Archief
Artikelen

Vandaag ontving ik weer een oproep van AVAAZ en deze ging alweer over censuur op internet, maar nu middels een andere wet: ACTA, de Anti-Counterfeiting Trade Agreement. Het lijkt een internationaal handelsverdrag om de imitatie van merkproducten en de schending van copyright tegen te gaan, maar de gevolgen zijn verstrekkend. ACTA zou een einde maken aan onze vrijheid op internet. ACTA voorziet ook in een internationaal controlerend orgaan dat zich onttrekt aan iedere democratische controle. De manier waarop het verdrag tot stand kwam, is een voorbeeld van super-stiekem! Alleen in Polen heeft Anonymus geprotesteerd tegen ACTA. Het verdrag is gisteren getekend door de Europese Unie, maar het moet nog worden goedgekeurd door het Europese Parlement. Verhef dus je stem tegen ACTA!

AVAAZ schrijft:

Beste vrienden,

Een nieuw internationaal verdrag zou bedrijven in staat kunnen stellen om alles dat we op internet doen te controleren. Vorige week lukte het ons om censuurwetgeving in de VS met succes tegen te houden. Als we onze krachten nu weer bundelen kunnen we het Europees Parlement overhalen een stokje te steken voor deze nieuwe bedreiging:

Vorige week sloegen we met 3 miljoen mensen een aanval van de VS op het internet af! Maar er is een nog grotere bedreiging, en ons online netwerk is er prima op toegerust om hier korte metten mee te maken.

Het internationale verdrag ACTA zou bedrijven in staat stellen het internet te censureren. Een aantal rijke landen en grote bedrijven hebben in het geheim afgesproken om een schimmig rechtsorgaan op te richten tegen het illegaal namaken van producten. Dit zou de private belangen van bedrijven groen licht geven om alles dat online gebeurt te controleren, en zeer hoge straffen (ook gevangenisstraffen!) uit te delen aan een ieder van wie zij zeggen dat hij of zij hun zakelijke belangen heeft geschaad.

Europa besluit op dit moment om ACTA wel of niet te ratificeren. En zonder de steun van Europa zal deze internationale aanval op internetvrijheid het niet redden. We realiseren ons dat het Europees Parlement eerder tegen was – maar sommige europarlementariërs twijfelen nu. Laten we ze het laatste duwtje geven dat nodig is om het verdrag af te keuren! Teken de petitie – zodra we 500.000 handtekeningen hebben zorgen we voor een spectaculaire overhandiging in Brussel:

Het is schandalig – de overheden van 80% van de wereldbevolking werden uitgesloten van onderhandelingen over het ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement)-antipiraterijverdrag, terwijl ongekozen bureaucraten in nauwe samenwerking met bedrijfslobbyisten werkten aan de nieuwe regels van een gevaarlijk streng handhavingsregime. De ACTA zou in de eerste instantie opgaan voor de EU, de VS en 9 andere landen, en dan geleidelijk worden uitgebreid naar de rest van de wereld. Maar als we de EU zover krijgen om het af te wijzen, zal het verdrag aan kracht verliezen en voor altijd in de koelkast belanden.

De strenge regels in het verdrag zouden bijvoorbeeld bepalen dat mensen overal ter wereld kunnen worden gestraft voor iets als het delen van een krantenbericht, of het uploaden van een video van een feest waar toevallig muziek met auteursrecht wordt gespeeld. Terwijl het wordt verpakt als ‘handelsverdrag’, kan ACTA ook levensreddende generieke geneesmiddelen verbieden, en de toegang tot benodigde zaden voor boeren ernstig belemmeren. En wat ook ongelooflijk is: het ACTA-comité heeft carte blanche (de bevoegdheid om namens een staat te tekenen) om de eigen regels en sancties te veranderen, dus zonder democratische controle.

Grote bedrijven hebben grote belangen bij dit verdrag en maken werk van de realisatie. Maar het Europees Parlement staat nog in de weg. Laten we de parlementariërs luid en duidelijk verzoeken om de lobbyisten dapper te weerstaan en internetvrijheid te garanderen. Teken de petitie nu en stuur ‘m naar zoveel mogelijk anderen door.

Toen we onze krachten vorige week met miljoenen bundelden hielden we een Amerikaanse wet tegen die het hart van het internet zou treffen. We lieten de wereld zien hoe krachtig onze stemmen zijn. En ook deze keer laten we van ons horen om de nieuwe wet te voorkomen.

Met hoop en vastberadenheid,

Dalia, Alice, Pascal, Emma, Ricken, Maria Paz en de rest van het Avaaz-team.

Meer informatie:

Europese Commissie tekent ACTA (Webwereld)

‘ACTA ramp voor ontwikkelingslanden’ (Automatiseringsgids)

(In het Engels)

Als je dacht dat SOPA slecht was, wacht maar tot je ACTA ziet

ACTA vs. SOPA: Vijf redenen waarom ACTA is een nog grotere bedreiging voor internetvrijheid

Wat er verkeerd is aan ACTA

Het geheime verdrag: Het anti-piraterijverdrag ACTA en zijn impact op toegang tot medicijnen.

Say NO to ACTA is Nederlands ondertiteld.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

11 Reacties op “Na SOPA en PIPA komt ACTA: De nieuwe bedreiging voor internet”

Laat een reactie achter