Archief
Artikelen

MF Global was een bank, maar deze ging op 31 oktober failliet. Nu is het geen bank meer, maar een hoop brandhout. Zoals we nog weten van het faillissement van de DSB-bank, zijn de klanten dan hun geld kwijt en het personeel staat op straat. Een van de klanten van MF Global is de bekende trendwatcher Gerald Celente. Hij had $ 900.000,- op zijn MF Global rekening staan en een contract dat hem recht gaf op goud dat zou worden geleverd in december. Naar zijn goud kan Celente nu fluiten en ook is hij zijn geld voorlopig kwijt, want zijn rekening is bevroren. De curator moet bepalen hoeveel (welk percentage) hij terug krijgt.

MF Global was ook geen gewone bank, maar een bank waarbij de klanten konden speculeren door te handelen in opties en andere financiële derivaten. De bank speculeerde zelf ook, waaronder een speculatie van $6,3 miljard op de Europese staatsschuld. De staatsobligaties van onze zonnige vakantielanden werden echter steeds minder waard. Waarschijnlijk heeft MF Global het geld van de klanten gebruikt voor eigen speculaties, want er mist minstens $ 1,2 miljard die er wel zou moeten zijn! MF Global werd bestuurd door een voormalige Goldman Sachs medewerker, Jon Corzine, die op 4 november ontslag nam. Een medewerker van Goldman Sachs vindt altijd wel weer een andere baan!

Natuurlijk vertelt Celente luid en duidelijk wat hem is overkomen. Hij is immers kind aan huis bij de media. Maar Celente is niet het enige slachtoffer, alle klanten zijn voorlopig hun geld kwijt en de vraag is of ze ooit het hele bedrag terugkrijgen.

Celente lijkt te denken dat de curator zijn geld heeft ingepikt, maar dat is niet waar. Als het faillissement is afgehandeld, dan krijgt iedere schuldeiser een percentage van zijn tegoed terug, afhankelijk van de hoeveelheid geld die nog in het bedrijf aanwezig was. In het geval van MF Global wordt nu gesproken over 60%. In Nederland geldt daarnaast het Depositogarantiestelsel: Als een bank failliet gaat, dan vergoedt de Nederlandse Bank de spaarders tot een maximaal bedrag van 100.000 euro. Wie wat minder op de bank heeft, kan dus gerust zijn!

Gerald Celente RT America – 14 November 2011

Deze gang van zaken doet me denken aan een strip van Marten Toonder uit 1963: Heer Bommel en de Bovenbazen. Deze is verwerkt tot een hoorspel, net als talloze andere verhalen over Tom Poes en Heer Bommel. In “Bommel en de Bovenbazen” had het vermogen van Bommel de kritieke waarde overschreden, omdat Tom Poes een weddenschap met heer Ollie had verloren en daarom een duit in het zakje van heer Bommel had gedaan. Zo kwam Bommel te behoren tot de Bovenste Tien en zijn vermogen trok steeds meer geld aan. Helaas kon hij zelf niet bij zijn geld, want dat had zich samengebald tot KAPITAAL.

Dat verhaal eindigt zoals gewoonlijk: met een eenvoudige doch voedzame maaltijd! Bedenk daarom: het mag dan slecht gaan met de economie, maar dat is slechts een abstractie die inherent is aan een fout systeem. In dat systeem (de kapitalistische vrije markt) kan men geld verdienen met geld! Dat is echter niet de bedoeling, geld is alleen bedoeld als middel om goederen te ruilen. Wie geld verdient met geld, produceert zelf niets en parasiteert daarom op de productie van anderen! Wie daaraan niet meedoet, hoeft zich geen zorgen te maken. We komen immers niets tekort!

The Story of Broke (2011)

Zie voor meer “Story of Stuff”-video’s hun YouTube kanaal.

Update, 30-11-2011, met dank aan They Knew.

RJO & Associates Screws Celente Out of His Money “Big Time” duurt 20 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

6 Reacties op “Gerald Celente “beroofd” door de bank”

Laat een reactie achter