Selecteer een pagina

Archieven

Operatie gesmolten lood 2008-09: een olifant schieten

Drie jaar geleden, een dag na Kerstmis 2008, begon Israël een drie weken durende aanval met de meest moderne wapens op de overbevolkte en totaal verarmde Gazastrook van Palestina. Daar wonen anderhalf miljoen mensen achter het prikkeldraad waarmee Israël deze smalle kuststrook heeft omringd. Zij hadden in 2007 in vrije verkiezingen op een democratische manier een regering gekozen, Hamas, die door Israël werd bestempeld als terroristische organisatie, waarna Israël Gaza de oorlog verklaarde. Deze aanval van de “democratische staat Israël” tegen een weerloze bevolking leidde wel tot internationale verontwaardiging, maar er volgden geen sancties. De Veiligheidsraad verklaarde Israël niet tot een No Fly Zone, de NATO bombardeerde geen Israëlische vliegvelden en militaire installaties om de bevolking te beschermen, er volgden zelfs geen economische sancties tegen Israël en de wapenleveranties en subsidies vanuit de VS werden evenmin stopgezet. Israël is heilig, de Palestijnen zijn terroristen, zo heeft Jhwh-god dat gewild.

Op het moment dat deze aanval begon, waren er enkele internationale vredesactivisten aanwezig in de Gazastrook. “To shoot an elephant” is een documentaire die bestaat uit filmbeelden die door deze vrijwilligers zijn gemaakt. De titel Shooting an elephant is afkomstig van een kort verhaal van George Orwell uit 1938, waarvan de tekst hier staat. Het speelt in Burma, waar een overigens vrij tamme olifant wat schade heeft aangericht, waarna de blanke hoofdpersoon als vertegenwoordiger van het koloniale gezag de opdracht krijgt om dat wilde dier af te schieten. De analogie moge duidelijk zijn.

De Gazastrook werd al sinds juni 2007 belegerd door Israël, die deze smalle duinenrij had verklaard tot vijandig gebied. Een groep internationale vredesactivisten probeerde de blokkade te doorbreken, de Free Gaza beweging. Dank zij hun inspanning en ondanks het feit dat Israël alle buitenlandse journalisten en humanitaire hulpverleners de toegang tot de Gazastrook had ontzegd, waren er enkele onafhankelijke ooggetuigen aanwezig tijdens de operatie “Cast Lead”. Samen met twee correspondenten van Al Jazeera International (Ayman Mohyeldin and Sherine Tadros), waren zij de enige buitenlanders die in staat waren om te schrijven, te filmen en rapporteren wat er gaande was in de belegerde Gazastrook.

Dat zij vredesactivisten waren en geen professionele journalisten maakt niet uit. Zij waren ooggetuigen! Of hun verslag onpartijdig en objectief is, doet niet ter zake. Journalisten mochten de Gazastrook niet in, zij stonden op een heuveltop in Juda onpartijdig toe te zien hoe Israël de stad Gaza bombardeerde met witte fosfor en hun objectieve verslag van deze afstandelijke observatie werd uitgezonden in het NOS-journaal, op CNN/FoxNews etcetera. Ze waren er niet bij, ze hadden ook op de maan kunnen staan met hun objectieve en onpartijdige verslagen. Dat er voor de kust van Gaza een aardgasbel ligt waar de Palestijnen recht op hebben, werd er door hen ook niet bijgezegd!

De makers van deze documentaire noemen zichzelf “embedded”. Zoals journalisten tegenwoordig “embedded” zijn in het leger wanneer ze de oorlog verslaan, zo waren zij embedded in de ambulances van Gaza die tijdens de beschietingen de levens probeerden te redden van de slachtoffers van deze operatie Gesmolten Lood. Het was trouwens niet alleen gesmolten lood, maar er werd ook geschoten met witte fosfor en misschien nog wel met meer verboden wapens. In dit geval was de dader echter geen wrede dictator Gaddafi of Saddam Hoessein, maar de regering van “het enige beschaafde en democratische land van het Midden Oosten.” Vandaar dat de Verenigde Naties geen enkele “Responsability tot Protect” voor de bevolking van Gaza uitsprak.

To Shoot an Elephant is Engels ondertiteld en duurt een uur en 53 minuten.

