Archief
Artikelen

De meest wonderlijke levensvormen op aarde zijn de schimmels. Evenals dieren en planten vormen schimmels een uitgebreide groep, met vele soorten en ondersoorten. Sommige soorten zijn eencellig, waaronder gist, andere bestaan uit een uitgebreid netwerk van draden: mycelium. Zoals een appelboom vruchten draagt, zo vormen sommige schimmels paddenstoelen. Deze dienen voor de voortplanting, maar een schimmel kan zichzelf ook delen. De paddenstoelen (of elfenbankjes) dienen voor de geslachtelijke voortplanting, waarbij DNA wordt uitgewisseld. Deze vruchten van de schimmel hebben vaak de meest schitterende kleuren en vormen. Sommige zijn eetbaar, zelfs een delicatesse, ander zijn bitter en vaak uiterst giftig, terwijl er ook paddo’s zijn met een hallucinerende werking. Het schimmelrijk is even divers als nuttig.

Mooi hè! En deze schitterende elfenbank is nog eetbaar ook. Maar het nut van schimmels reikt veel verder dan hun schoonheid, hun eetbaarheid of het feit dat je er op kunt trippen. Zonder de schimmels hadden planten en dieren nooit kunnen ontstaan.

Paul Stamets is een beroemde liefhebber, kenner en onderzoeker van schimmels, waarbij zijn onderzoek zich vooral richt op medische toepassingen. Ook ijvert hij voor het behoud van de biodiversiteit. Terwijl de meeste mensen de neiging hebben om diep neer te kijken op schimmels, is Stamets doordrongen van hun grote waarde. Schimmels zijn absoluut noodzakelijk voor ons voortbestaan. Ook vormen schimmels als basisvorm het model voor een onverbrekelijk netwerk, een voorbeeld waarmee we ons voordeel kunnen doen.

In de volgende video overtuigt Stamets ons in nog geen 20 minuten van de schoonheid en het belang van schimmels.

Paul Stamets: 6 ways mushrooms can save the world duurt 18 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

5 Reacties op “Paul Stamets over schimmels en paddestoelen”

Laat een reactie achter