Archief
Artikelen

De coup van 2009 in Honduras is een groot succes. Uit het land komt nauwelijks nog nieuws, de democratisch gekozen regering van Honduras vindt algemeen instemming van de andere landen. Alleen de (arm)lastige landarbeiders in el Bajo Aguán (het dal van Aguán) blijven de grote plantages bezetten en demonstreren voor landhervormingen. Ook eisen ze een onderzoek naar het bloedbad van vorig jaar. Het leger is overal prominent aanwezig en de voedselprijzen zijn sinds de coup verdubbeld. De oppositie tegen de coup organiseert zich in een Nationale Verzetsbeweging, maar de leiders van deze beweging worden systematisch vermoord. Lobo maakt intussen plannen om het onderwijs te privatiseren. Het zou dan voornamelijk weer in handen komen van de Rooms Katholieke kerk. Ook worden de salarissen van de leerkrachten verlaagd en hun pensioenfonds wordt leeggeroofd.

De begroting wordt aangepast aan de nieuwe orde: een lening van het IMF, minder geld voor onderwijs en andere sociale diensten, meer geld naar het leger (defensie!) en de politie. De demonstraties tegen het regime nemen toe, de onderdrukking eveneens. De studenten bezetten de universiteiten en de leerkrachten staken, ze willen Lobo weg en Zelaya terug! Hun geweldloze protest wordt beantwoord met wapenstokken en traangasbommen. Daarop dreigt president Lobo om hen allen te ontslaan.

In het vrije en democratische Honduras van president Lobo heersen geweld en chaos. Er vallen vrijwel dagelijks doden. De moorden worden zelfs niet onderzocht, straffeloosheid is troef. Alle rechters die zich tegen de coup verzetten, zijn ontslagen. De corruptie tiert welig en het resultaat laat zich raden. In Mexico bevechten de drugsbendes elkaar, in Honduras is alles rustig

Report from Land Occupations in Post-Coup Honduras, 30 mrt 2011

Monday, March 28, 2011: Honduran Teachers Strike

Three weeks into a teacher’s strike, Honduran President Porfirio Lobo is threatening to fire all teachers and dissolve their unions. The Associate Press reported that teachers who fail to show up to work today will be suspended without pay, according to the president’s decree. If they don’t show up to work by April 4, they will be fired. The unions rejected Lobo’s ultimatum. Teachers want back pay for the past 6 months and a return of President Manuel Zelaya, who was deposed in a U.S.-backed coup in 2009. They also oppose attempts to privatize public education and to give the Catholic Church more control over public education.

Honduran Students Defend Occupied National University, 31 mrt 2011

Brutal Repression in Honduras Targets Teachers, Popular Resistance, 1 april 2011

Journalists, Activists Targeted as Honduran Repression Grows April 13, 2011

Workers, students and activists have held a month-long general strike in Honduras to protest repression by the government of President Porfirio Lobo. Lobo came to power following elections under the regime of Roberto Micheletti, who seized power in a violent military coup against democratically elected President Manuel Zelaya in June 2009. Honduras is one of the world’s most violent countries, with a homicide rate four times higher than in Mexico, according to national statistics. In 2010, Honduras became the most dangerous country in the world for journalists, with this March being the deadliest month on record. We speak to Gerardo Torres, an independent journalist and a leading member of the National Front of Popular Resistance in Honduras. [includes rush transcript]

Special Report: Honduran Teachers Get Shock Treatment , 18 april 2011

Mexican Gangs Move to Honduras , 22 april 2011

(wordt vervolgd…)

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter