Archief
Artikelen

Wie denkt dat de Tibetaanse samenleving slechts gekenmerkt werd door armoede, onwetendheid en bijgeloof, heeft niet begrepen welke rol de kloosters speelden in deze gemeenschap. De monniken deden veel meer dan mediteren en teren op de arbeid van de boerenbevolking. Ze ontwikkelden onder andere een geneeskunde die ooit internationaal zeer hoog stond aangeschreven. De medische kennis werd in de kloosters bewaard in geschriften zowel als in prachtige schilderingen, die men tanka’s noemt.

Omdat in Tibet de grond te hard is om mensen te begraven en er evenmin voldoende brandstof is voor een crematie, werden de doden in Tibet vaak aan de gieren gevoerd. Dit werd gedaan door de zogenaamde lijkenbrekers, die het lichaam van de overledene meenamen naar een hoge bergtop en het daar volgens een bepaald ritueel in hapklare brokken hakten. Deze traditie leidde tot een unieke kennis van de menselijke anatomie en van alle mogelijke doodsoorzaken. De Boeddhistische traditie van mededogen zorgde daarnaast voor een goede verzorging van de zieken. Uit deze twee elementen ontstond de Tibetaanse geneeskunde.

Deze ontwikkeling van medische kennis begon twaalfhonderd jaar geleden en in de loop der eeuwen ontstond er een begrijpelijk medisch systeem. Volgens de Tibetaanse geneeskunde zijn lichaam en geest nauw verbonden. Een lichamelijke ziekte heeft dan ook altijd een psychische component. Men kende niet alleen talloze werkzame medicijnen, die werden bereid van planten of mineralen, maar ook de relatie tussen arts en patiënt moest bijdragen aan de genezing. Compassie (mededogen), dit belangrijke begrip uit het Boeddhisme, lag ten grondslag aan de houding die de arts tegenover de patiënt innam. De medicijnen werden gezegend in langdurige rituelen. De artsen werden opgeleid in de kloosters en leefden volledig als Boeddhistische monniken.

Deze medische traditie verspreidde zich met het Boeddhisme ook naar het noorden, naar Mongolië, dat later een deel werd van de Sovjet Unie. In de tijd van Stalin werden zowel het Boeddhisme als de Boeddhistische geneeskunde hardvochtig onderdrukt, maar na de val van de Sovjet Unie bleek de traditie nog altijd levend.

Blue Buddha – Lost Secrets of Tibetan Medicine is een documentaire van Aerlyn Weissman over de Tibetaanse geneeskunde. Hij is gemaakt voor het Canadese CBC televisieprogramma The Nature of Things. De documentaire volgt onder andere de verrichtingen van Tuvan Lama, een Boeddhistische arts in Siberië. Aanvankelijk werd hij gevolgd door de KGB en hij mocht Siberië niet verlaten, maar tegenwoordig is hij vrij om te gaan en te staan waar hij wil. Volgens Tuvan Lama is zijn geneeskunde onlosmakelijk verbonden met zijn Boeddhistische overtuiging en levenswijze. Toch wijst hij de westerse geneeskunde niet af, hij vindt deze zelfs superieur wanneer het gaat om ernstige trauma’s en chirurgie. Inmiddels is de belangstelling in het westen voor de traditionele geneeswijzen sterk toegenomen. Uit de bestudering van beide systemen zou een superieure medische kennis kunnen voortvloeien.

Blue Buddha – Lost Secrets of Tibetan Medicine duurt 45 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

4 Reacties op “De Tibetaanse geneeskunde”

Laat een reactie achter