Archieven

Honduras in 2010: er is niets meer aan de hand

In het Honduras van na de coup is niets meer aan de hand. Op 27 januari 2010 werd president Lobo geïnstalleerd en Zelaya het land uitgezet, hij gaat naar de Dominicaanse Republiek, op het zelfde eiland als Haïti. Honduras heeft nu een democratisch gekozen regering. Orde heerst in Tegucigalpa, maar wat voor orde? In april 2010 reisde Hillary Clinton door Latijns Amerika om de hele wereld stralend te vertellen hoe vrij en democratisch Honduras nu was. De eerste verjaardag van de coup werd bescheiden gevierd. Vrijwel alle landen hadden de regering van Honduras erkend en het land was gewoon lid van de VN. In de Algemene Vergadering hield Pepe Lobo dat jaar een toespraak die overliep van de kleverig zoete vrijheid en democratie.

Op het platteland was de situatie heel wat minder zoet. Daar hadden landarbeiders een aantal palmolie-plantages bezet. Zij eisten op vreedzame wijze een landhervorming, waardoor zij hun eigen stukje grond kunnen bewerken. De plantages produceren slechts voor de export en de landarbeiders verdienen vaak zelfs niet voldoende om dagelijks het vaak geïmporteerde voedsel te kopen. Ze willen de vrijheid om producten te verbouwen voor eigen consumptie en de plaatselijke markt. Ze werden echter beschuldigd van een gewapende opstand met hulp van drugsbendes uit de buurlanden. In het kader van de “strijd tegen drugs” werd het leger tegen hen ingezet. In november 2010 vond er een bloedbad plaats onder deze campesinos. De moorden zijn gepleegd door de paramilitaire troepen van een grootgrondbezitter, er volgt geen nader onderzoek.

Onder het groene gras van de nieuwe vrijheid en democratie schuilen adders en ratelslangen, maar die komen niet in de media. Het bedrijven van journalistiek is in Honduras levensgevaarlijk, een reeks van moorden op journalisten wordt niet nader onderzocht. Ook een band die kritische songs over het regime brengt, wordt tijdens een concert openlijk aangevallen door het leger. De democratische regering van president Porfirio Lobo Sosa blijkt gestoeld op intimidatie, geweld en terreur.

Zelaya to Leave Honduras as Coup Leaders Cleared
January 27, 2010

In Honduras, ousted president Manuel Zelaya is due to leave the country today after President-elect Porfirio Lobo is sworn into office. Zelaya has taken refuge in the Brazilian embassy in Tegucigalpa since returning to Honduras in September. On Tuesday, the Honduran Supreme Court dismissed all charges against six military commanders involved in the June 28th coup that removed Zelaya from office. We go inside the Brazilian embassy to speak with Democracy Now!’s Andrés Conteris. [includes rush transcript]

U.S. covering up reality in Honduras, 8 apr. 2010

Honduran campesinos under the gun, 17 apr. 2010

One Year After Coup, Honduras Repression Continues 28 juni 2010

Today marks the one-year anniversary of the military coup that overthrew the democratically elected President Manuel Zelaya. A year later, the coup’s repressive legacy continues, with ongoing reports of killings, disappearances, torture and impunity. We speak with Gerardo Torres, a member of the National Front of Popular Resistance in Honduras. [includes rush transcript]

Journalist murders spotlight Honduran government failures
JUTICALPA, Honduras, 27 juli 2010

Seven journalists are murdered in a matter of weeks. After minimizing the crimes, Honduran authorities are slow and negligent in pursuing the killers. The government is fostering a climate of lawlessness that is allowing criminals to kill journalists with impunity.

Honduran Regime Targets Musicians, 26 sept. 2010

(wordt vervolgd…)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën