Archief
Artikelen

Op deze kerstmaandag hangt het kerstconsumeren me weer voor een heel jaar de keel uit. Natuurlijk was het gezellig en ik heb heerlijk gegeten, maar nu heb ik echt nergens meer trek in. Kerstmis is niet alleen gezellig, het is voor veel mensen een probleem! Niet iedereen maakt deel uit van dat gelukkige gezin met ruim een modaal inkomen, maar alleen op die manier kun je kerstmis vieren zoals de reclame dat wil. Tweede kerstdag is voor veel mensen de moeilijkste dag van het jaar. Het meeste huiselijke geweld vindt plaats op die dag. Het aantal zelfmoorden vertoont ook een hoogtepunt, terwijl er op tweede kerstdag meer familie-ruzies ontstaan, dan er in een heel jaar worden opgelost.

Van de Vrede op Aarde waar het kerstfeest voor zou staan, is ook dit jaar niets gekomen. Het heeft dan ook geen zin om te bidden voor vrede, als voor die vrede moet worden gevochten! Gelukkig is Serious Request nu beëindigd, ze hebben 8,6 miljoen euro opgehaald, dat is ongeveer 50 cent per Nederlander. Het goede doel van dit jaar waren moeders die slachtoffer worden van de oorlog. Op een defensiebudget van 8 miljard euro is dit een druppel op een beschamende gloeiende plaat.

Dat er ruim 2000 jaar geleden een kind werd geboren in een stal, vind ik ook al niet iets om te vieren. Zo’n kind hoort niet te worden geboren in een stal! Er worden nog altijd kinderen geboren onder dergelijke erbarmelijke omstandigheden. Veel moeders sterven in het kraambed, wegens gebrek aan medische zorg. Maar Maria overleefde de bevalling, halleluja! Haar kind was een paar dagen oud, toen er drie wijzen uit het oosten kwamen, met mirre, wierook ende goud. Voorlopig had Maria wel geld om voor haar kind te zorgen. Halleluja!

Het was ook al zo’n wonderlijke zwangerschap, want Maria was nog maagd. Jozef is niet de vader van het kind, dat was de Heilige Geest! Hij zat er kennelijk niet mee dat zijn vrouw vreemd ging met een geest. Raar huwelijk tussen die twee… Maar goed, hij was maar een timmerman, zalig zijn de eenvoudigen van geest! Hoewel het kerstverhaal nogal onzinnig is, blijven de eenvoudigen van geest er in geloven.

THE CHRIST DELUSION

Natuurlijk heb ik niets tegen feestdagen, maar verplichte feestdagen mogen van mij worden afgeschaft! Op kerstavond is kerstmis voor veel mensen nog wel leuk, met pakjes onder de boom en de hertenbiefstuk nog veilig in de koelkast. Op eerste kerstdag wordt het al wat lastig, als moeder in de keuken worstelt met het wildbraad, terwijl vader zich nog eens inschenkt en de kinderen zich vermaken met hun nieuwe speelgoed, made in China. Soms hebben ze ook nieuwe kleren, speciaal voor de kerst gekocht, maar niet te duur, want kerstmis is al duur genoeg! Het is kassa voor de commercie.

Op tweede kerstdag is de lol er af. De kerstverlichting brandt nog steeds en in de boom hangen de ballen nog te glimmen. Wat een kitsch! Ook die ballen en lichtjes komen uit China, waar ze worden gemaakt door dwangarbeiders, zeg maar slaven, in de gevangenissen van het Chinese arbeidersparadijs. Daarom zijn ze zo goedkoop! Rageh Omaar maakte daarover de volgende documentaire:

Slavery: A 21st Century Evil – Prison slaves duurt 25 minuten.

Mocht u zich op deze tweede kerstdag ook wat katterig voelen over dat zoetige kerstgedoe, dan zou ik zeggen: doe gewoon maar normaal. Het is per slot van rekening slechts een blauwe maandag! Ik denk dat ik maar eens ga stofzuigen en de gangkast moet ook nog een beurt hebben. Daar vind ik het vandaag wel een dag voor! 😉

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

2 Reacties op “Op een blauwe kerstmaandag”

 • They Knew:

  @Bou

  Kwam deze toevallig tegen en geeft voor miljoenen mensen de kerstgedachten weer. Het kerstgevoel is bij mij al jarenlang verdwenen, ik kan in deze twee ‘feestdagen’ niet net doen alsof er niets aan de hand is in de wereld. En dan durft onze majesteit een citaat van Mahatma Gandhi in haar kersttoespraak aan te halen? ‘De aarde heeft wel genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders begeerte’, ik ga mij heel sterk afvragen hoe ik dit moet lezen, uit de mond van iemand die alles heeft. Duurzaamheid houdt ook in, dat er volgens bepaalde figuren, zoals Eric Pianka, teveel mensen op de aarde zijn en er moet toch iemand geweest zijn die opdracht gegeven heeft voor de vervaardiging van de ‘Georgia Guidestones’! Bilderberg misschien?

  Desalniettemin, een realistische kerst gewenst voor Bou en haar serieuze bloggers.

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=CySwQPvkuc8

 • mr. drs. Bou:

  Leuk! Dank je wel, They Knew.

Laat een reactie achter