Archief
Artikelen

Wanneer je begint over het Marxisme, dan denken veel mensen onmiddellijk aan Rusland. De Russische revolutie was inderdaad geïnspireerd door het Marxisme, maar het Communisme leidde niet tot de verwachte heilsstaat, er ontstond geen arbeidersparadijs. In 1991 viel de Sovjet Unie uit elkaar. Michael Parenti hield in 1996 een lezing over de val van de Sovjet Unie. Deze is Nederlands ondertiteld.

Parenti wijst terecht op het feit dat de geschiedenis van de Sovjet Unie zich niet afspeelde in een politiek vacuüm, maar dat deze communistische staat voortdurend belaagd werd, door het fascisme van Hitler Duitsland, daarna door de wapenwedloop tijdens de Koude Oorlog. In de strijd tegen Nazi Duitsland zijn miljoenen Russen omgekomen. Ook wijst Parenti op de vooruitgang die het communisme aan de bevolking heeft gebracht. Terwijl in Engeland en West Europa de industrialisatie omstreeks 1900 reeds ver gevorderd was, leefde de bevolking van Rusland nog in een agrarische wereld van bittere armoede en dienstbaarheid aan de landheer. Het Communisme maakte een einde aan deze feodale verhoudingen.

De industrialisatie verliep in de Sovjet Unie veel sneller dan in Engeland en zij ging niet gepaard met de bittere uitbuiting van de werkende bevolking waarover Marx vertelt in Het Kapitaal. Het analfabetisme werd in snel tempo teruggedrongen, de levenstandaard steeg aanzienlijk en de ongelijkheid in inkomen was veel kleiner dan ooit in het “vrije Westen”. Over deze positieve kanten van het communisme wordt zelden gesproken.

Het communisme had ook een keerzijde, die door Parenti in deze lezing niet wordt belicht. De Westerse propaganda tegen de Sovjet Unie tijdens de Koude Oorlog blijkt echter in sommige opzichten schromelijk overdreven. De val van de Sovjet Unie leidde voor een groot deel van de bevolking ook niet tot vrijheid, democratie en een beter leven, maar tot bittere armoede! Alle sociale voorzieningen vielen weg. In plaats van recht op arbeid, kinderopvang en pensioen, trad nu de bittere concurrentie van de vrije markt. Enkelen werden stinkend rijk, de rest kon verrekken!

Michael Parenti De omverwerping van het kommunisme duurt een uur en 34 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

10 Reacties op “Michael Parenti: De omverwerping van het kommunisme”

 • Beste BOU,
  wat mij nou het meest verontrust, in het verlengde, maar zeer zeker niet minder in de aanloop naar wat Michael Parenti, nu [de vertaler zij geprezen] in het Nederlands zodat ook ik het helemaal goed kan verstaan, in deze lezing zegt. Het houdt mij al een tijd bezig, zoniet voor het leven, wat mensen beweegt om het verkeerde te doen. De psychologische, de sociale, de antropologisch wetenschappelijke, beweegredenen die mensen aanzet tot een gedrag dat niet aan de grote klok wordt gehangen. Kortom er is wel meer dat Marx niet noemde dat oorzaak is aan de machteloosheid van de machteloos als hij/zij het vertikt de macht te grijpen. Proletariërs aller landen verenigt U, enzovoort… Of, en dat wou ik dus gezegd hebben het verkeerde voor het grijpen van de macht ziet; als een universele probleemstelling. Opium van het volk, enzovoort…

  Waarmee ik maar zeggen wil, dat ‘menselijke’ gedrag dat je maar hoogst zelden gedegen onderzocht ziet worden, en zo ja nog zeldzamer ziet geplubiceerd worden doordat het ieder weldenkend mens net zo verontrust en beschaamd als het mij doet, en jou zeer waarschijnlijk ook. Nu ben ik niet zo belezen en erudiet maar er zijn in de literatuur door onder meer romanciers volgens mij wel pogingen gewaagd die echter niet die connotatie meekregen die het verdiende te krijgen om, alweer om mensen niet te zeer te beschamen en te verontrusten om de cultuur waarin zij opgaan, die leidt tot wat hier door dr. Philip Zimbardo in zijn afscheidslezing wordt gezegd. Hij noemt het zelf -The Lucifer Effect-.

  Die lezing is zeer de moeite om te zien waard en duurt bijna 2 uur. Op mijn eigen blogje had ik hem al met stip staan, maar mijn taalbarriërre maakt het mij onmogelijk er verder dieper op door te gaan, dus kwam ik niet verder dan wat copypasten. Dus bij deze mijn verzoek aan mr. drs. BOU om eens dieper op deze horror in de gaan omdat het nou eenmaal die aandacht verdient. Maar uiteraard alleen als het jou niet al te zeer een oncomfotabel gevoel geeft want we hebben niet allemaal een even dikke eeltlaag op onze ziel. Maar het is toch zeer gewenst dat deze materie van de daken geschreeuwd en meer in het openbaar in de publieke discussie wordt betrokken, en onderzocht wordt. Dat laatste in veel meer disciplines dan de nu gebruikelijke om dat het alle facetten van de macht [en de onmacht van velen] behelst.

  Op mijn blogje, die ik overigens beëinigd heb omdat mijn actuele persoonlijke belevenissen er wel zo ongeveer op staan en ik niet de kennis, de routine, en de intentie heb om er meer van te maken, met alle risico de kern ervan [‘mijn hand’] te overspelen, staat het linkje naar hier naar toe waar er meer staan; http://stanvanhoucke.blogspot.com/2010/10/israel-als-schurkenstaat-298.html#comments Maar het gaat mij hoofdzakelijk, om mee te beginnen, om deze lezing dus; The Lucifer Effect: Understanding How Good People Turn Evil, Philip Zimbardo, April 2, 2007, Running Time: 1:50:43: http://mitworld.mit.edu/video/459

 • Beste BOU,
  ik heb ik een eerder artikel over Zimbardo http://www.boublog.nl/09/08/2009/het-stanford-gevangenis-experiment/ van je gevonden. Moet ik toch vaker doen op donkergrijze dagen als deze dag je oudere artikels zien, misschien zijn er nog wel meer. Het lijkt oftopic maar is het naar mijn idee toch niet in het licht van de kauweoorlog die Parenti bespreekt.

 • mr. drs. Bou:

  Beste Sjuul,
  Dank je wel voor het Lucifer effect. Lijkt me interessant, dus ik zal hem bewaren. Maar het is kerstvakantie, dus ik heb het een beetje druk met gezelligheid en andere vrolijkheden. Tussen de bedrijven door schrijven, lukt me niet helemaal. 🙂

 • mr. drs. Bou:

  Max, voor je weer schrijft over het recht van de Ashkenazi op het land van de Palestijnen, kijk even hoe ze tekeer gingen tegen anderhalf miljoen mensen die ze hebben opgesloten in een open lucht concentratiekamp ter grootte van de duinenrij van Zandvoort tot Scheveningen, genaamd Gaza-strook:

  Gaza: Remembering Cast Lead

  By Stephen Lendman

  December 28, 2011 “Information Clearing House” — December 27 marks the third anniversary of Israel’s lawless war on Gaza. Without provocation, three weeks of terror bombing and invasion devastated the Strip.

  Missiles, bombs, shells, and illegal weapons were used against defenseless people. Mass slaughter and destruction followed.

  Brazen crimes of war and against humanity were committed. Responsible officials remain unaccountable. Security Council no-fly zone protection wasn’t ordered. International leaders shared culpability through silence. They still do. Washington was complicit by supplying Israel with weapons, munitions, and encouragement.

  Cast Lead’s one of history’s great crimes.

 • En waar was dit ook al weer. Zelfde situatie als Zimbardo in zijn lezing beschrijft maar dan de hele club hypocrieten samen met Obama en Clinton tijdens Bin Ladens executie. http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/01885/obama_situation_ro_1885495c.jpg President Barack Obama, Vice President Joe Biden and Secretary of State Hilary Clinton, along with with members of the national security team, receive an update on the mission against Osama bin Laden in the Situation Room of the White House [Photo: Peter Souza]
  Hillary Clinton has said she has “no idea” what she and the rest of Barack Obama’s national security team were watching at the precise moment a photographer snapped what has become the defining image of the Osama bin Laden operation. http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/al-qaeda/8495130/Hillary-Clinton-has-no-idea-over-Osama-bin-Laden-raid-photo.html

  Voor mij is het allemaal één pot nat. Dit is wat de wereld regeert, puur sadisme met een hypocriete en gefabiceerde ‘rechtvaardiging’. Wanneer gaat zulk sadistisch neonazionistentuig wiens motieven en misdaden met de onwaarschijnlijkste horror nog niet te beschrijven is deze wereld verlaten? Wanneer gaan dit soort psychopaten ook gewoon levenslang opgesloten worden in een TBS kliniek. Ter beschikking gesteld van een wereldregering op een plek op de wereld die ontsnappen en alle contact onmogelijk maakt. Kilometers ondergronds in zoutkoepels of oude kolenmijnen lijkt mij een geschikte plek. Niet om wat ze Bin Laden aandeden want die islamfundamentalist verdient met hen gezamelijk ook een TBS van een wereldregering. Maar om wat hun psychopathologie de wereldbevolking aandoet moeten zij gezamelijk maar hun leven verder door brengen, en dan ook zonder toezicht. Maar of er voldoende oude mijnschachten op de wereld beschikbaar zijn is wellicht het volgende op te lossen probleem voor de wereld. Want van dit soort ongeneeslijke psychopaten zijn er misschien wel teveel om levend te begraven zonder hen te doden. Want dat laatste wil niemand, op minstens mijn persoontje na dan, op zijn geweten hebben. Is in feite net zo hypocriet. Voor mij is het zij of wij geworden die zich maar moeten schikken in het onvermijdbare. Zij dus, en ook maar meteen preventief. Ze noemen het zelf preventieve administratieve detentie, dus dan ben ik nog coulant. Zie deze ANONIEME COLUMN voor nadere informatie http://www.pvv.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=328&Itemid=6/t_blank Dus voor wat Nederland betreft zijn we al een eind op de psychopathologische weg met ‘ons’ gedoogert [gedrogeerd] Kabinet de verkeerde kant op.

 • mr. drs. Bou:

  Beste Sjuul,
  Doe me een lol en link nooit meer door naar een anonieme column die pleit voor een Nederlandse versie van Guantanamo Bay. Ga op BOUblog maar eens op zoek naar die zogenaamde “partij” van ons meest blanke blondje. Mijn strategie is: doodzwijgen! We kunnen het volgens mij beter hebben over de goede informatie die eveneens op internet staat.

  En nu ga ik thee zetten, want ik ben gastvrouw. Koekje erbij? 😉

 • Beste BOU,
  Je hebt helemaal gelijk. Doodzwijgen met een koekje erbij, is al jaren ook mijn strategie, maar op die zoekwoordjes [preventieve administratieve detentie] kwam dat bijna als eerste resultaat, en ik dacht nou vooruit dan maar voor één keertje. Hou zelf niet zo van thee maar The Famous American Chocolate Chip Cookies daar hou ik wel van. Voor als ze die op de harddruglijst gaan plaatsen [mag van mij wel hoor] heb ik daar altijd een paar pond van in huis. Sorry, als je die laatste regels wil wissen vind ik het prima. Maar zo is het ook wel een mooie waarschuwing, toch? Het is trouwens al weer bijna tijd voor de warme hap, vandaag spinaziestamppot met een eitje of twee, wel nog even koken, met een kom erwtesoep vooraf. Nogmaals mijn excuses, ik had het moeten weten.

 • Beste BOU,
  helaas zitten er nog al wat haperingen [bij youtube?] tijdens het afspelen. De video stopt steeds. Misschien gaat het met deze afspeellijst beter. Even autoplay inschakelen. http://www.youtube.com/watch?v=3bDXDixk4sc&list=PLB2B2B856557E890B&feature=plcp&context=C3113781FDOEgsToPDskJ90LJ-VsOEuTkcr9IbVM4e
  Helaas, het hapert nog steeds met; ‘Er is een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw’. Nu weer in de 6e video. En dan moet je weer opnieuw beginnen! Heb het 4 keer gedaan en nou ben ik het zat! Wie weet hoe ik deze tijdrovende en stompzinnig vervelende sabotage kan herstellen? Anders, sorry BOU, kan jij ook niks aan doen, het kan ook aan mijn provider liggen, ik haat dit soort gelazer, want weet er te weinig vanaf, is die Nederlandse vertaling geen succes?

 • mr. drs. Bou:

  Beste Sjuul,
  Bij mij doet hij het wel. Probeer eens om te klikken op het YouTube embleem rechtsonder in de video. Dan kom je terecht op YouTube. Deze opent in een nieuw venster, dus je kunt altijd terug naar BOUblog.
  Mocht hij blijven haperen, dan kun je ook je computer opnieuw opstarten. Soms helpt dat.
  Sterkte en deze lezing is echt de moeite waard!

 • Beste bou,
  ik wou het eerst niet zeggen om niet voor een paranoïd te worden gehouden maar ik denk dat KPN hier in de buurt een treitercampagne is begonnen voor wie niet snel genoeg zich aanmeldt voor glasvezel. Ik wil dat best maar niet met al die toeters en bellen die het abonnement bijna twee keer zo duur maakt en wat ik al heb op m’n schotel. Namelijk Ned. 1 2 en 3 plus een berg vrije zenders. Al die commerciële troep wil ik niet hebben en al helemaal niet als ik ervoor moet betalen. Maar die KPN denkt het mij door de strot te kunnen douwen?
  Aan het opstarten ligt het niet want gisteravond was het ook al zo !@#$%^&!…, en ik open meestal in een nieuw venster bij documentaires voor een groot beeld, zeker bij 480 p of HD/HQ.

Laat een reactie achter