Archief
Artikelen

Voor de moord op Gaddafi noemde men het een revolutie, een opstand tegen een dictator, of zelfs een vrijheidsstrijd. Nu Libië zogenaamd geregeerd wordt door de nationale overgangsraad NTC, noemt men het een burgeroorlog. De waarheid is dat de NTC geen enkele macht heeft in Libië. De macht is in handen van de Westerse corporaties en de NATO, die met grof geweld een einde hebben gemaakt aan de democratische Jamahiriya. In Benghazi, waar de “opstand tegen Gaddafi” begon, hebben demonstranten nu het NTC-regeringsgebouw bestormd. En Bani Walid, een stad waar de bevolking en het Libische leger zich tot het laatste moment hebben verzet tegen de CIA-Al Qaida rebellen van de NATO, lijkt weer bevrijd van de NATO-NTC. Nu noemt men het een burgeroorlog, maar het is verzet tegen de buitenlandse bezetters en hun collaborateurs! Die strijd is nog lang niet voorbij!

Franklin Lamb bevindt zich weer in Tripoli. Hij schreef op 15 januari:
Will A Pro-Gadhafi “Green Revolution” Topple The NTC?

There is clear and growing pro-Gadhafi political and military activity here and it is why NTC leader Mustapha Abdul Jalil, the other day warned against the Gadhafi children raising an insurrection. Aisha Gadhafi, given Saif’s current incarceration, is perhaps the likely leader, given her intelligence, energy and strong commitment to replace “NATO’s rebels”, vindicate her father, preserve his correct legacy, and organize a reform movement along the lines that she and some family members and loyalists were working–with the approval, she claims, of her father before his death.

Every night more pro-Gadhafi graffiti appears on street walls, buildings and around Green (Martyrs) Square. Activists, and there appear to be more every day, assert that so far the NTC has not attacked them and they feel fairly free to speak out and even organize. It is anyone’s guess how long this situation will exist before a violent crackdown and open fighting.

Dat heeft dus nog geen week geduurd! Het resultaat is wel dat er opeens weer nieuws uit Libië verschijnt, maar we gaan eerst even naar de hopeloze achtergrond van deze zogenaamde strijd van de VS en de NATO tegen het “terrorisme”. Het gaat om een interview van RT met een voormalige CIA officier, Michael Scheuer, uit november vorig jaar. Ook de situatie in Libië komt aan de orde.

Washington’s Enemy ‘Doesn’t Exist’ : Former CIA Officer

RT Interview with Michael Scheuer

Americans are in the crosshairs of terrorists worldwide purely due to Washington’s policy in the Muslim world, not because there is an Islamic enemy whose only aim is to kill Americans for their freedoms and lifestyle, insists a former CIA officer.

RT news channel on 9 November 2011

CIA Agent Exposes How Al-Qaeda Doesn’t Exist

En dan naar de huidige situatie in Libië. Waarom zouden de Libiërs hier niet blij mee zijn?

‘Western puppets smash dreams of new Libya’
Geüpload door RussiaToday op 22 jan 2012

De westerse “vrijheid en democratie” viert hoogtij in Libië, maar Aisha Gaddafi heeft aangifte gedaan van de moord op haar vader en haar broer Mutassin. Zij is samen met haar moeder en twee van haar broers gevlucht naar Algerije, waar ze diplomatieke bescherming heeft gekregen. Het Internationale Strafhof in Den Haag maakt echter volstrekt geen haast met het onderzoek naar de openlijke moord op haar vader, terwijl de YouTubes van deze oorlogsmisdaad overal op Internet rondslingeren!

Answering for Gaddafi brutal murder: RT talks to daughter’s lawyer
Geüpload door RussiaToday op 22 jan 2012

De oorlogsmisdaden van de NATO en de “rebellen” worden langzaam maar zeker in kaart gebracht door mensenrechtenorganisaties uit het Midden Oosten.

US-NATO war crimes in Libya
23 January 2012

A report released last week by Middle East human rights groups presents extensive evidence of war crimes carried out in Libya by the United States, NATO and their proxy “rebel” forces during last year’s war, which brought down the regime of Colonel Muammar Gaddafi. The “Report of the Independent Civil Society Fact-Finding Mission to Libya” presents findings of an investigation carried out last November by the Arab Organization for Human Rights, together with the Palestinian Center for Human Rights and the International Legal Assistance Consortium.

Based on interviews with victims of war crimes as well as with witnesses and Libyan officials in Tripoli, Zawiya, Sibrata, Khoms, Zliten, Misrata, Tawergha and Sirte, the report calls for the investigation of evidence that NATO targeted civilian sites, causing many deaths and injuries. Civilian facilities targeted by NATO bombs and missiles included schools, government buildings, at least one food warehouse, and private homes.

The report also presents evidence of systematic murder, torture, expulsion and abuse of suspected Gaddafi loyalists by the NATO-backed “rebel” forces of the National Transitional Council (NTC). It describes the forced expulsion of the mostly black-skinned inhabitants of Tawergha and the ongoing persecution of sub-Saharan migrant workers by forces allied to the NTC and its transitional government.

The investigators report savage and repeated beatings of prisoners held without trial or charges, the summary execution of pro-Gaddafi fighters, and witness reports of “indiscriminate and retaliatory murders, including the ‘slaughter’ (i.e., throat slitting) of former combatants.”

The war devastated the country. The NTC—an unstable coalition of ex-Gaddafi regime officials, Islamists, including some with links to Al Qaeda, and Western intelligence assets—itself estimates that the war took 50,000 lives and injured another 50,000 people. Rising infighting between the NTC’s factions is opening the door to full-scale civil war between rival clan-based and regional militias.

Just this weekend, amid warnings from NTC Chairman Mustafa Abdel Jalil of looming civil war, a crowd demanding the resignation of the transitional government forced its way into the NTC’s headquarters in Benghazi. Abdel Hafiz Ghoga, the vice president of the NTC, promptly resigned.

Maar niet alleen heeft de vicepresident van de NTC zich terug getrokken, ook andere NTC leden zijn op non-actief gesteld!

Libya suspends transitional government members

BENGHAZI, Libya — The head of Libya’s transitional government on Sunday suspended delegates from Benghazi, the city that kicked off the movement that toppled ruler Moammar Gadhafi last year.

The suspension the latest sign of discord within the body that led the anti-Gadhafi uprising but has struggled to establish an effective government to replace his regime.

The move follows protests in Benghazi accusing the body of corruption and not moving fast enough on reform. It was prompted by street protests and rejected by the delegates.

The announcement came the day after protesters stormed the National Transitional Council offices in Benghazi and carted off computers, chairs and desks while Mustafa Abdul-Jalil, head of the NTC, was holed up inside.

Volgens Sukant Chandan, een woordvoerder voor British Civilians for Peace in Libya, kan ook het hoofd van de NTC, Mustafa Abdel Jalil, beter zijn biezen pakken voor hij wordt vermoord!

‘NTC head may resign – if he makes it out alive’

De “vrijheidsstrijd van de Libische rebellen” is nu veranderd in een “burgeroorlog!” Verder is er niet veel veranderd, er worden alleen andere woorden gebruikt.

Civil War Warning: ‘Saif has no chance of fair trial’
Geüpload door RussiaToday op 23 jan 2012

Berichten dat ruim 1000 Amerikaanse soldaten nu op Malta wachten om naar Libië te gaan, zouden wel eens waar kunnen zijn. Misschien dat de NATO binnen kort nog wat extra vrijheid en democratie bommen op Libië gooit… Misschien ook wat Boots on the Ground…

NATO back in Libya? ‘Worst case scenario possible’
Geüpload door RussiaToday op 24 jan 2012

Patrick Hayes, a reporter for the online magazine Spiked, says the worrying events in Libya are not surprising.

Pro-Gaddafi forces strike back, ‘Libya out of control’
Geüpload door RussiaToday op 24 jan 2012

En dit blijkt een demonstratie van studenten van de Universiteit van Tarhouna: Allah, Muammar wa Libya bas… Natuurlijk versta ik dat niet, maar let op de datum!

مظاهرة مؤيدة للقذافي 12-1-2012

Tot slot nog even wat Libische “vrijheid en democratie” voor dummies:

‘It’s all about pumping oil, not helping Libyans’
Geüpload door RussiaToday op 22 jan 2012

Om verwijten te voorkomen dat deze berichtgeving eenzijdig is, gaan we ook nog even naar Al Jazeera, voor het broodnodige evenwicht.

Libya’s football revolution
Geüpload door AlJazeeraEnglish op 24 jan 2012

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

38 Reacties op “Libië update: Nu noemt men het een burgeroorlog!”

 • mr. drs. Bou:

  Russia Today stuurt nog wel zinnige berichten over Libië de wereld in:

  Rebellion vs Rebels: ‘Libyans kick NTC out of Bani Walid’

 • They Knew:

  Dank voor de info Bou en ik ben van één ding overtuigd, Harry van Bommel zal niet gelukkig zijn met de video’s van RT. Sterker nog, Harry van Bommel heeft op z’n blog niet eens een topic gewijd aan de dood van Gaddafi. 😉

 • mr. drs. Bou:

  Al Jazeera heeft zich nu ook weer in de strijd geworpen. Nee, het blijkt géén voetbal!!!

  Gaddafi loyalists retake Bani Walid

 • mr. drs. Bou:

  Dezelfde feiten, verschillende berichten:

  BBC: Libya: Competing claims over Bani Walid fighting

  The Daily Star Libanon: Former Gadhafi stronghold revolts against Tripoli

 • The awareness of the UN or rather a preparation for the return of
  UN peacekeepers in Libya!?
  (er zit een muziekvideo met fotos bij van 3.19 min.)http://libyaagainstsuperpowermedia.com/2012/01/27/libya-the-awareness-of-the-un-or-rather-a-preparation-for-the-return-of-un-peacekeepers-in-libya-january-26-2012/

 • mr. drs. Bou:

  Artsen Zonder Grenzen trekt zich terug uit Libië, omdat er gevangenen worden gemarteld. Al Jazeera bericht (let op de aanhalingstekens!):

  Aid group halts work in Libya over ‘torture’
  Medecins Sans Frontieres suspends work in Misrata prisons where doctors are asked to “patch up tortured detainees”.

  Meer objectief is Alert Net:

  Detainees held by Libya rebels still tortured-UN

  Zelfs CNN doet het beter dan Al Jazeera:

  Libyan detainees died after torture, human rights group says

  De BBC is nog duidelijker:

  Libyan detainees die after torture, says Amnesty International

  In Tripoli is het op straat nog altijd niet veilig:

  In Libya, rebels still dominate Tripoli streets

  En Information Clearing House vindt de bevrijding van Libië geen succes!

  The Human Rights “Success” In Libya
  By Glenn Greenwald

 • mr. drs. Bou:

  Update van Morris:

  Libya Update – Partial – Jan 30 2012

 • Gaddafis en Mutasims moord!! Een Koning moest sterven.
  4.12 minuten, waarvan de eerste 1.30 minuten zonder geluid.http://www.youtube.com/watch?v=fvn_qEBFWVQ&feature=related

 • mr. drs. Bou:

  Het NRC meldt vandaag:

  Human Rights Watch: ‘Libische diplomaat doodgemarteld’

  De volgende video is al ouder, maar nog altijd actueel:

  Libya, the Forbidden Truth by Milovan Drecun

  Engels ondertiteld, duurt 36 minuten.

 • Seif El Islam Gaddafi has just been released!?
  03-02-2012. (met muziekvideo van 2.17 minuten)http://libyaagainstsuperpowermedia.com/2012/02/03/libya-seif-el-islam-gaddafi-has-just-been-released-february-3-2012/

 • mr. drs. Bou:

  Beste Ankie,

  Tot op heden heb ik geen enkele bevestiging gezien van de vrijlating van Saif. Ga er maar van uit dat het niet waar is.

  Intussen in Libië:

  Libya: a year on

  Yevgeny Satanovsky, a political scientist and Director of the Middle East Institute, fears the barrel might explode before the fuse is neutralized.