13 Reacties

 1. They Knew

  Misschien is onderstaande link iets voor Max, met speciale aandacht voor de volgende foto: http://www.davidicke.com/oi/extras/2010/december/dec_006.jpg Hoezo heeft Ahmadinedjad een hekel aan Joden? Welk dagblad of welk nieuwsprogramma durft deze foto in hun dagblad of op televisie te vertonen? Misschien heeft Max hier een antwoord op?

  http://www.davidicke.com/articles/political-manipulation-mainmenu-72/42734-they-dare-not-speak-its-name-rothschild-zionism

  Ik wens nog de volgende opmerkingen te maken;

  -In 1994 werd in Londen een aanslag gepleegd op de Israëlische ambassade, waar 2 Palestijnen de schuld van in de schoenen geschoven kregen en nu nog vastzitten. Een Engelse ‘whistleblower’ (ex MI5 agent) bekende dat de aanslag in werkelijkheid was gepleegd door de Mossad.

  -Vorig jaar werd een lid van de PVV door de AIVD ontmaskert als zijnde een Mossad agent, die bovendien lid was van de Likoed-partij. Infiltratie van een buitenlandse mogendheid in Nederlandse aangelegenheden!

  Bij deze wil ik de gelegenheid te baat nemen om mr. drs. Bou een goede jaarwisseling en vooral een gezond 2012 toe te wensen.

  Antwoord
 2. mr. drs. Bou

  Beste They Knew,

  Doe verder geen moeite.
  Morgen wordt Max volledig verwijderd van BOUblog.

  Misschien moet ik jouw reactie daarom wissen. Mijn excuses daarvoor.

  Antwoord
 3. They Knew

  @Bou

  Ik wil het verder niet erger maken dan het al is, maar de volgende feiten moeten mij nog wel van het hart, daarna mag je mijn reacties verwijderen, waarvoor ik het volste begrip heb.

  Bevestigd door de PA; Israël leidt Palestijnen op voor Al-Qaida strijders! (Connectie CIA-Mossad)

  Alom bekend; Israël gebruikt Palestijnen voor ‘Body Parts’!

  Is er een connectie tussen Zionisten en Nazi’s? Het spijt mij héél erg dit te moeten schrijven.

  Antwoord
 4. mr. drs. Bou

  Beste They Knew,

  Ik heb er nog een nachtje over geslapen, want gisteravond werd ik erg boos, maar Max is nu verwijderd van BOUblog. Discussie is welkom, maar propaganda niet. Er is al genoeg desinformatie in de wereld!

  Antwoord
 5. op zoek naar de waarheid

  Voor iedereen die wil weten hoe de staat Israel is begonnen: The General’s Son van Miko Peled. Er is ook een eye-opened interview te vinden op youtube.

  Vooral het feit dat de Palestijnen destijds totaal weerloos waren tegen het goed bewapende joodse leger vind ik ongehoord schrijnend. Peled verteld dat de Palestijnen een goed georganiseerde samenleving hadden met onderwijs, medische zorg en verder alles dat een samenleving nodig heeft. Eén ding hadden ze niet: een leger. Wat zegt dat van de Palestijnen??

  Hoe anders wordt ons door de media een beeld neergezet van de Palestijnen als haatdragende stenengooiers enz.

  Wie zou geen stenen gaan gooien? Of erger na zoveel jaren van onrecht?

  Antwoord
 6. mr. drs. Bou

  Beste Ankie, Dank je wel.

  Op BOUblog staat reeds een lange documentaire over de manier waarop Israël de Palestijnen treitert: Checkpoint.

  Antwoord
 7. mr. drs. Bou

  Gaza flooded after Israel opens dam gates
  Geüpload door PressTVGlobalNews op 5 mrt 2012

  Gaza’s poor infrastructure and lack of building material and equipments due to the blockade has led the war battered infrastructure to deteriorate.

  Antwoord
 8. Ankie

  Den Haag: Palestijnse Autoriteit is slechts een waarnemer bij de
  Verenigde Naties en niet een lidstaat.
  De aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag kondigde dinsdag 3 april 2012 aan dat hij een klacht ingediend door Palestina tegen Israel wegens vermeende oorlogsmisdaden tijdens “Operation Cast Lead” in Gaza 2009 heeft afgewezen!!!
  Hague: Palestinian Authority Has No Standing

  Antwoord
 9. mr. drs. Bou

  Dank je wel, Ankie. Vanmorgen zag ik dit ook op Russia Today. “U bent geen land, daarom mag Israël u uitmoorden!” Wat een walgelijke gotspe!!!

  ‘Not a country’: ICC blocks Palestine war crimes probe
  Geüpload door RussiaToday op 4 apr 2012

  The International Criminal Court has turned down Palestinian requests to investigate alleged Israeli war crimes on their lands. The official reason for the rejection is that Palestine is not a UN-recognized state. RT talks to Jeff Halper, who’s a co-founder and executive director of the Israeli Committee Against House Demolitions.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeven − 4 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën