Selecteer een pagina

Archieven

Noord Korea: Kim Jong-il is dood, leve Kim Jong-un

In Noord Korea is Kim Jong-il overleden. Hij wordt opgevolgd door een van zijn zonen, Kim Jong-un. Noord Korea is een van de meest gesloten landen ter wereld. Van 1910 tot 1945 was Korea bezet door Japan en na afloop van WO II werd het land opgesplitst. Het noorden behoorde sindsdien tot de Russische invloedssfeer en het zuiden tot de Amerikaanse invloedssfeer. In Zuid Korea heeft de VS militaire bases, de grens tussen Noord en Zuid Korea wordt van beiden zijden streng bewaakt. Na de val van de Sovjet Unie raakte Noord Korea volkomen geïsoleerd. Het bleef een militaire staat, geschoeid op Stalinistische leest.

Op BOUblog staat reeds een artikel over Noord Korea. Af en toe komen er beelden naar buiten van het dagelijkse leven in dit land. Nu de Grote Leider dood is, zien we beelden van hysterisch huilende mensen, maar ik denk niet dat er voor hen ook maar iets zal veranderen door de dood van Kim Jong-il. Deze Grote Leider heeft slechts een symboolfunctie. Opvallend is wel dat zoveel mensen in dit symbool geloven. Het is een soort staatsreligie!

Noord Korea heeft kernwapens, daarom maakt de internationale gemeenschap zich grote zorgen om dit landje. Israël heeft ook kernwapens, net als India, Pakistan, Rusland en vooral de VS. Daar maakt niemand zich zorgen over. Waarom dan wel om Noord Korea? Libië had geen kernwapens, daarom kon men dit land gemakkelijk aanvallen, verwoesten en beroven. Met Noord Korea gaat dat niet, dat land kan terugschieten! Dat Noord Korea zich op deze manier verdedigt tegen het Westerse imperialisme, is begrijpelijk, getuige het lot van Afghanistan, Irak, Libië en talloze andere landen.

Noord Korea telt 24 miljoen inwoners, waarvan er 5 miljoen deel uitmaken van het leger. Meer dan 1 op 5 mensen verricht dus geen enkele vorm van productieve arbeid! We mogen aannemen dat al deze soldaten gezonde volwassenen zijn. Voeg daarbij de economische sancties die de internationale gemeenschap het land oplegt en het resultaat ligt voor de hand: de werkende bevolking is straatarm! Af en toe heerst er hongersnood en het land is voortdurend afhankelijk van voedselhulp.

Kijken we naar de vrouwen van Noord Korea, dan zien we hen in grote stadions allemaal in de rei. Van enig individualisme lijkt geen sprake en ook deze massale oefening in groepsdiscipline is op geen enkele manier productief. Met Marxisme heeft het Noord Koreaanse systeem dan ook niets te maken. Het is staatskapitalisme van de ergste soort.

Omdat Noord Korea zich verzet tegen uitbuiting door het internationale kapitalisme van de VS en het “vrije Westen”, zijn er mensen die dit land beschouwen als een socialistisch land. Maar hoe socialistisch is een land waar minstens een vijfde van de bevolking parasiteert op de arbeid van de rest? Toch zijn er mensen die Noord Korea blijven verdedigen, al ware dit een socialistisch paradijs!

In Memory of Dear Leader Kim Jong-il – About DPRK

De Korean Friendship Association organiseerde in 2004 een internationale mars voor vrede en de hereniging van Noord en Zuid Korea. Omdat zij de politiek van de Noord Koreaanse regering openlijk steunen, waren ze welkom. Zelfs een Amerikaanse journalist van ABC mocht mee. In 12 dagen tijd reisden de 22 deelnemers uit verscheidene westerse landen door Noord Korea. Onder hen was ook een Nederlander. Zij waren gekomen uit idealisme en ze verwachtten te belanden in een arbeiders paradijs.

Gedurende de reis werden de deelnemers steeds kritischer. Wat zij aantroffen, bleek een land vol megalomane monumenten, georganiseerde staatspropaganda en bittere armoede onder de werkende bevolking. De reis eindigde met een beetje staatsterreur…

Friends of Kim – Documentary duurt een uur en 7 minuten.

3 Reacties

  1. mr. drs. Bou

    Beste Ankie,

    In mijn verzameling zit nog een waslijst over Noord Korea. Ik kom er niet aan toe! In elk geval heb ik jouw link daaraan toegevoegd.

    Noord Korea is zeker geen arbeidersparadijs, maar een militaire dictatuur! Wat Parenti zegt over de Sovjet Unie, is echter ook van toepassing op Noord Korea: het land bevindt zich niet in een politiek vacuüm, waar wordt voortdurend aan alle kanten bedreigd!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vier × drie =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën