Archief
Artikelen

Op BOUblog hebben we het al eens gehad over de Yes Men. Twee Amerikaanse politieke activisten, Igor Vamos, alias Mike Bonanno, en Jaque Servin, alias Andy Bichlbaum, doen zich voor als woordvoerders van belangrijke organisaties of bedrijven zoals de Wereldhandelsorganisatie, McDonald’s, Dow Chemical, ExxonMobil en het Amerikaanse ministerie van Volkshuisvesting. Daartoe ontwerpen ze nepwebsites, die lijken op de websites die ze willen parodiëren. Vervolgens accepteren ze uitnodigingen om namens deze organisaties te spreken op conferenties en symposia. Hun hilarische presentatie van de corporatie die ze zogenaamd representeren, noemen ze identiteitscorrectie.

In 2009 hebben de Yes Men een film gemaakt over hun activiteiten: The Yes Men Fix the World. De voorpagina van de bijbehorende website is beslist een bezoekje waard! De film is vertoond op verscheidene festivals en werd verkocht op DVD. Hij staat ook al een tijdje online en hij is echt verrukkelijk! Dit is actie voeren met humor! De reacties van de mensen die door de Yes Men in de maling worden genomen, zijn echter schokkend. Deze mensen die werken voor de grote corporaties laten zich echt van alles wijsmaken, zolang het maar wordt gezegd door iemand die volgens hen beschikt over voldoende autoriteit. Omdat de Yes Men doen alsof ze een grote corporatie vertegenwoordigen, hebben ze deze autoriteit…

Natuurlijk vinden de corporaties het niet leuk om in de maling te worden genomen. De Amerikaanse Kamer van Koophandel reageerde in 2009 door de website van de Yes Men op zwart te zetten. Gelukkig bestaat er ook nog zoiets als een mirror, de Yes Men waren al snel weer online. In 2010 waren de Yes Men in Nederland om een workshop te geven over hun werkwijze. Hun nieuwste initiatief is het Yes Lab, waar men alle Yes Men projecten kan publiceren. Een pagina is gewijd aan een project in Amsterdam Oost, waar krakers een verwaarloosd pand hebben opgeknapt tot sociaal centrum De Valreep. Toen de eigenaar projectontwikkelaar dwars ging liggen, verspreidden de krakers een nep-buurtkrant met het “goede nieuws” dat de gemeente achter De Valreep stond. Het resultaat: De Valreep bestaat nog steeds!

Voor wie geen Engels verstaat, is hier een korte video van Yes Men die Nederlands is ondertiteld.

Identity Correction duurt 13 minuten.

THE YES MEN FIX THE WORLD duurt anderhalf uur.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

5 Reacties op “De Yes Men fiksen de wereld”

 • Diewer:

  Wat geweldig, deze YesMen!! Bedankt voor het bekend(er) maken! Het maakt ook duidelijk hoe ongelooflijk geïndoctrineerd we zijn en voorgeprogrammeerd voor de bekende blabla kletsverhalen van dergelijke personen/organisaties (bijv. WTO). In feite is iedereen opgelucht als de lezing over iets echts en iets goeds gaat – dat zijn we namelijk niet gewend! Helaas is het dan ook weer niet de werkelijkheid!…
  Hilarisch en ongelooflijk knap!

 • mr. drs. Bou:

  Beste Diewer,

  Welkom op BOUblog en dank voor je reactie.

  De Halliburton Survivabal zal wel niet helpen bij een volgende ramp, maar ook ik vond het hilarisch en ongelooflijk knap!

  🙂 🙂 🙂

 • Groene Wolf:

  Hoi Bou,

  Wiki Leaks and some of its partners – including the Yes Men – are scheduled to hold a press conference on monday.

  http://www.guardian.co.uk/media/2012/feb/27/wikileaks-publishes-stratfor-emails-anonymous

  Persbericht:

  http://theyesmen.org/stratfor

 • mr. drs. Bou:

  Dank je wel, Groene Wolf.

  Feb. 27, 2012
  FOR IMMEDIATE RELEASE

  MASSIVE LEAK REVEALS CRIMINALITY, PARANOIA AMONG CORPORATE TITANS
  Dow pays “strategic intelligence” firm to spy on Yes Men and grassroots activists. Takeaway: movement is on the right track!

  WikiLeaks begins to publish today over five million e-mails obtained by Anonymous from “global intelligence” company Stratfor. The emails, which reveal everything from sinister spy tactics to an insider trading scheme with Goldman Sachs (see below), also include several discussions of the Yes Men and Bhopal activists. (Bhopal activists seek redress for the 1984 Dow Chemical/Union Carbide gas disaster in Bhopal, India, that led to thousands of deaths, injuries in more than half a million people, and lasting environmental damage.)

  Many of the Bhopal-related emails, addressed from Stratfor to Dow and Union Carbide public relations directors, reveal concern that, in the lead-up to the 25th anniversary of the Bhopal disaster, the Bhopal issue might be expanded into an effective systemic critique of corporate rule, and speculate at length about why this hasn’t yet happened—providing a fascinating window onto what at least some corporate types fear most from activists.

  “[Bhopal activists] have made a slight nod toward expanded activity, but never followed through on it—the idea of ‘other Bhopals’ that were the fault of Dow or others,” mused Joseph de Feo, who is listed in one online source as a “Briefer” for Stratfor.

  We houden Wikileaks even in de gaten! 🙂

Laat een reactie achter