Archief
Artikelen

Het vierde college van David Harvey gaat over hoofdstuk 4 van Het Kapitaal, maar in het boek van Harvey zijn dat drie hoofdstukken: hoofdstuk 4-6. Dit wekt verwarring, ik kon Harvey niet helemaal volgen. Zijn pagina’s corresponderen ook niet met mijn boek, dus waar zit hij nu eigenlijk en waar staat dat dan? Bij het volgende college werd me pas duidelijk dat dit college gaat over hoofdstuk 4. Daarom heb ik dit stuk herschreven.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

4 Reacties op “Het Kapitaal lezen met Harvey: Hoofdstuk 4-6”

 • Beste BOU,
  om nog eens wat van me te laten horen. Ik had mijn boek Het Kapitaal ook weer gevonden, dezelfde uitgave van W. de Haan, 6e druk. En hij viel na zeker 30 jaar open op de blz. waar ik was gebleven, tot plus minus blz. 170. Ik moet toen gedacht hebben meer hoef ik niet te weten om fanatiek vakbondslid te worden. Mijn ploeggenoot en maatje in de bouwput was gemeenteraadslid voor de CPN toendertijd, dus besloot ik ook maar meteen lid van die partij te worden. Veel collega’s van toen in die bouwput waren daar ook lid van, en uiteraard ook fanatieke NVV-ers, dus er waren zeer interessante discussies in de bouwkeet gaande. Meestal, ja toen al, over het verraad van de sociaaldemocraten. Die club socialisten die ik heden ten dage asodemocraten zou kunnen noemen. Of zij nou wel of niet een multicultureel en gelijkheidsbeginsel hanteren doet daar niks aan af. En dan ben ik nog mild want eigenlijk zijn het neoliberale asodemocraten geworden.

  Maar goed, toen eenmaal de fanatieke vakbondsleden op een dood spoor waren gerangeerd, en de CPN ook de geest had gegeven, ben ik bij wijze van spreken vanaf blz. 170 mijn eigen gang gegaan na nog enkele jaren vreselijk uitgebuit te zijn geworden, wat mij ook nog mijn huwelijk kostte, eind 70-er begin 80-er jaren. Mij zullen ze niet meer kunnen uitbuiten als ik dat zelf niet toelaat werd vanaf dan mijn lijfspreuk. En zo geschiedde.

  Maar nu, hoe verder? Want de gemiddelde linkse stemmer, en daar reken ik in deze context ook de gemiddelde PVV-er onder, om nog maar weer eens mild te oordelen over de ignorantie en ressentimenten die daar heersen onder het bewind van de eigenaar van die eenmanspartij de neonazionisten fürher die zijn eigen haatzaai agenda heeft, heeft Marx zeker niet gelezen. En werd door Martin Bosma ervan overtuigd met de leugen dat in het vorige leven van hun fürher hij als Adolf Hitler links was. En dat het toch maar beter is om op de P-véé véé-D te stemmen. Terwijl Marx toch duidelijk maakt dat dit hoogverraad aan je eigen klasse is. Wie of wat gaat deze politiek gedepraveerden het systeem van leugens dat na de oorlog in hun harsens is gehersenspoeld uitleggen.

  Voorzover ik David Harvey tot hier in het Engels, wat zeker niet mijn moerstaal is, heb gevolgd doet hij een dappere poging. Het zou -ondertiteld- verplichte kost moeten zijn voor op z’n minst geheel links, en al helemaal voor misleid links Nederland, vóór zij ter stembureau gaan om een volksvertegenwoordiger te kiezen. En die volksvertegenwoordigers zouden het moeten kunnen opdreunen met z’n alle 150-tigen voor zij een Kabinet formeren. Om over de [volksvertegenwoordigers voorzover aanwezig in] vakbonden, pensioenfondsen, zorgverzekeraars, woningcorporaties en zo meer nog maar te zwijgen. Of over de veronderstelde communautariteit en verantwoorde ondernemerschap waar het CDA het altijd over heeft. Maar pas op voor die raddraaiers heb ik geleerd, ze zijn geen haar minder misleidend dan ‘onze’ Blonde Dolly, de misleider voor onze Joods-Christen übermenschen, althans voor zover het merendeel van hen zich dat voelt. En zoals we weten sinds Marx is gevoel in de politiek de overheersende motivatie om zich er mee bezig te houden. En dan is mijn cirkeltje weer gesloten. Voorzover dit ‘gevoel’ hen aangereikt wordt, dus. Dus dit bewust gecreëerde vacuüm in de opinievorming van de bevolking moet gevuld worden. Want ware vrijheid en democratie begint bij Marx.

 • mr. drs. Bou:

  Beste Sjuul,

  Deze aflevering klopt niet!
  Morgen ga ik hem herschrijven. Ik wilde de oude wissen, maar helaas verdwijnt dan ook jouw reactie. Misschien kan ik hem verplaatsen…

  Harvey is bezig met een ondertitel-project. Hij is al in het Engels ondertiteld, maar daar zitten nog foutjes in. Als die ondertiteling klopt, kan hij worden vertaald. Als je zin en tijd hebt, meld je dan aan als vertaler op zijn website! 😉

 • Sorry BOU maar mijn kennis van het Engels heb ik hoofdzakelijk hier bij jou opgedaan en de laatste tijd bij het bekijken van buitenlandse TV zenders. Dus alleen luisteren. Zou nog niemand de weg kunnen wijzen als ie het me vroeg want spreken, laat staan schrijven, gaat niet.
  Wat mijn reactie aangaat, die zal ik even bewaren, dan plaats ik hem er gewoon weer onder, als je je artikel hebt herschreven.

 • mr. drs. Bou:

  Beste Sjuul,

  Ik probeer zoveel mogelijk om mensen die geen Engels verstaan toch wat wegwijs te maken in dit doolhof van desinformatie en foute interpretatie. Desinformatie geschiedt opzettelijk, maar foute interpretatie geschiedt voortdurend zonder enige opzet! Ik probeer me te richten op het laatste, maar de twee blijken onlosmakelijk verbonden.

  Als je begrijpt wat ik bedoel… 🙁 😉

Laat een reactie achter