Archieven

Artikelen

Fukushima en de stralende toekomst van Borssele

De architect van de kerncentrale Reactor 3 in Fukushima, Uehara Haruo, heeft onlangs in een interview verklaard dat het zo gevreesde “China Syndrome” in Fukushima nu onafwendbaar is. Het betekent dat de gesmolten radioactieve brandstof zich steeds dieper in de aardmantel zou boren. Als deze actieve brandstof in een laag grondwater komt, dan gaat dat water koken, waarbij de druk stijgt tot de stoom een uitweg vindt. Een hydrovulkanische explosie is een vulkaanuitbarsting van radioactieve stoom! Ook waarschuwde Haruo dat radioactief afval zich nu verspreidt in de oceaan.

HydroVolcanic Explosion “INEVITABLE” at Fukushima duurt 13 minuten.

Fukushima Radioactive Ocean Impact Map – 11.11.11 update

In Borssele in Zeeland wil het nutsbedrijf Delta een tweede kerncentrale bouwen. Daarmee is een bedrag gemoeid van circa 4,5 miljard euro. Volgens directeur Peter Boerma van Delta, de exploitant van de huidige kerncentrale, zijn de stroomprijzen echter te laag om deze investering rendabel te maken. De beste oplossing lijkt hem daarom dat de stroomprijzen omhoog gaan, door meer belasting te heffen op de uitstoot van CO2. Kerncentrales zouden goedkope stroom leveren, maar om ze rendabel te maken moeten de stroomprijzen omhoog! Wat een wonderlijke logica. Kerncentrales stoten weliswaar geen CO2 uit, maar ze produceren wel radioactieve isotopen. Die uitstoot is tot op heden belastingvrij! En ze zijn volkomen veilig, maar we hebben in de afgelopen halve eeuw al verscheidene ernstige rampen zien gebeuren. Hoewel dhr. Boerma van Delta twijfelt aan het rendement van een tweede kerncentrale, vindt woordvoerder Bert Hendriks van het energiebedrijf Essent het nog steeds een goed plan:

“Wij hebben altijd gezegd dat de bouw van een tweede centrale bespreekbaar is. Hoewel de tijden – en het maatschappelijk draagvlak – vanwege de kernramp in Japan, na de aardbeving en tsunami op 11 februari, zijn veranderd, klinkt tot dusver de boodschap ‘laat maar komen die aanvragen’ vanuit overheidswege”, stelt Hendriks.

Ruim een maand na de ramp in Japan meldde minister Maxime Verhagen van Economisch Zaken geen reden te zien om de bouw van een tweede centrale in Borssele uit te stellen, aangezien de kans dat de centrale door een dergelijke aardbeving als in Japan geraakt wordt nihil is.

Dat laatste klopt wel, we verwachten geen zware aardbeving plus een tsunami op de kust van Walcheren. Maar de kans dat de kerncentrale wordt geraakt door een regen van meteorieten is niet helemaal nihil. De kans dat terroristen de centrale bestoken met een alles doordringende DU-raket is ook reëel, maar er zou ook iets mis kunnen gaan door een technisch mankement, bij voorbeeld een storing door een virus in de computer. Ook de oude kerncentrale van Borssele is weliswaar veilig, maar uit een stress-test blijkt dat de veiligheid nog kan worden verbeterd. Deze kerncentrale moet van GroenLinks en Greenpeace daarom dicht tot de centrale aan de hoogst mogelijke veiligheidsstandaarden voldoet. Volgens minister Maxime Verhagen is Borssele echter veilig genoeg.

Arnie Gundersen heeft 39 jaar ervaring in de kern-industrie en is gespecialiseerd in de veiligheid van kerncentrales. Hij is nu de drijvende kracht achter Fairewinds, een organisatie die zich kritisch keert tegen kerncentrales. Hij waarschuwt dat een kernramp vele malen meer kost dan een centrale ooit kan opbrengen. Zijn analyses en updates over de kernramp in Fukushima staan hier.

Scary Details about Fukushima – Arnie Gundersen 10-31-11

Het volgende interview van James Corbett met Gunderson gaat eerst over de gevaren van kernenergie, maar daarna over de alternatieven die ons reeds ter beschikking staan. Volgens Gundersen is het nucleaire concept verouderd, omdat er tegenwoordig zoveel efficiëntere manieren zijn om stroom op te wekken. Daarbij moeten we vooral denken aan decentrale installaties, omdat het verlies van energie tijdens het transport van de stroom 10% bedraagt. Beter zou men in iedere woonwijk een generator kunnen neerzetten die stroom opwekt uit aardgas. Ook is het rendement van kerncentrales volgens hem slechts 30%! Ongeacht de gevaren van kernenergie is een kerncentrale vooral veel te duur!

Fukushima and the Fall of the Nuclear Priesthood – Arnie Gundersen duurt 16 minuten.

4 Reacties

 1. mr. drs. Bou

  Dr. Helen Caldicott on Fukushima and the Perils of Nuclear Power

  Antwoord
 2. Sjuul van Dissel

  Beste BOU

  Ik had er eens, het is al weer even geleden [+/- 2 jaar], een balletje over opgegooid naar Joris Luyendijk op zijn e-car blog in de NRC. Achteraf vind ik het nog steeds een to the point reactie van mij al zeg ik het zelf [als je begrijpt wat ik bedoel]. Iets in de trend van Peter Joseph’s Zeitgeist maar dan heel anders, met name dus zonder wereldhegemonische regering. Het koloniale wereld regentendom moet voor eens en voor altijd totaal buiten spel worden gezet. Zij hebben al veel te veel schade aangericht. http://weblogs.nrc.nl/luyendijk/2009/10/09/powerless-pointless-presentatie/#comment-153 En in antwoord op een reactie erop ook deze waarin ik na wat rekenwerk tot een gedetailleerder uitwerking kwam. http://weblogs.nrc.nl/luyendijk/2009/10/09/powerless-pointless-presentatie/#comment-179
  Het lijkt wel een sarcastisch bedoeld grapje maar dat is het niet. We hebben het er geloof ik al eens eerder over gehad. Think globally, act locally!

  Antwoord
 3. mr. drs. Bou

  Radiation leak at Japan nuclear plant

  Highly radioactive water has leaked into the sea from Japan’s stricken Fukushima nuclear reactor, according to TEPCO, the company that owns the plant. A spokesman said up to 45,000 litres could have escaped but described that amount as small. The leak is still being investigated.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën