Archief
Artikelen

Begin jaren ’80 van de vorige eeuw leek de dreiging van een kernoorlog van de VS tegen Rusland heel reëel. De overheid verspreidde folders waarin stond wat men moest doen als de bom viel, maar in het licht van Hiroshima en Nagasaki leken deze adviezen volkomen absurd. Een demonstratie in Amsterdam tegen het plaatsen van 48 kruisraketten met kernlading in Nederland, trok in november 1981 ongeveer 400.000 deelnemers. In 1989 stortte de Sovjet Unie in, waarna de angst voor een kernoorlog wegebde. Tegenwoordig staan Israël en de VS echter te trappelen om Iran aan te vallen, omdat Iran kernwapens zou willen maken. Iran hééft geen kernwapens, maar Israël en de VS hebben ze wel!

De nucleaire dreiging maakt deel uit van een absurde politiek. Dat was al zo in 1945, toen er kernbommen vielen op Hiroshima en Nagasaki. Japan stond reeds op het punt om zich over te geven, maar de Amerikanen wilden hun nieuwe bommen nog graag even uitproberen. Daarmee gaven zij ook een signaal af aan de Sovjet Unie: kijk eens hoe sterk we zijn… Een paar jaar later had ook de Sovjet Unie een kernbom ontwikkeld, waarna de Koude Oorlog kon beginnen. Achteraf blijkt het allemaal even dwaas.

When the wind blows is een stripverhaal uit 1982, geschreven door de Britse tekenaar Raymond Briggs. Het gaat over een gepensioneerd echtpaar, Jim and Hilda Bloggs, tijdens een kernaanval tegen Engeland door de Sovjet Unie. Van dat boek is in 1986 een tekenfilm gemaakt.

De Bloggs wonen nogal afgelegen op het platteland, in de lieflijke heuvels van Sussex. Ze hebben de Tweede Wereldoorlog meegemaakt en voelen zich als Engelsen de overwinnaars in iedere strijd. Ze hebben een heilig vertrouwen in de overheid. Jim Bloggs heeft de brochure over een kernbom dan ook zorgvuldig gelezen en als er een kernoorlog dreigt, neemt hij zijn maatregelen aan de hand van dat boekje. Dan valt de bom en de Bloggs overleven de eerste klap. Ze beseffen echter volstrekt niet hoe ernstig de situatie is en ze wachten gelaten op het Rode Kruis en andere hulpverleners, maar die komen niet.

De film, die begint met echte camerabeelden, is schitterend getekend. De humor is mild, maar als na een klein half uur de bom valt, wordt die milde humor bitter. Het huis is een grote bende, buiten is alles dood en alle normale voorzieningen, zoals water, elektriciteit en communicatie, zijn buiten gebruik. Terwijl Jim nuchter blijft en droomt van heldendaden, maakt Hilda zich zorgen dat er bezoek komt, nu het huis zo’n rommel is. Samen proberen ze hun leven op een zo normaal mogelijke manier voort te zetten, maar ze krijgen last van stralingsziekte en dat loopt niet goed af.

De film werd geregisseerd door Jimmy Murakami en de stemmen zijn van John Mills en Peggy Ashcroft. De soundtrack bevat muziek van o.a. David Bowie (de titelsong) en Rodger Waters (Pink Floyd) met de Bleeding Heart Band. Blijf dus nog even luisteren als op het einde de aftiteling komt. Helemaal op het einde hoort men een morse signaal met als betekenis: MAD.

When the Wind Blows – Nuclear War (1986) – Film Animation duurt een uur en 21 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

10 Reacties op “De dwaasheid van een kernoorlog: When the wind blows”

 • kolonel koekwous:

  hierbij de link van the day after(1983).
  Slechts deel 1. Rest rest staat eveneens op You tube.
  http://www.youtube.com/watch?v=ZwfWvBqkPu4

 • Zoeffirelli:

  Ik word hier ontzettend treurig van, en dat is nog licht uitgedrukt. Ik ben nu 41 en opgegroeid met de constante dreiging van een 3e WW in de jaren 80. nu heb ik twee dochters; een van twee jaar en een van 5 maanden. De dreiging is terug en misschien nog wel groter omdat er een totale laconiekheid is onder de bevolking. Mainstreammedia doet haar werk. Stond erbij en ik keek er naar.

 • mr. drs. Bou:

  Waarde kolonel,

  Die Amerikaanse film “The Day After” is best walgelijk! Maar in plaats van de VS wakker te schudden, ging de waanzin gewoon door. In plaats van de kernwapens af te schaffen, kwam Ronald Reagan met een prachtig plan: Starwars! Een raket-afweer schild zou zorgen dat de Amerikanen veilig waren voor de Russische kernbommen. The American Dream is een nachtmerrie!

  Beste Zoeffirelli,

  Welkom op BOUblog. De waarheid mag dan bitter zijn, maar de leugens en weglatingen van de MSM zijn giftig! De waarheid mag dan treurig stemmen, maar de leugens maken veel mensen “depressief”. Daar kan men dan pillen tegen krijgen, Prozac of Seroxat of hoe die troep ook maar mag heten. Zelf geef ik er de voorkeur aan om de waarheid onder ogen te zien. Alleen dan kan men er iets aan veranderen!

  Iran HEEFT GEEN KERNWAPENS, maar Israël en de VS hebben ze wel!

 • mr. drs. Bou:

  Fidel Castro’s Message Against Nuclear War: Calling for World Peace

 • mr. drs. Bou:

  Deek Jackson:

  WW3 IZ DA BOMB – Deek Jackson

 • Sheikh Imran interview with Morris Herman-
  http://www.youtube.com/watch?v=yTkWugDHrTc&feature=related
  Israel takes the US to its End. (part 1) 15.51 minuten.

 • mr. drs. Bou:

  Waakhondgroep in de VS: kernwapens in Europa zijn kosten niet waard

  Een onafhankelijke waakhondorganisatie in de VS pleit voor de verwijdering van de Amerikaanse kernwapens uit Europa. Of, als de Europese landen ze echt willen houden: laat hen meebetalen.

  De laatste tijd is er veel te discussie over de besparingen in de VS en welke impact die zou kunnen hebben op het Amerikaanse kernwapenbeleid. Het Pentagon moet de volgende 10 jaar 487 miljard dollar besparen. Het nucleaire arsenaal lijkt een dankbare besparingspost: het onderhouden en modernizeren van kernwapens kost handenvol geld, terwijl het militaire nu er van steeds meer in twijfel wordt getrokken.

  De Amerikaanse kernwapens in Europa ontbreken vaak in de discussie. Dat komt omdat de kosten van de stationering in Europa verbleken in vergelijking met de geplande uitgaven voor nieuwe strategic bombers en onderzeeërs bewapend met kernwapens.

  POGO, Project on Government Oversight, dringt er nu bij Defensieminister Panetta op aan om de tactische kernwapens uit Europa terug te trekken. Dat zou, zo becijferde POGO, de Amerikaanse belastingbetaler, minstens 2 miljard dollar besparen.

  Dat gaat over geld en niet over mensenlevens!

 • De Verenigde Staten van Israel?
  Hoeveel invloed heeft Tel Aviv in DC!
  Waarom steeds oorlog en de dreiging tegen Iran.
  RT 10.30 minuten (Mox news.com)

  http://www.youtube.com/watch?v=F1iuoUT86NU&feature=player_embedded

  February 08, 2012 Russia Today News

 • mr. drs. Bou:

  Dank je wel, Ankie.

  Lees ook dit Nederlandstalige artikel op Zonnewind:

  De tijd om op te treden tegen Israël is gekomen
  Israël dreigt VS en Europa met nucleaire aanval

  13 februari 2012
  Door Mark Glenn

  “Ons leger is niet het dertiende sterkste ter wereld, maar eerder het tweede of het derde. We bezitten enkele honderden atoombommen en raketten en kunnen ze lanceren naar doelwitten in alle richtingen, misschien zelfs richting Rome. De meeste Europese steden zijn doelwitten voor onze luchtmacht. We zijn in staat de hele wereld in onze val mee te slepen, en ik kan u verzekeren dat dat zal gebeuren voordat Israël ten onder gaat.”

  –Martin Van Creveld, professor militaire geschiedenis

  “Wat zal de Jodenhatende wereld meer toekomen als terugbetaling voor duizenden jaren van slachtpartijen dan een nucleaire winter? Wat kan beter dienen als uitnodiging voor al de betuttelende Europese staatshoofden en vredesactivisten om zich bij ons te voegen in de ovens? Voor het eerst in de geschiedenis heeft een volk dat bedreigd wordt met uitroeiing in een wereld die de andere kant opkijkt de macht om de wereld te vernietigen. Dat is de ultieme wraak.”

  -Professor David Perlmutter, Los Angeles Times, 7 april, 2002

 • Bedankt Bou!
  Het artikel van Zonnewind gelezen en is het tijd om tegen Israel
  op te treden.
  Wat een gevaarlijke pshychopaten vooral in Israel!
  Als het maar niet al te laat is.
  Verder ben ik het helemaal over de boodschap van Fidel Castro
  tegen een nucleare oorlog.

Laat een reactie achter

Recente reacties