Archief
Artikelen

World Press Foto: Eerste in categorie 'Contemporary Issues Singles'. Maria, een aan drugs verslaafde prostituee, poseert tussen twee klanten door in de kamer die zij huurt in Kryvyi Rig in de Oekraïne. Foto Brent Stirton / Getty Images / Kiev Independent zoom in met F11

In Amerika is men dol op oorlog, op de TV en in films en videospelletjes is oorlog de ultieme vorm van amusement. Het gaat om de strijd tussen Goed en Kwaad, waarbij het goede het kwade ten slotte overwint. Sommige oorlogsfilms lijken gebaseerd op ware gebeurtenissen, want er wordt ook werkelijk oorlog gevoerd. Met wat manipulatie van de waarheid overwint het goede dan het kwade. Andere oorlogsfilms zijn pure fantasie over de verovering van een niet bestaande verre planeet. Drie dimensionaal is dat prachtig om te zien en ook daar overwint het goede ten slotte het kwade, al blijken de goeden in dit geval de blauwe bewoners van de niet bestaande planeet. Oorlog tegen de armoede, oorlog tegen terreur, oorlog voor talent, oorlog om Kerstmis, je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een oorlog gaande. De oorlog tegen drugs is van al deze oorlogen nog wel het ergste. In deze dwaze oorlog vallen dagelijks talloze slachtoffers!

De eerste groep oorlogsslachtoffers zijn de anonieme verslaafden, die vaak ernstig ziek zijn, maar geen medische verzorging krijgen, omdat hun drugsgebruik geen ziekte, maar een misdaad is. Ze zijn lichamelijk afhankelijk van illegale, dus veel te duur betaalde drugs. Om deze te bekostigen, vervallen de vrouwen vaak tot prostitutie, terwijl de mannen op het dievenpad gaan. We weten niet hun aantal en we kennen niet hun namen, maar ze zijn er ellendig aan toe! Zij hebben hulp nodig, maar de oorlog tegen drugs maakt dat ze deze hulp niet krijgen. Hun ziekte is immers illegaal!

De tweede groep zijn de kleine drugsdealers die voortdurend bloot staan aan vervolging. Ze zijn meestal laag opgeleid en bestemd voor de laagst betaalde loonslavernij of langdurige werkloosheid. Zij kiezen voor het snelle geld van de illegale drugshandel, maar ze lopen meestal tegen de lamp. Het gaat dan soms slechts om marihuana oftewel cannabis, een onschuldige en zelfs geneeskrachtige plant! In de VS worden zij dan veroordeeld tot jaren van gevangenisstraf. Ook hun klanten zijn strafbaar, in de VS zitten nu al meer dan een miljoen mensen achter de tralies wegens drugsgebruik.

De derde groep slachtoffers maakt deel uit van de drugsbendes die de productie en de smokkel van drugs verzorgen. Zij wonen in de arme landen van Midden- en Zuid-Amerika, zijn vrijwel kansloos om een normaal bestaan op te bouwen en ze bestrijden elkaar op leven en dood. De wapens waarmee ze elkaar doodschieten, worden geleverd door de VS, de wapenhandel vaart er wel bij! Andere profiteurs zijn de banken die het drugsgeld witwassen. Zonder deze stroom van illegale cash zouden ze niet kunnen functioneren, maar een bankdirecteur zet men niet zomaar achter de tralies!

In Midden- en Zuid-Amerika gaan hele landen politiek ten gronde aan de oorlog tegen drugs. Daar vallen dagelijks doden in deze moorddadige en onzinnige oorlog! De president van Guatemala, Otto Perez Molina, wil de regeringsleiders van Centraal Amerika binnenkort voorstellen om collectief alle drugs te legaliseren. Centraal Amerika (en niet in de laatste plaats Guatemala) gaat zwaar gebukt onder de criminaliteit van rivaliserende drugskartels. Die smokkelen cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar de Verenigde Staten en produceren daarnaast op grote schaal drugs als methamphetamine (een versterkte vorm van speed) in de regio zelf. Ook deze drugs zijn bedoeld voor de export naar de VS. De laboratoria voor de productie van cocaïne en meth bevinden zich meestal ergens diep in de jungle. De mensen die deze drugs produceren, werken onder erbarmelijke omstandigheden. De arbeidsinspectie is er niet welkom, want de productie is illegaal. Alleen de politie en het leger komen af en toe langs om de hele “fabriek” op te rollen.

President Molina van Guatemala is bepaald geen linkse rakker, beslist geen softe socialist. Guatemala wordt echter omringd door andere drugs-producerende landen, in de oorlog tegen drugs ligt het land in de frontlinie! Het voorstel om alle drugs te legaliseren, is de enige manier om vrede te sluiten in deze oorlog. Niemand zal er dan nog om vechten, de drugs worden onmiddellijk vrijwel niets meer waard! Junkies kunnen dan hulp halen en de staat kan belasting heffen op marihuana, net als op tabak en alcohol.

De filmer Kevin Booth uit Texas zag vier leden van zijn familie sterven aan legale drugs: alcohol, tabak en medicijnen. Hij besloot een documentaire te maken over drugs, en dan alle drugs! Het gaat over cocaïne, heroïne, speed, marihuana, tabak, alcohol en medicijnen, maar het gaat vooral over de politieke en economische belangen. Het is een van de meest heldere documentaires over de totale verwevenheid van de politieke corruptie, het gevangeniswezen, de drank- tabaks- en medicijnenindustrie, en zelfs het racisme, met het verbod op drugs.

Deze video is al eens eerder op BOUblog geplaatst, maar toen stond hij nog slechts in talloze deeltjes op YouTube. Inmiddels heb ik een volledige versie gevonden. Wie een uitgebreide recensie wil van de achtergrond van deze documentaire, moet even doorlinken naar deze oudere BOUblog.

American Drug War: The Last White Hope: Pre Release Cut duurt 2 uur.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

3 Reacties op “Guatemala wil vrede in de oorlog tegen drugs”

 • mr. drs. Bou:

  Nu ook in de Engelse Telegraph:

  ‘Will anything sensible be done?’ asked Gore Vidal about the drug war, 40 years ago. So far, there’s no sign

  Last week Tom Chivers posted a blog in which he observed that Portugal has recorded a fifty per cent drop in “problem drug users”, since they decriminalised all drugs. Will our government take note and act accordingly? Don’t be silly.

  In 1970 – half a lifetime ago – Gore Vidal wrote in The New York Times: “It is possible to stop most drug addiction in the United States within a very short time. Simply make all drugs available and sell them at cost. Label each drug with a precise description of what effect – good and bad – the drug will have on the taker.”

  It was unlikely, he suggested, that “any reasonably sane person will become a drug addict if he knows in advance what addiction is going to be like”.

  David Cameron knows the drug laws aren’t working; his failure to change them is simple cowardice

  The AFP reported, back in last July, that Portugal has reported a 50 per cent drop in “problem” drug users in the decade since they decriminalised all drugs. Dr Joao Goulao, the president of the country’s Institute of Drugs and Drug Addiction, says that “There is no doubt that the phenomenon of addiction is in decline in Portugal,” although he is quick to point out that other factors, including “treatment and risk reduction policies”, have played their part as well as legalisation.

 • mr. drs. Bou:

  Is The War on Drugs “All About the Money”?

 • mr. drs. Bou:

  Wall Street Banks, Money Laundering and the Drug Trade

  By Tom Burghardt
  Global Research, March 07, 2013

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. — Al Capone

  In Reckless Endangerment, a lively exposé of the frauds at the heart of the subprime meltdown, journalists Gretchen Morgenson and Joshua Rosner wrote that if “mortgage originators like NovaStar or Countrywide were the equivalent of drug pushers hanging around a schoolyard and the ratings agencies were the narcotics cops looking the other way, brokerage firms providing capital to the anything-goes lenders were the overseers of the cartel.”

  Their observations are all the more relevant given the outrageous behavior by major banks which polluted an already terminally corrupt financial system with blood-spattered cash siphoned-off from the global drug trade.

Laat een reactie achter