Archief
Artikelen

Tibet was tot halverwege de vorige eeuw een geheimzinnig land dat door zijn geografische ligging zeer moeilijk toegankelijk was. In cultureel opzicht week Tibet volledig af van de rest van de wereld. De heersende religie was het Boeddhisme en het hele land werd door deze religie beheerst. Innerlijke vrede, liefdevolle aandacht en mededogen waren er de belangrijkste waarden. Dit staat in schril contrast met de westerse waarden van rijkdom, status en macht. Tibet werd beheerst door de kloosters, waar ongeveer een vijfde van de bevolking deel van uitmaakte. Materiële armoede ging in Tibet gepaard met een enorme spirituele rijkdom.

In 1951 werd Tibet met geweld ingelijfd bij China, veel kloosters werden verwoest, de monniken werden gevangen genomen, gemarteld en soms vermoord. De moderne tijd deel haar intrede in Tibet en het Tibetaanse Boeddhisme werd met geweld onderdrukt. Nadat hun hoogste leider, de Dalai Lama, naar India was gevlucht, volgden veel Tibetanen hem op zijn vlucht. Onder hen waren de meest ervaren Boeddhistische monniken, de yogi’s van Tibet.

De Tibetaanse yogi’s hebben hun leer altijd geheim gehouden. Men kon in hun yoga alleen worden ingewijd door een leraar, een ervaren yogi. Hun praktijk bestond voor een groot deel uit een teruggetrokken bestaan, ze leefden soms jaren lang als kluizenaars die al hun tijd besteedden aan gebed, meditatie en concentratie. Nu een aantal van hen zijn gevlucht uit Tibet, dringt hun leer langzaam maar zeker tot de wereld door.

De volgende documentaire is gemaakt in 2002. Voor het eerst stemden Tibetaanse monniken toe, om met hen de aspecten van hun filosofie te bespreken en om zich laten filmen tijdens het uitvoeren van hun oude yoga technieken. Probeer niet om deze na te doen, want de basis van yoga is vriendelijkheid, aandacht en concentratie. Het is dus geen topsport, maar een totale levenswijze van liefdevolle toewijding aan het spirituele bestaan.

Yogis Of Tibet (2002)- Full Movie duurt een uur en 17 minuten

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

2 Reacties op “De verdreven Yogi’s uit Tibet”

 • Beste BOU
  Als voorkeurzender ingesteld op mijn schoteldecoder kwam ik er een paar dagen geleden een keer langs tijdens het zappen als ze op de Nederlanse zenders weer eens een blackout hebben en volstrekt debiel lijken te zijn geworden. CCTV dus waar ik af en toe naar kijk om te zien wat er in China over de botsende beschavingen en culturen wordt gezegd. Ik vind ze steeds heel bescheiden maar toch ook wel eigengereid in hun opinies met steeds een positieve en typisch chinese op de praktijk gerichte commerciële benadering die meestal geheel voorbij gaat aan de geschiedenis en aan wat er zoal over China wordt gezegd. Geheel gelijk aan wat ik net ontvluchtte op de Nederlandse zenders dus.
  Travelogue 2011-02-02 Discovering Shangri-La in 5 afleveringen van +/- 25 min. http://english.cntv.cn/program/travelogue/20110201/102226.shtml
  De vervolgdelen staan hier http://search.cntv.cn/english/index.shtml?&type=video&qtext=Travelogue%20Discovering%20Shangri-La%20%202 inclusief nog veel meer video’s over Tibet [wat zij consequent Shangri-la blijven noemen overigens].
  Maar hier staan ze natuurlijk ook in stukjes van +/- 13 min. http://www.youtube.com/watch?v=XGLffoyxjmo&feature=related

 • mr. drs. Bou:

  Beste Sjuul, ik zal het eerste deel even embedden, dan kan iedereen zelf oordelen, maar ik kan er geen 5 minuten naar kijken zonder me te ergeren aan de enthousiaste manier waarop die reisgids zich gedraagt. Het lijkt wel één grote commercial.

  【Travelogue HQ】 Discovering Shangri La / Part 01 1/2

Laat een reactie achter