Archief
Artikelen

Een van mijn favoriete muziekjes is de Bolero van Maurice Ravel. Natuurlijk heb ik hem op CD, maar het leuke van Internet is dat je verschillende versies kunt beluisteren en daarbij ook nog kunt zien wat de muzikanten doen. Af en toe luister ik even (20 minuten) naar een Bolero en steeds weer een andere. In deze post heb ik mijn favoriete Bolero’s verzameld, maar speel ze niet allemaal achter elkaar af, bewaar er een paar voor de kerstdagen!

Een bijzonder mooie Bolero vond ik die van het Wiener Philharmoniker orkest tijdens het Luzern Festival 2010, met de verrukkelijke dirigent Gustavo Dudamel uit Venezuela. Zijn biografie staat hier. Het orkest speelt strak en ingetogen, Dudamel gaat volkomen op in de muziek. Het is een genot om te zien hoe hij geniet!

Wiener Philharmoniker – Maurice Ravel Bolero

Nogmaals het Wiener Philharmoniker, nu met de Italiaan Ricardo Muti als dirigent. Deze Bolero klinkt minder strak, zelfs een beetje slepend en romantisch in het begin, met een dreigend einde. Het zelfde orkest, met een andere dirigent, dan weet je wat de inbreng is van de dirigent.

Ravel Bolero Muti/Wiener Philharmoniker

De volgende Bolero wordt gedirigeerd door de Nederlandse violist André Rieu. Zijn website staat hier. Ik kende hem alleen als violist en hij dirigeert met zijn strijkstok. Zijn Bolero is kort maar krachtig. Let ook op het dameskoor en het vuurwerk!

BOLERO-RAVEL

Misschien houdt u niet van klassieke muziek, maar meer van bij voorbeeld Frank Zappa. Weet dan dat ook Zappa de Bolero van Ravel in zijn repertoire had. En nee, ik vind dit zelf niet de mooiste van de Bolero’s en evenmin het beste werk van Zappa, maar het is wel boeiend wat hij van de Bolero maakt. Deze video is gemaakt in 1988, tijdens een concert in Barcelona.

Frank Zappa – Bolero de Ravel

De Duitse dirigent Gerd Albrecht laat het publiek op een bijzondere manier kennismaken met de Bolero. Door het muziekstuk in factoren te ontleden, geeft hij ons ruim een half uur lang inzicht in de rol van de verschillende instrumenten. De video eindigt met een prachtige Bolero.

M. Ravel Bolero – Philharmoniker Hamburg, Gerd Albrecht (1997) duurt 57 minuten.

De Roemeense dirigent Sergiu Celibidache oefende in 1965 met het Zweedse Radio Orchestra de Bolero van Ravel. Dan zie je pas echt hoe zo’n muziekstuk tot stand komt.

Celibidache rehearsing Bolero by Ravel 1965 with The Swedish Radio Orchestra

Boeiend vond ik ook het begin van de film van Brian de Palma: Femme Fatale. Daarin wordt 20 minuten lang een spanning opgebouwd met muziek die gebaseerd is op de Bolero van Ravel. De rest van de film hoef ik niet te zien, het gaat over een diamantroof, dus het zal wel spannend zijn. De film is Frans gesproken, maar de eerste 20 minuten zijn ook duidelijk zonder dat men een woord Frans verstaat.

Femme Fatale duurt een uur en drie kwartier.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

5 Reacties op “De Bolero van Maurice Ravel”

Laat een reactie achter