Archief
Artikelen

Iedereen weet dat we aan de vooravond staan van een wereldwijde economische crisis. Regeringen nemen maatregel op maatregel, politici roepen dat deze maatregelen zullen helpen en dan gaat het weer even iets beter, maar ons economische systeem is niet duurzaam en leidt onvermijdelijk tot een crisis. Simon Dixon is een econoom die jaren lang werkte als investeringsbankier en die vanuit deze ervaring een andere manier van bankieren voorstaat: Bank to the future. Op die website legt hij uit hoe deze bank werkt: bankieren van persoon tot persoon.

De huidige manier van bankieren, het uitlenen van niet bestaand geld tegen rente door banken, heeft geleid tot een geldsysteem dat gebaseerd is op schuld. Op dit moment bestaat 97% van ons geld uit schuld. Gaat een grote bank failliet, dan verdwijnt niet alleen de schuld van die bank, maar ook het geld dat op die schuld gebaseerd was verdwijnt uit de circulatie. Er blijft dan te weinig geld in omloop om de economie nog soepel te laten draaien. Vandaar al die bail outs van banken: too big to fail! Dat is volgens Dixon inderdaad waar, binnen het huidige systeem is er geen andere oplossing mogelijk. We naderen nu echter het punt waarop hele landen failliet dreigen te gaan, met het zelfde resultaat: er verdwijnt geld uit de circulatie.

Volgens Dixon is een economische crisis onvermijdelijk, maar hij ziet daarin ook een kans om het systeem van bankieren zodanig te veranderen dat er nooit meer een economische crisis kan ontstaan. Hij pleit voor een hervorming die het de banken en andere private instituties onmogelijk maakt om geld in omloop te brengen. De enige die dat dan nog wel kan, is de staat. Op het YouTube kanaal van Simon Dixon staan video’s waarin hij uitlegt wat voor crisis ons te wachten staat en vooral wat we dan moeten doen! Volgens Dixon is dat beslist niet terugkeren naar de goudstandaard! Er is namelijk niet voldoende goud om een voldoende hoeveelheid geld op te baseren.

In een reeks korte video’s geeft Dixon zijn visie op verscheidene aspecten van het economische probleem en de verschillende oplossingen die men daarvoor aandraagt. Deze heb ik geplaatst in de volgorde van uploden. In een langere video, Bank To The Future (ruim een half uur), legt Dixon uit waarom hij een andere manier van bankieren voorstaat. Hij pleit voor bankieren gebaseerd op een sociaal netwerk.

Occupy London nodigde Simon Dixon onlangs uit om een lezing te komen geven. In een uur tijd legt Dixon uit welke eisen van Occupy beslist niet zullen werken, omdat er in tijden van economische crisis geen geld voor dergelijke oplossingen is. De hele geldstroom is gebaseerd op schulden. Zouden we die schulden aflossen of zelfs kwijtschelden, dan verdwijnt de geldstroom. Zonder geldcirculatie komt de hele economie tot stilstand. Dixon pleit daarom voor een wettelijke hervorming van het banksysteem, waarin het aan banken verboden wordt om nog geld uit het niets te creëren. Tegenover iedere lening moet spaargeld staan. Langzaam maar zeker zal het schuldgeld dan uit de economie verdwijnen en er kan een duurzame samenleving ontstaan. Deze lezing is zeer verhelderend!

Met dank aan Visionair voor de kijktip!

Why The Financial Crisis Will Happen Again…
Geüpload door bankingreform op 8 jan 2011

Freakonomics: Simon Dixon on Monetary Reform 6 feb 2011

Simon Dixon’s future vision on banking 7 feb 2011

The Great Debt Crisis Smokescreen Explained 11 feb 2011

Interest and Islamic Banking’s Role In Monetary Reform… 15 feb 2011

Gold, Inflation, Debt and other Monetary Myths & Conspiracies… 16 feb 2011

Central Banking Conspiracy Or Funky Econometrics? 1 mei 2011

Bank To The Future duurt 32 minuten.
Geüpload door bankingreform op 17 okt 2011

Occupy London: Are they wasting their time? duurt een uur en 2 minuten.
Geüpload door bankingreform op 13 nov 2011

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter