te controleren wat het fonds met het geld doet, en voldoet het ESM bovendien niet aan internationale controlestandaarden. Daardoor is er volgens de Rekenkamer een ‘belangrijke lacune in het ESM-verdrag’, schrijft president Saskia Stuiveling aan de Tweede Kamer. Ze roept daarom de Kamer op minister De Jager te dwingen aanpassingen in de bijlagen van het ESM voor te stellen.

  Geen goedkeuring
  De Algemene Rekenkamer controleert of het Rijk geld uitgeeft en beleid uitvoert zoals het de bedoeling was. De Rekenkamer maakt zich al langer zorgen over de Europese uitgaven. ‘Over de 100 miljard die de Europese Unie ieder jaar uitgeeft is de afgelopen 13 jaar geen goedkeurende verklaring door de Europese Rekenkamer gegeven. De accountants van de EU weten niet zeker of het geld goed wordt besteed. Dat kan natuurlijk niet.’ aldus Kees Vendrik in EenVandaag.

  Verder in de uitzending Europarlementariër voor de VVD Hans van Baalen en econoom/schrijver Ad Broere over het noodfonds ESM.

  Brief Rekenkamer aan Tweede Kamer 27-02-2012

  sitestat

  Let ook op de laatste zin: “Dat noodfonds wordt dit jaar in juli pas opgericht.”

  Er wordt morgen in de Tweede Kamer over gestemd! Als het ESM-verdrag morgen wordt aangenomen, gaat de regeling in juli in werking. Dan kunnen we niet meer terug. Maar gaat u vooral lekker slapen, want wie dan leeft, wie dan zorgt…

  Antwoord
 8. mr. drs. Bou

  ‘Geen beslissingen over permanent noodfonds bij eurotop’

  Er zullen morgen geen knopen worden doorgehakt over de opvolger van het Europese noodfonds EFSF, het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), tijdens de europtop in Brussel.

  Dat liet de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble tegenover persbureau Reuters weten. Volgens hem zullen de Europese leiders en ministers van Financiën de komende maand gebruiken om het ESM te bespreken. Dit permanente fonds zou al in juli 2013 in werking moeten treden en het EFSF. Het mechanisme moet ook een bankvergunning krijgen. Hierdoor krijgt het ESM toegang tot de liquiditeit van de Europese Centrale Bank, waardoor het beter in staat zou moeten zijn om de schuldencrisis in de eurozone te bestrijden.

  Dat geeft ons nog even wat extra tijd! Moge van uitstel afstel komen!

  Rudo de Ruijter is nu bezig met een internationale actie tegen het ESM:

  Ik dank u voor uw deelmame aan mijn actie met een collectieve brief aan de Nederlandse parlementsleden. Inmiddels hebben rond de 750 mensen deze getekend.

  Het ESM-verdrag moet de komende weken / maanden nog door een groot aantal parlementen in de eurozone goedgekeurd worden. En eigenlijk hebben alle Europeanen er belang bij, dat het ESM zo min mogelijk ratificaties verkrijgt. Daarom zouden alle Europeanen een brief moeten sturen aan elk van de parlementariërs en senatoren, die nog over dit verdrag moeten beslissen. Dat zou veel meer zoden aan de dijk zetten.

  Daarom heb ik pijlsnel een actie opgestart met een collectieve brief voor heel Europa. De tijd is kort. De verwerking van de handtekeningen voor deze Europese brief heb ik laten automatiseren. Dat is net klaar. Nu de eerste paar honderd handtekeningen nog, zodat ze ook in de andere landen makkelijker mee gaan doen. Als u deze actie wilt ondersteunen, dan zou het mij erg helpen, als u dat zou willen doen zodra u gelegenheid heeft.

  Uw email met uw “handtekening” was niet bedoeld voor correspondentie. Ik zal er verder geen gebruik van maken. Als u op de hoogte wilt blijven van nieuwe publikaties op http://www.courtfool.info kunt u dat onderaan op de pagina van de Europese brief aangeven.
  http://www.courtfool.info/en_EUROPEAN_ACTION_AGAINST_ESM.htm

  Alvast heel erg bedankt en met vriendelijke groet,

  Rudo de Ruijter
  http://www.courtfool.info

  Klik even door naar Courtfool en teken ook deze brief!!!

  Antwoord
 9. mr. drs. Bou

  Zaterdag 17 maart was er in Den Haag een demonstratie tegen het ESM. Langzaam maar zeker dringt het door tot de bevolking, dat men in Brussel een plundering van onze schatkist voorbereidt. Dit zijn de beelden van de demonstratie, met dank aan Johnito.

  Antwoord
 10. mr. drs. Bou

  Ontvangen e-mail van Rudo de Ruijter:

  29 maart 2012

  Beste mensen,

  De laatste maanden ben ik samen met een aantal helpers actief geweest om zo veel mogelijk informatie te verspreiden over het Europees Stabiliteits Mechanisme. Naast de acties in Frankrijk en Nederland heb ik tevens een Europese actie opgezet. De Parlementen die nog over dit verdrag moeten beslissen zijn nu in een fase, waarin de besprekingen beginnen of reeds begonnen zijn. Het is tijd om de brieven te versturen.

  Wie de Nederlandse brief (gericht aan de Nederlandse Tweede Kamer) nog niet ondertekend heeft en dat nog wil doen, kan dat doen tot en met zaterdag 31 maart 2012.
  http://www.courtfool.info/nl_ESM_Ratificatie_besluit_parlement.htm#chap6

  Hetzelfde geldt voor de Europese brief (gericht aan duizenden parlementariers en senatoren in de eurozone). Als u zich tegen het ESM uit wilt spreken, teken deze brief dan ook:
  http://www.courtfool.info/en_EUROPEAN_ACTION_AGAINST_ESM.htm#letter

  De pers zwijgt nog steeds over het ESM. Hierdoor zijn er nog steeds maar weinig mensen die van het bestaan van dit verdrag weten. Uw handtekening telt des te meer.

  Bij deze wil ik nogmaals alle mensen bedanken, die meegeholpen hebben. Vanwege de grote haast was dat niet altijd eenvoudig. Ondanks hele lange werkdagen heb ik niet alles op een goede manier af kunnen werken. Mijn excuses hiervoor. Zonder jullie hulp had ik deze acties niet voor elkaar gekregen. Mijn complimenten aan allen.

  De laatste publikatie in het Nederlands is een speech die ik op uitnodiging van Occupy Ede heb gehouden. Omdat mijn email in die periode ernstig gehinderd werd door T-Mobile weet ik niet of u melding van deze publikatie ontvangen heeft. Onder de tekst vindt u een link naar een video-opname.
  http://www.courtfool.info/nl_ESM_Ratificatie_besluit_parlement.htm#chap4

  Met vriendelijke groeten,

  Rudo de Ruijter
  http://www.courtfool.info

  Antwoord
 11. mr. drs. Bou

  ESM, zeven fatale vergissingen

  Rudo de Ruijter, 17 april 2012

  Open brief aan de leden van de Tweede Kamer

  Geacht Kamerlid,

  Op 22 mei 2012 is de kans groot, dat de Tweede Kamer de democratie de doodsteek geeft, kennelijk zonder het zelf in de gaten te hebben. Daarom vraag ik u persoonlijk van deze brief kennis te willen nemen. Uit stellingnames, publikaties en emails van politici en politieke partijen blijkt, dat er over het ESM-verdrag veel misverstanden bestaan, die fatale gevolgen kunnen hebben.

  Eerste vergissing: het ESM-verdrag is geen zaak voor alle Kamerleden.

  Lees de hele brief op Court Fool!

  Kennelijk wordt er op 22 mei over dit wanstaltige verdrag gestemd. Daarna kan de EU onze schatkist naar believen plunderen!

  Mocht u nog niet hebben getekend tegen dit verdrag, TEKEN DAN HIER!

  Antwoord
 12. mr. drs. Bou

  De documentaire van Canvas over Marinaleda staat nu op YouTube. Dit is het bewijs dat socialisme niet alleen mogelijk is, maar ook WERKT !!!

  Antwoord
 13. Lidy

  Ergens is bij mij een belletje gaan rinkelen. Ik meen dat ik ooit gelezen heb dat een belangrijk verdrag tijdens een demissionaire periode, toen het parlement buiten spel stond, door Balkenende is getekend. Ze zullen dat toch niet opnieuw flikken met het ESM. Ik vertrouw het niet.

  Antwoord
 14. Frans

  Ik ben altijd een hard werkend mens geweest en heb de top van het bedrijf gewantrouwd. Ook heb ik dat gevoel altijd bij de politiek. nu blijkt maar weer eens dat dat gevoel terecht is. Nederland was tegen de “grondwet” die er gewoon doorgedrukt is, en nu gaat weer hetzelfde gebeuren kijk maar eens naar de oorzaak van het “lenteaccoord”.
  Wij hardwerkende burgers kunnen de speeltjes van onze bestuurders niet meer opbrengen, snappen ze dat dan echt niet.
  Het zijn zo’n slechte rekenmeesters, we gaan echt helemaal ten gronde door Brussel

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vier + 4 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën