Archief
Artikelen

Bashar Ja’afari is de Syrische ambassadeur in de Verenigde Naties. De manier waarop Syrië wordt aangevallen door gewapende en gewelddadige opstandelingen lijkt sprekend op de manier waarop Libië werd verwoest. In de Verenigde Naties wordt met Syrië een zelfde spel gespeeld als vorig jaar met Libië. Het bloedvergieten in Syrië gaat gepaard met een oproep tot “humanitair” ingrijpen, maar tot op heden is het niet gelukt om de Veiligheidsraad over te halen tot een “No Fly Zone” met bijbehorende bombardementen door de NATO. Met de verwoesting van Libië nog vers in het geheugen, weigeren Rusland en China dit spel mee te spelen.

De Arabische Liga staat in dit conflict aan de kant van het “vrije Westen”, hoewel deze Arabische landen dictaturen zijn. Het gaat daarom ook niet over democratie, maar om machtspolitiek. Syrië heeft onlangs een delegatie van de Arabische Liga ontvangen. Het rapport van deze commissie is UITGELEKT (pdf), waarna Michel Chossudovsky van Global Research het kon analyseren. Uit het rapport blijkt dat de situatie in Syrië sterk afwijkt van wat de media propageren. Vreedzame protesten worden door de Syrische regering niet met geweld neergeslagen, maar gewelddadige opstandelingen bedreigen zowel de reguliere macht als de burgers!

De westerse media doen hun uiterste best om de Syrische regering af te schilderen als een wrede dictatuur, daarbij geholpen door Al Jazeera en Al Arabia. Er wordt ook druk getwitterd door CIA-huurlingen, net als vorig jaar omtrent Libië. Intussen herbergt Syrië 1,2 miljoen vluchtelingen uit Irak (pdf), dit op een eigen bevolking van 18 miljoen inwoners. Ook heeft Syrië zich altijd uitgesproken tegen de onderdrukking van de Palestijnen door Israël. In de internationale gemeenschap die wordt gedomineerd door het “vrije Westen” is dat natuurlijk Not Done!

Syrië kent een lange historie. Als deel van de Vruchtbare Halve Maan ontstond er al vroeg een beschaving. De moderne geschiedenis van Syrië gaat in het kort als volgt:

Tot de Eerste Wereldoorlog behoorde Syrië tot het Ottomaanse Rijk. Toen veroverden de geallieerden (Fransen en Engelsen) het gebied, gesteund door Arabische opstandelingen onder leiding van de Engelsman Lawrence of Arabia. Syrië was daarna even een onafhankelijk koninkrijk, maar al snel werd het een mandaatgebied van de Fransen, die Syrië bezetten en de afsplitsing van Libanon bewerkstelligden. Dit werd in 1920 besloten op de Conferentie van San Remo. Syrië omvatte naast het huidige Libanon, ook de Republiek Hatay. Dat is nu een Turkse provincie, waarop Syrië nog altijd aanspraak maakt.

In 1946 werd Syrië een onafhankelijke republiek die, gesteund door de Sovjet-Unie, toenadering zocht tot andere Arabische landen. Van 1958 tot 1961 vormde Syrië een staatkundige eenheid met Egypte als de Verenigde Arabische Republiek (VAR). In 1961 maakte een militaire coup een einde aan de VAR. In 1963 kwam de seculiere Ba’ath-partij via een nieuwe staatsgreep aan de macht. In 1967 werd Syrië in de Zesdaagse Oorlog aangevallen door Israël, dat de Golan hoogvlakte veroverde op Syrië. In 1970 riep Hafez al-Assad de militaire dictatuur uit, waarbij hij zichzelf voor het leven tot staatshoofd verklaarde. Hij behoorde tot een etnische en religieuze minderheid, de Alewieten. Dit is een Shi’itische stroming in de Islam, terwijl de meerderheid van de bevolking Soenitisch is. De politiek van Syrië is echter seculier. Havez al Assad bleef aan de macht tot zijn dood in 2000. Deelname aan de Jom Kipoeroorlog in 1973 en inmenging in de Libanese burgeroorlog (1975-1990) leverden weinig tastbaar resultaat op, maar Syrië bleef wel een machtsfactor in de regio.

Na de dood van Hafez in 2000 nam zijn zoon Bashar al-Assad de macht over. Bashar volgde op dat ogenblik een specialisatie tot oogarts in Londen. Oorspronkelijk was zijn oudere broer bestemd om vader Hafez op te volgen maar hij overleed vóór zijn vader bij een auto-ongeluk, onderweg naar het vliegveld. Bashar al-Assad bleef in grote lijnen het beleid van zijn vader voortzetten.

Op 26 januari 2011 ontstonden er protesten onder invloed van andere opstanden in de regio. De betogers vroegen om politieke hervormingen en burgerrechten, en het einde van de noodtoestand die al bestond sinds 1963. Op 29 maart nam het hele Syrische kabinet ontslag om aan de eisen van de betogers toe te geven en op 19 april werd de noodtoestand opgeheven. De gewelddadige protesten duurden echter voort en werden volgens de media met harde hand neergeslagen. Dit leverde de Syrische regering veel kritiek op van de het Westen en de Arabische Liga, maar het bewind van Assad houdt tot op heden stand.

Veel niet-westers nieuws over Syrië is voor ons onbereikbaar, omdat de taal Arabisch is, maar VN-ambassadeur Bashar Ja’afari spreekt zowel Arabisch als Engels. In twee persconferenties voor journalisten bij de Verenigde Naties maakt hij het standpunt van de Syrisch regering duidelijk. Als iemand een vraag stelt in het Arabisch, antwoordt hij in deze taal, maar grote gedeelten van die persconferenties zijn in het Engels. De eerste video, van oktober vorig jaar, begint in het Engels, gaat na 10 minuten over in het Arabisch, maar daarna gaat Ja’afari weer verder in het Engels. De aanleiding tot deze persconferentie was dat een resolutie voor de VN Veiligheidsraad werd verworpen door Rusland en China.

Syrian Ambassador Talking to UN Media duurt 20 minuten.
Geüpload door NizarAbboud op 5 okt 2011

De tweede video is van 27 januari dit jaar. De Arabische Liga had weer aangedrongen op een resolutie van de Veiligheidsraad, maar Rusland en China weigerden opnieuw. Alleen het einde van de video is in het Arabisch.

Security Council 27/1/2012 : Syrian Rep Bashar Jafari Speaks about Syria. duurt 12 minuten.
Geüpload door thesyrianfighter op 28 jan 2012

De derde video is een toespraak van Ja’afari voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in november vorig jaar. Het gaat over de zogenaamde nucleaire dreiging die ook van Syrië zou uitgaan. Net als Iran heeft Syrië geen kernwapens, maar Israël heeft ze wel degelijk. Ja’afari zegt dat luid en duidelijk, hij pleit voor een kernwapenvrij Midden Oosten, maar niemand doet er iets aan. Ja’afari spreekt Arabisch, maar dit wordt door een tolk vertaald.

Nuclear Syria (English) duurt 20 minuten.
Geüpload door NizarAbboud op 4 nov 2011

De kritieke situatie in Syrië is op dit moment van groot belang voor de wereldpolitiek. Het “vrije Westen” wil er graag een regering van stromannen plaatsen, net als in Libië. De Syrische Transitional Council staat al klaar om het bewind van Assad over te nemen. Daarna kan de strijd tegen Iran beginnen, want ook daar wil het “vrije Westen” een regering van stromannen installeren. Voor het laatste nieuws over Syrië is Global Research een goede Engelstalige site.

Er was eergisteren weer een nieuwe resolutie in de maak, maar Rusland heeft ook deze afgewezen!

Assad may stay? UN gives in to Russia

Still a No! Russia thumbs down new Syria resolution draft

Syria heeft overigens ook olie, die wordt verkocht aan Europa en met name aan Duitsland. Deze olie wordt gewonnen in een Joint Venture tussen de Syrische staat en Shell. Een andere olie Joint Venture bestaat tussen de Syrische staat en het Franse Total.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

36 Reacties op “Bashar Ja’afari: Syrië is geen Libië, geen Irak”

Laat een reactie achter