Archief
Artikelen

In Egypte is de “Arabische Lente” inmiddels ontaard in een felle repressie van de bevolking door het leger. Ook in andere Arabische landen vallen honderden slachtoffers onder ongewapende demonstranten. Alleen in Syrië vecht de regering tegen een gewapende opstand, waarbij de wapens afkomstig zijn uit de NATO-landen. Ook daarbij vallen honderden doden. Toen het Groene Leger van Libië zich verzette tegen een gewapende opstand, kreeg Libië NATO-bommen op de kop. Het land is nu bevrijd van die vreselijke dictator Gaddafi die de bevolking van Libië vanuit de bittere armoede had opgewerkt tot een aanvaardbare levensstandaard. Volgend jaar of zo zullen er vrije verkiezingen worden gehouden. Daarna is Libië democratisch, wat dat dan ook moge zijn…

Vanuit de VS verspreidt men met wapengeweld de burgerlijke democratie, zoals deze is ontstaan in Europa. Het is een machtssysteem waarmee de illusie van macht wordt gewekt bij de machtelozen. We mogen immers zelf kiezen door wie we geregeerd worden… Het verspreiden van deze democratie gaat gepaard met het meest weerzinwekkende geweld. Zelf leef ik op een eiland van rust en vrede, midden in een oceaan van smerige leugens, bittere armoede, weerzinwekkende wreedheid en dodelijke onderdrukking. De oude media nemen je hoogstens mee naar het strand, waar je kennis kunt maken met de branding, maar geen weet hebt van de oceaanstromen. Alleen via internet kan ik kennis nemen van wat zich afspeelt in de diepte van deze oceaan.

Dank zij mijn BOUblog wordt dit kennis nemen een interactief proces. Daarvoor wil ik alle reageerders oprecht bedanken. Zonder reacties zou het schrijven van dit blog een eenzaam avontuur zijn. Vandaag wil ik graag twee documentaires plaatsen die dank zij de reacties op BOUblog binnen kwamen. Hoewel ze lijken te gaan over twee totaal verschillende onderwerpen, gaan ze beiden over de paradoxale democratie.

Op dit moment is de VS zogenaamd bezig om Irak te verlaten. Na alle bommen en granaten is dit land nu democratisch, maar al wat er heerst, géén rust en vrede. Ook is de VS er nog lang niet weg. Achter blijven de particuliere bewakingsdiensten, oftewel de huurlingen, en een bezettingsmacht binnen de Amerikaanse ambassades. De soldaten uit de VS die Irak hebben bevrijd, mogen naar huis en worden daar verder in de steek gelaten. De meesten zijn zwaar getraumatiseerd, zowel lichamelijk als geestelijk. Ze zoeken het verder maar uit! Een van hen is John Needham, die dusdanig geestelijk getraumatiseerd werd, dat hij zelfmoord pleegde. Een van de velen!

John Needham heeft in Irak niet alleen vele verschrikkingen gezien, hij heeft er ook foto’s van gemaakt. In de volgende documentaire vertelt de vader van John het verhaal van zijn zoon. Ook de schokkende foto’s komen in beeld. Ze zijn zeer gruwelijk! Het verspreiden van democratie gaat met dergelijke weerzinwekkende gruwelijkheden gepaard!

Met dank aan Ankie voor deze reactie.

On the Dark Side in Al Doura – A Soldier in the Shadows duurt 47 minuten.

Een andere boeiende tip was afkomstig van Max. Het gaat om een lezing die de socialistische historicus Michael Parenti in mei 1999 gaf over de Balkanoorlog die in 1991 uitbrak. In die tijd was er nog geen internet en wat de kranten en de TV van deze oorlog bakten, was werkelijk onbegrijpelijk! Bosnische Moslims en Bosnische Serviërs die elkaar opeens uitmoorden, waarbij de Moslims zielig waren en de Serviërs wrede onderdrukkers… Dat kwam allemaal door de dood van Tito, als ik me goed herinner. Omdat Milosevic een oorlogsmisdadiger was, moest Sarajevo worden gebombardeerd, terwijl ook andere prachtige steden zoals Mostar en Dubrovnik het moesten ontgelden.

Parenti vertelt een heel ander verhaal over de teloorgang van Joegoslavië. Dit socialistische land stond na de val van de Sovjet Unie de vrije markt van de grote coöperaties in de weg. Daarom werden er opstandelingen bewapend door ons “vrije Westen”. Het resultaat was een burgeroorlog waarin duizenden mensen werden gedood, talloze mensen ontheemd raakten en de socialistische economie volledig werd verwoest. Tegenwoordig heerst daar dus democratie. Wat een armoede!

Talk – Michael Parenti – The U.S. War on Yugoslavia duurt een uur en 17 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

2 Reacties op “De paradoxale democratie in Irak en de Balkan”

 • mr. drs. Bou:

  War Woe: Suicide kills more US soldiers than combat

  Geüpload door RussiaToday op 23 dec 2011

  The U.S. troop withdrawal leaves behind a country embittered by an occupation that’s cost thousands of lives and billions of dollars. And as U.S. soldiers return home for Christmas, the mood is far from joyful among veterans struggling to deal with the personal aftermath of the war. With soaring suicide rates, it’s still too early to estimate the true cost of the invasion. Our correspondent Liz Wall reports.

 • Ron Paul is the choise of the Troops!
  (veterans & Active Duty march on the White House)http://www.youtube.com/watch?v=v0LxI7_v9vA&feature=related
  video 20 minuten.

Laat een reactie achter