  “Libya is not a unified country any more. Formally, it has retained its borders, but operating within those borders are various tribes, militants and radical Islamist groups of the Al Qaeda stripe, who hadn’t been there under Gaddafi. They are fighting one another in what appears to be a smoldering civil war. Libya is gradually falling apart and is beginning to look more like Somalia, with signs of a deepening conflict between Berbers and Arabs in the west along the border with Tunisia and Algeria. Chaos and mismanagement are reigning in the provinces and human rights are being grossly violated. It’s common practice – the new authorities are taking a bloody revenge on the tribes which supported Gaddafi a year ago. Humanitarian aid is being looted in the most appalling way.”

  The United States has spent $2 billion on special operations aimed at toppling Gaddafi. France has spent 300 million euros. Saudi Arabia and Qatar contributed by unleashing a broad anti-Qaddafi campaign in the media, sending mercenaries and supplying arms to the rebels. The fact that the West managed to win some of the Arab countries over to its side is another lesson that needs to be learnt from the Libyan war. Hussein Nasrullah, chief editor of the Al-Mutauasset magazine, thinks that the West is successfully pursuing a divide-and-rule policy towards the Arab world.

  In the Arab analyst’s view, the West has devised and tested a technology for the seizure of Arab countries, which it is going to apply in the Middle East in the future.

  “The military strikes against Libya made it clear that the West was targeting infrastructure facilities and committing genocide against Libyans. Now the focus is on Syria. The West may destabilize the entire region if the Libyan scenario repeats itself in Syria. The West turned the Libyan campaign in its favor, split Tunisia with the help with the Muslim Brotherhood, divided Egypt through the Higher Military Council, succeeded in Yemen, and is now accomplishing the fragmentation of Sudan. And we don’t know what may happen in Iraq and Algeria in the near future.”

  National survey reveals Libyans would prefer one-man-rule over democracy zegt de Universiteit van Oxford!

  OXFORD, United Kingdom, Feb. 14, 2012 /PRNewswire-USNewswire/ — The first ever National Survey of Libya suggests that the population would still prefer one-man-rule over alternatives like democracy. The publication of the survey of over 2,000 Libyan people coincides with the anniversary of the first protests triggered by rebel forces against Gaddafi, which ended after months of fighting when he was killed in October 2011. Despite the widespread hatred of the Gaddafi regime, this survey of public opinion reveals that in five years’ time 35 percent would still like a strong leader or leaders for the country. Only 29 percent of those surveyed said they would prefer to live in a democracy. However, 69 percent of respondents also insisted that ordinary citizens should have a say in how the country should develop.

  New clashes rock Libyan desert town

  Tripoli: Fresh tribal clashes erupted today in Libya’s remote southeastern desert, with one man saying five members of his clan had been killed, a toll that could not be independently verified.

  Clashes between the Zwai and the Toubu tribes in the town of Kufra broke out for a third consecutive day today after 17 people were killed in fierce fighting over the first two days.

  Turki Tobawi, from the Toubu tribe, told AFP by telephone that five of his comrades had been killed today, but another member of his clan said there were only injuries reported in the fighting.

  Tobawi said his people were surrounded by members of the Zwai tribe.

 • mr. drs. Bou:

  Amnesty heeft een nieuwe doelgroep ontdekt: Libiërs die worden gemarteld door de NATO-NTC-Al Qaida milities, de “bevrijders” van hun land!

  Amnesty: Libië in handen van ongeleide martelende milities

  Ook Al Jazeera plaatst de Libische “bevrijding” door de NATO-NTC nu in perspectief! Stelletje hypocrieten!!!

  Libya’s uprising in perspective

 • Ben:

  http://www.youtube.com/watch?v=RMXyCqdPPoU

  Understanding the Green Book & Libyan politics, the easy way

 • mr. drs. Bou:

  Vandaag op Waterput een triest bericht met een filmpje:

  The Racists of Misrata Treat Tawerghan People like Animals in Zoo

  Here’s a video of ‘Allah-u-akhbar’ shouting people in Misrata humiliating black Tawergha people in a zoo. They are forced to eat the green flag of the Jamahiriya, and they are treated as if they are not human, but some kind of apes. Thanks Sarkozy, al-Thani (picture) , Obama and Cameron for your humanitarian intervention!

 • mr. drs. Bou:

  Tension high after 100 dead in Libya
  February 28 2012 at 12:04pm

  Tripoli – Tribal clashes in the southeastern city of Kufra cost more than 100 lives and displaced half the population, the United Nations said on Monday, adding the situation remained tense despite a truce.

  “More than 100 have been killed as a result of fighting and as much as half of the town’s population has sought refugee elsewhere,” UN agencies said in a joint statement based on an assessment mission to the area.

  Libya ‘close to disintegration’ – PM

  Speaking on the first anniversary of the anti-Gaddafi revolution in Misurata Monday, interim Libyan Prime Minister Mustafa Abdeljalil warned of complete national disintegration if the rival tribes and clans that had laid hands on Gaddafi’s arsenals continued to refuse to submit to the authority of the central government.

  Libya militia boss says not ready to lay down arms

  TRIPOLI (Reuters) – A powerful Libyan militia will not heed a government request to disband because the incentives on offer are not generous enough, the force’s leader said, demanding houses, cars and loans for his men so they can “realise our dreams.”

  Militias fought to end Muammar Gaddafi’s 42-year rule, but five months later their heavily-armed units are still patrolling the streets, answering only to their own commanders and flouting the authority of the country’s new rulers.

  Propaganda alert: dit is Al Jazeera:

  Libyan city’s fate in the balance
  Officials refuse to rule out use of force in taking control of Bani Walid, seized by Gaddafi loyalists recently.

 • Special video dedicated to the (NATO/US) rats who destroyed Libya.
  Geupload door TheOzyism op 18 febr. 2012. (tekenfilm)
  http://www.youtube.com/watch?v=_HM6jkWk7SI

 • mr. drs. Bou:

  Afrikaanse gastarbeiders verlaten Libië massaal

  TRIPOLI — Afrikaanse gastarbeiders besluiten massaal Libië te verlaten. Sommigen moeten worden vrijgekocht uit schuldslavernij, anderen dreigen te worden uitgezet door de autoriteiten.

 • mr. drs. Bou:

  Onder de titel “Walgelijke berichten”:

  VN-onderzoek kan oorzaak dood Kadhafi niet achterhalen

  De VN-commissie voor oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen in Libië heeft de doodsoorzaak van de voormalige Libische leider Moammar Kadhafi en zijn zoon Muatassim ‘niet kunnen vaststellen’. De onderzoekscommissie stelt in een vrijdag gepubliceerd rapport dat Kadhafi en zijn zoon, die beiden op 20 oktober 2011 in Sirte na een Navo-bombardement door militieleden van de stad Misrata waren opgepakt, even later dood waren ‘in niet opgehelderde omstandigheden’.

  Soms word ik toch wel driftig, hoor!!!

 • mr. drs. Bou:

  Libyans get tummy tucks with money meant to treat war wounded

  En de graven van Engelse soldaten uit WO II moeten het nu ontgelden:

  No shame and no gratitude in lawless Libya: The profoundly disturbing attacks on war graves

  De mishandeling van Libische negers staat nu ook in de MSM, op Channel 4! Met een filmpje van Press TV, gemaakt door de “spionnen” journalisten:

  ‘Spy’ journalists reported killing of black Libyans

  Nick Davies (who works under the name Nick Jones) and his cameraman Gareth Montgomery-Johnson had been working for Iran’s Press TV when they were arrested by the Misrata Brigade on 22 February.

  De milities zijn intussen nog steeds zwaar bewapend:

  U.S. official: Missiles give Libyan militias ‘leverage’

  Libyan militias that are sitting on stockpiles of portable anti-aircraft missiles will probably not relinquish them until they reach a broad political agreement with the country’s fledgling central government, a top State Department official said.

  In het oosten van Libië gaan nu stemmen op om het land te splitsen. Volgens mij is dat vanaf het begin de bedoeling geweest! Het olierijke oosten van het land is dan gemakkelijker te manipuleren.

  Tribal leaders threaten to start break-up of Libya

  Libya tribes declare breakaway region in oil-rich area

Laat een reactie achter